Cookie- og privatlivspolitik


Vælg de rigtige krukker og potter

En krukkehave kan du etablere af næsten en hvilken som helst beholder, der kan rumme jord, tåle vand, og som har dræn, så planten ikke drukner, og jorden ikke bliver sur. Og både byggemarkeder, havecentre og supermarkeder har masser af forskellige muligheder at byde på – og til lige så mange forskellige priser.

I den dyre ende finder du de gammeldags stentrug. De er både flotte og evigt holdbare, men de er også meget tunge. Kaster du dig over sådan en investering, bør du tjekke, at truget har et godt drænhul.

Det har dette trug, men det er ikke særligt dybt, og derfor er det meget velegnet til de nøjsomme husløg, der har det bedst i et tørt miljø. Selv om det er smukt, er det dog ikke alle steder, sådan et stentrug passer godt ind.

Dybde finder man derimod i denne store krukke. Og skulle den fyldes op med jord, ville det næsten være for meget. I stedet er den lille alunrod (Heuchera) plantet i en plastpotte, der hviler på den øverste kant, og så bliver jordpåfyldningen straks mere overkommelig.

Udtryksfuld er også denne stenkrukke med små figurer. Her er man nødt til at tage højde for, hvilken stilart man ønsker i sin have. Selv om den er yndig, passer den næppe til meget moderne og minimalistisk byggeri.

Den store hortensia til venstre i billedet har fået plads i en god, stor terrakotta-potte. Det er et godt, porøst og åndbart materiale, som får en smuk og flot patina med tiden. Terrakotta fås i både rødler og i blåler. Og der er tydelig nuanceforskel, som det ses her.

Nogle er dekoreret med borter, andre med blomster. Men tjek altid, at der er hul i bunden til dræn. Terrakotta er imidlertid ikke et frostsikkert materiale, medmindre det drejer sig om en særlig hårdt brændt – og noget dyrere – kvalitet.

Så det bør du tage med i dine overvejelser, hvis du for eksempel bliver fristet af sådan en kæmpe. Den er ikke nem at flytte inden døre, selv om den er smuk. Endelig kræver terrakotta-krukken også godt med vanding, for fordampningen i den er stor. Så hvis du vil spare på vandet, er det bedre at vælge glaserede krukker.

Disse er lavet i ler og derefter glaseret. Glasuren holder bedre på fugtigheden, men planterne ånder ikke så godt i krukkerne. Der findes også et væld af beholdere i træ. De giver ofte et rustikt udtryk. Materialet er yderst åndbart.

Når træet er fugtet godt op, holder det dog udmærket på vandet. Men man kan også fore træet med plastic. Så holder det længere – og du sikrer også, at planternes rødder ikke tørrer ud.

Zink og andet metal er også et meget brugt materiale til blomsterbeholdere. De kan være meget dekorative og holdbare. Men er de placeret i direkte sol, kan de være yderst gode varmeledere, og så kan planterne risikere at få skoldet rødderne.

Det er selvfølgelig oplagt at bruge sine krukker som plantebeholdere.Men sådanne kæmpe-urner er nu også meget dekorative – alene eller flere samlet, når de er arrangeret lidt tilfældigt, men med ført hånd, et passende sted i haven.

Vil du gerne have store krukker – men orker du ikke tyngden – er forskellige fibermaterialer et godt valg. Denne kæmpe vejer ikke meget, men den er rummelig og let at håndtere. Og så er den frostsikker, så du behøver ikke flytte den ind om vinteren.

Det findes der nu også løsninger på. Sådan en rulleplatform på hjul både løfter potten – og gør det meget let at flytte den rundt.

Relaterede artikler

 • KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  06/10 VIDEO: Skal du tilplante en ny krukke, kan du på forhånd lette den fremtidige vanding med en vandingstank.

 • KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  06/10 VIDEO: Når du skal tilplante dine krukker, skal du se dig godt for, inden du putter jorden ned i potten. Der er nemlig stor forskel på, hvordan dine planter vil trives i de forskellige jordtyper, der er i handlen. Det meste af ...

 • KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  06/10 VIDEO: En krukkehave kan sagtens rumme spiselige sager. Og en af Karinas favoritter i den kategori er stangbønner. Hun har allerede forspiret nogle bønneplanter, så nu skal krukken bare gøres klar til denne sæson.

 • KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  06/10 VIDEO: Denne lille stedsegrønne myrtegedeblad har det skidt. Den har stået i potten i flere år, og nu vil Karina skifte den ud med en nyindkøbt hawaiiblomst. Men bare det at få den ud af potten er noget af en udfordring. Og da ...

 • KRUKKER: Beskyt krukker mod træk og blæst

  KRUKKER: Beskyt krukker mod træk og blæst

  05/10 VIDEO: En god frisk vind kan være ganske fatal for dine krukker. Vælg derfor nogle tunge og solide af slagsen, hvis de skal stå et udsat og lidt vindomsust sted. Høje og lette krukker vælter nemlig nemt, mens der skal ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os