Cookie- og privatlivspolitik


Gratis gødning til frugthaven

Frugttræer og bærbuske har brug for gødning som alle andre planter. Men de skal have knap så meget kvælstof som andre afgrøder. Især frugttræer kan reagere negativt på for meget kvælstof. De bliver simpelthen lettere modtagelige over for forskellige svampesygdomme som fx æblekræft.

Det kan derfor betale sig at begrænse kvælstoffet og vælge gødning med omhu til frugt og bær-haven. Men bærbuskene skal dog have noget kvælstof. Her får buskene det i form af noget tørret hønsemøg. Det er en langtidsvirkende kvælstofgødning, som i øvrigt også er god til roser.

Ud over det kvælstofholdige hønsemøg får buskene også et drys kompost. Komposten er rig på kalium, men indeholder knap så meget kvælstof. Husk, at gødningen skal arbejdes ned i jorden med en hakke, når du har spredt den ud omkring buskene.

Frugttræerne i haven får derimod kun kompost. Også her skal komposten hakkes lidt ned i jorden.Hindbærbuskene er heller ikke vilde med for meget kvælstof. Så også her nøjes Maren med blot at give dem lidt kompost. Surbundsbedet med blåbærbuskene gøder Maren med helt andre produkter.

Der er typisk for meget kalk i almindelig gødning til, at det er velegnet til at gøde et surbundsbed. Kalk hæver nemlig surhedsgraden, og så vil planterne lide under det.Men i skovbunden findes der masser af egnet naturligt materiale, som hun kan bruge til formålet.

Maren har derfor været en tur i skoven for at samle forskelligt syreholdigt gødningsmateriale. Det er blandt andet blevet til en pose med egeblade. Hun har også samlet en masse nåle fra nåletræer. Både nåle og bark fra gran og fyr er særdeles velegnede.

Endelig har hun gået i skovarbejdernes fodspor, efter de har været i gang med at fælde bøgetræer. Det kom der en god pose savsmuld ud af.Alle dele er yderst velegnede til surbundsbedet på grund af deres lave pH-værdi og det organiske stof.

Bedet skal dog også have tilført kvælstof. Så også her spreder hun lidt tørret hønsemøg i pilleform. Gødningsmaterialet skal nu blot arbejdes ned i jorden, ligesom hun gjorde det med komposten i de andre bede. Først efter bærsæsonen er det tid til at gøde jordbærplanterne i haven.

Hvis man gøder dem om foråret, samtidigt med andre planter, vil jordbærplanter udvikle flere blade på bekostning af bærrene.Men når bærrene er høstet, skal planterne bruge alle kræfter på at danne bær til næste år, og så er det på tide at gøde planterne.

Først må Maren dog klippe de lange ranker af, som planterne har skudt ud. Har du brug for flere nye planter til næste år, er det nu, du kan tage stiklinger fra de afklippede ranker.Hun fjerner selvfølgelig også det ukrudt, der er kommet, siden sidst hun tog en tur i bedet med ukrudtsjernet.

Bedet er godt dækket af med græsafklip, så der er heldigvis ikke så meget at komme efter. Under det tørrede græs ligger siveslangen, som tidligere blev lagt ud i bedet. Den kan sagtens blive liggende her, men Maren skubber alligevel græsset til side, så hun ikke risikerer at komme til at skade den, når hun skal ordne bedet.

Planterne får et godt, jævnt drys tørret hønsemøg. Hun ryster lige planterne, så pillerne falder af bladene.Til sidst vander hun bedet med koncentreret nældevand blandet op med vand. Efter sådan en vitaminindsprøjtning skal der nok komme gang i blomsterdannelsen, så der kommer mange store, flotte bær til næste år.

Relaterede artikler

 • 3 TIPS: Hold juletræet friskt!

  3 TIPS: Hold juletræet friskt!

  01/12 Her får du 3 stærke tips til, hvordan du holder juletræet friskt og flot helt frem til juleaften.

 • VAND I HAVEN 6: Birketræer og andre løvfældende træer og buske

  VAND I HAVEN 6: Birketræer og andre løvfældende træer og buske

  14/11 VIDEO: Inden du etablerer et bassin i haven, skal du se dig godt omkring. Det er vigtigt, at der er træer til at skygge for solen i løbet af dagen. Men der er stor forskel på træer.

 • FUGTER OG BÆR: God opbinding af frugt og bær

  FUGTER OG BÆR: God opbinding af frugt og bær

  09/11 VIDEO: Som du kan se i nogle af de øvrige film på denne dvd, er det indimellem en stor fordel at kunne styre væksten på sine frugttræer og bærbuske ved at binde dem op på forskellige måder. Til dette formål findes der mange ...

 • FUGTER OG BÆR: Æblehøst hvert år

  FUGTER OG BÆR: Æblehøst hvert år

  09/11 VIDEO: Nogle gange kan man opleve, at frugttræer kun producerer frugter hvert andet år. Det er tilfældet for dette 20 år gamle æbletræ af sorten rød ananas.

 • FUGTER OG BÆR: 3. Bestøv dit kirsebærtræ

  FUGTER OG BÆR: 3. Bestøv dit kirsebærtræ

  09/11 VIDEO: Har du kun ét kirsebærtræ i din have, og har du oplevet, at det ikke gav frugt, er det sikkert på grund af manglende bestøvning. Det findes der heldigvis råd for.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

kondens på enkeltlagsplader til terrasse?

Jeg har set projektet her i gør det selv hvor ...

Isolering af masiv teglvæg

Hej Jeg har kig på et hus. Indeklimaet er ...

Samling af reglar ifm ramme til terrasse

Hej Jeg skal til at lave en terrasse, 4x4 ...

Isolering af kælder med klimaplader erfaring ?

Hej. Jeg står men en rigtig grim kælder som ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os