Cookie- og privatlivspolitik


Undgå dårlig vækst i rosenbedet

Nye roser bør altid plantes et sted i haven, hvor der ikke har vokset roser inden for de sidste 10 til 20 år. For jorden kan blive træt af roser. Fænomenet kaldes jordtræthed – eller rosentræthed. En ny, frisk rose plantet i gammel rosenjord vil derfor ikke trives.

Der er flere måder at løse problemet på. Find et andet sted til roserne, skift jorden ud – eller så tagetes i en sæson. Der er sandsynligvis mange forskellige årsager til denne jordtræthed, flere, end man i dag har fuldt kendskab til.

Et af de kendte problemer er tilstedeværelsen af såkaldte nematoder i jorden. Nematoder er mikroskopiske rundorme, der lever på rødderne i jorden. Der findes flere slags.

Mange roser lever udmærket med nematoder i bedet i mange år, men skal en eller flere af roserne skiftes ud med en anden model, går det ikke længere. Nematoderne bliver skadelige for rosernes rødder, og de vil ikke længere trives i bedet.

Har du ikke et andet velegnet sted i haven til roserne, må du derfor skifte jorden ud. Mette klarer sig her med et par trillebøre. I den ene har hun den friske jord fra et andet sted i haven – den anden bliver vært for den gamle rosenjord, hun graver op.

Når jorden er skiftet ud, kan den nye rose plantes. Det er trods alt en overkommelig opgave, hvis det kun er et par enkelte roser i bedet, der skal skiftes ud. Er du meget glad for roser, kan du gøre som her, hvor havearkitekten har tænkt på fænomenet allerede ved tegnebordet.

Bedet er komponeret i fire felter, hvor der kun er roser i hver andet. Hvis roserne i et felt skal skiftes ud, kan man simpelthen rykke planterne i bedet et felt frem og dermed bevare bedet. En tredje metode er at ophæve jordtrætheden. Der kan ske ved at dyrke tagetes i bedet en sæson.

Hvorfor det virker, ved eksperterne ikke i alle detaljer. Men tagetesrødder er giftige for nematoderne. Hvis bedet holdes fri for ukrudt, er der ikke andet, nematoderne kan leve af, og de går derfor til grunde.

Tagetes udskiller desuden nogle kemiske stoffer fra rødderne – og plantemassen indeholder æteriske olier, som alt sammen formentlig medvirker til, at jordtrætheden forsvinder.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os