Cookie- og privatlivspolitik


Bekæmp bladlus på roser

En tør og varm periode er de optimale betingelser for lus i roserne. De er ikke særlig svære at få øje på. Det er dog muligt at bekæmpe dem med både vand og insektsæbe.

Lusene samler sig ofte i større kolonier omkring blomsterknopperne – eller først i skudspidserne. Det er nemlig her, hvor rosernes saftgennemstrømning er størst, og det er netop den søde saft, lusene lever af. Et sikkert tegn på lus er dog, hvis der pludselig kravler myrer på rosenstænglerne, som det ses her.

Myrerne er nemlig vilde med lusenes sukkerholdige afføring. Det, man også kalder honningdug. Det er svært at undgå lusene, men du kan hjælpe planten af med dem, når de er der.

Bladlus kan formere sig eksplosivt i en varm periode, og hvis der er for mange lus, vil rosen efterhånden få en forkrøblet vækst, hvor mange blomsterknopper ikke vil springe ud.

Mette behandler denne gang rosen med færdigblandet insektsæbe. Sæben virker godt mod lus. Man må ikke behandle rosen i solskin, så bliver den svedet af sæben.

Insektsæben virker mod alle levende insekter og smådyr dyr på planten, også de såkaldte nyttedyr, som fx mariehøns, der lever af lusene. Gentag om nødvendigt behandlingen efter nogle dage. En anden mulighed er at sprøjte lusene væk med almindeligt vand.

Brug blot vandslangen, og ret strålen mod lusene. Spul derefter, til lusene er væk. Fordelen ved denne metode er, at du samtidig med lusebekæmpelsen også får vandet din rose godt og grundigt igennem. Men du må forberede dig på, at denne behandling også skal gentages med mellemrum.

Relaterede artikler

 • SLYNGPLANTER: Bekæmp skjoldlus i indendørs klematis

  SLYNGPLANTER: Bekæmp skjoldlus i indendørs klematis

  11/11 VIDEO: Denne stedsegrønne Clematis ”armandii” vokser i Janes vinterhave. Den er ikke helt hårdfør udenfor på vores breddegrader, men i en frostfri vinterhave eller i et drivhus går det fint. Til gengæld er indendørsplanter ...

 • BLOMSTERBED: Når Minérfluen angriber blomsterne

  BLOMSTERBED: Når Minérfluen angriber blomsterne

  02/11 VIDEO: Et hvidt mønster, der nærmest tegner sig som gange på planternes grønne blade, er ofte et tegn på minérfluer. De snoede, hvide spor er minegange i bladkødet, som minérfluens larver laver.

 • BLOMSTERBED: Sådan bekæmper du øresnudebillen

  BLOMSTERBED: Sådan bekæmper du øresnudebillen

  02/11 VIDEO: Ser dine rododendronblade ud som om, at en billetkontrollør har været forbi og klippe i bladene, har du sikkert fået besøg af øresnudebiller i haven.

 • DRIVHUS: Sådan bekæmper du spindemider i drivhuset

  DRIVHUS: Sådan bekæmper du spindemider i drivhuset

  31/10 VIDEO: Et stort og ofte tilbagevendende problem i drivhuse er spindemider. Spindemider er meget små – under 1 mm lange – og de kan variere i farven fra lysegule og grønne til knaldrøde sidst på sommeren. Miderne befinder sig ...

 • DRIVHUS: Når der er snegle i drivhuset

  DRIVHUS: Når der er snegle i drivhuset

  31/10 VIDEO: Selv om du nemt kan lukke døren til dit drivhus, er det i en stor del af sæsonen bedre at lade den stå åben for at sikre en god luftcirkulation og den rette temperatur. Og når både døre og vinduer står åbne, er der ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os