Cookie- og privatlivspolitik


Tilplantning

Det er blevet tid til selve tilplantningen af krukkerne. Karina har købt godt med planter, der snart skal folde sig ud i fuldt flor på terrassen. Hun begynder med at lave en sammenplantning med flere forskellige slags planter. Først gør hun pottemulden klar. Når Karina planter, hælder hun altid jorden i en beholder og tilsætter godt med vand.

Undervejs blander hun vand og jord godt sammen med en planteske. De kommende krukkeplanter kommer rigtig godt fra start, når hun planter dem i den godt fugtige jord. Også planterne skal fugtes godt op.

Karina fylder et lille fad med vand og placerer planterne heri. Inden hun sætter dem i baljen, tjekker hun lige for eventuelle snegle og snegleæg, og hun løsner også forsigtigt rødderne, hvis de er snøret godt rundt i den lille potte. Sådan får de lov at trække vand en halv times tid, inden hun planter dem.

Krukken i baljen er blevet vendt nogle gange. Den er efterhånden godt mættet med vand og klar til planterne. Det første, Karina putter i krukken, er potteskår. Hun placerer dem med omhu omkring drænhullet i krukken, så jorden ikke falder ud, men så der samtidig er passage for overskydende vand.

Der bliver også plads til tre små plastpotter, der fylder godt op, så det både er muligt at spare lidt på pottemulden, og som samtidig bidrager med lidt luftige forhold inden i krukken. Endelig fylder hun op med lecanødder. Sådan er der etableret et rigtig godt dræn i krukkens bund.

Karina tilsætter noget af den opfugtede jord. Og pudser den klassiske lyserøde Dr. Ingrid-pelargonie af for gulnede blade, inden hun placerer den i krukken. Pelargonien skal give sammenplantningen lidt højde. Dertil den rigt blomstrende Million Bells, der med sin hængende vækst også er rigtig god i en ampel.

Ved siden af placerer hun en flerfarvet krukke-verbena, der changerer fra hvid til pink og har inspireret til farvevalget i resten af planterne. Det er altid en god idé at holde sig til en bestemt farvetone i krukken. Det giver som regel det bedste og smukkeste resultat.

Foran pelargonien en hvidrosa tvillingeblomst (Diascia), der giver sammenplantningen en god bund med sin lidt hængende vækst. Hun finjusterer planternes placering løbende – og fylder efter med den fugtige jord, mens hun sikrer sig, at alle planter har god jordkontakt.

Karina ønsker et frodigt udtryk fra starten, så hun har altid rigeligt med planter og fylder sine krukker godt op – alt imens hun tager bestik af helhedsindtrykket. På toppen lægger hun nogle potteskår, som er med til at holde godt på fugtigheden.

Også bark eller fx strandsten kan give samme effekt – og det kan såmænd også se ganske dekorativt ud. Og selv om jorden på forhånd var fugtet godt op, runder hun alligevel af med en gang vand.

Nu skal planterne bare have lov at vokse godt til i krukken. Sådan fortsætter Karina tilplantningen krukke for krukke.

Relaterede artikler

 • KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  06/10 VIDEO: Skal du tilplante en ny krukke, kan du på forhånd lette den fremtidige vanding med en vandingstank.

 • KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  06/10 VIDEO: Når du skal tilplante dine krukker, skal du se dig godt for, inden du putter jorden ned i potten. Der er nemlig stor forskel på, hvordan dine planter vil trives i de forskellige jordtyper, der er i handlen. Det meste af ...

 • KRUKKER: Vælg de rigtige krukker og potter

  KRUKKER: Vælg de rigtige krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehave kan du etablere af næsten en hvilken som helst beholder, der kan rumme jord, tåle vand, og som har dræn, så planten ikke drukner, og jorden ikke bliver sur. Og både byggemarkeder, havecentre og ...

 • KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  06/10 VIDEO: En krukkehave kan sagtens rumme spiselige sager. Og en af Karinas favoritter i den kategori er stangbønner. Hun har allerede forspiret nogle bønneplanter, så nu skal krukken bare gøres klar til denne sæson.

 • KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  06/10 VIDEO: Denne lille stedsegrønne myrtegedeblad har det skidt. Den har stået i potten i flere år, og nu vil Karina skifte den ud med en nyindkøbt hawaiiblomst. Men bare det at få den ud af potten er noget af en udfordring. Og da ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Strømkabel i væg

Må jeg lægge et almindeligt strømkabel, i ...

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os