Cookie- og privatlivspolitik


Gør jorden klar til roser

Sidste vinter voksede grøngødningsplanten honningurt på stykket, hvor rosenbedet nu skal anlægges. Honningurten har været med til at holde mikroorganismerne levende i bedet vinteren over. Nu er den vendt ned i jorden i et spadestiks dybde, og siden er bedet renset for ukrudt og kultiveret godt og grundigt igennem.

Jorden i haven er oprindelig fed lerjord. Den er blevet bearbejdet gennem flere år, så der nu er et godt og levende lag muld øverst. Jordstykket er blevet klart og naturligt afgrænset af et kastaniehegn. Mette har bestilt hegnet i metermål over internettet.

Det leveres i ruller med påsat tråd, så det er forholdsvis enkelt at hamre nogle pæle i jorden og sætte hegnet op. Det første, Mette gør klar i bedet, er den lille sti, som får form som bogstavet M. Hun markerer først, hvor stien skal være, med et stålrør.

Ved at trække røret gennem jorden i et par centimeters dybde bliver stien tydeligt trukket op. Derefter smider hun grus i markeringen. Det får stien til visuelt at træde tydeligere frem.

Stien skal fremover tjene som trædesti, så jorden i selve bedet undgår at blive trykket sammen af gangtrafik, når bedet løbende skal passes og vedligeholdes. Roserne er alle linet op ved bedet.

Først skal rosenplanterne mættes godt med vand, så de får lov at stå i en balje nogle timer og suge til sig, indtil hele potten er godt vandet op. Næste trin er at sætte planterne ud på stykket. Jorden er godt gennemgravet og luftig – parat til at plante i. Derfor er det vigtigt ikke at træde der, hvor der skal plantes.

Allerede nu kommer trædestien derfor til sin ret.Mette følger den skitse, hun tidligere har tegnet, mens hun sætter planterne ud i bedet. Så bevarer hun overblikket – og får samtidig en fornemmelse af, om placeringerne på skitsen også matcher i virkeligheden.

Roserne er nu på plads. Senere skal der også plantes forskellige stauder mellem roserne. Men først skal roserne i jorden.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os