Cookie- og privatlivspolitik


Gratis gødning til frugthaven

Frugttræer og bærbuske har brug for gødning som alle andre planter. Men de skal have knap så meget kvælstof som andre afgrøder. Især frugttræer kan reagere negativt på for meget kvælstof. De bliver simpelthen lettere modtagelige over for forskellige svampesygdomme som fx æblekræft.

Det kan derfor betale sig at begrænse kvælstoffet og vælge gødning med omhu til frugt og bær-haven. Men bærbuskene skal dog have noget kvælstof. Her får buskene det i form af noget tørret hønsemøg. Det er en langtidsvirkende kvælstofgødning, som i øvrigt også er god til roser.

Ud over det kvælstofholdige hønsemøg får buskene også et drys kompost. Komposten er rig på kalium, men indeholder knap så meget kvælstof. Husk, at gødningen skal arbejdes ned i jorden med en hakke, når du har spredt den ud omkring buskene.

Frugttræerne i haven får derimod kun kompost. Også her skal komposten hakkes lidt ned i jorden.Hindbærbuskene er heller ikke vilde med for meget kvælstof. Så også her nøjes Maren med blot at give dem lidt kompost. Surbundsbedet med blåbærbuskene gøder Maren med helt andre produkter.

Der er typisk for meget kalk i almindelig gødning til, at det er velegnet til at gøde et surbundsbed. Kalk hæver nemlig surhedsgraden, og så vil planterne lide under det.Men i skovbunden findes der masser af egnet naturligt materiale, som hun kan bruge til formålet.

Maren har derfor været en tur i skoven for at samle forskelligt syreholdigt gødningsmateriale. Det er blandt andet blevet til en pose med egeblade. Hun har også samlet en masse nåle fra nåletræer. Både nåle og bark fra gran og fyr er særdeles velegnede.

Endelig har hun gået i skovarbejdernes fodspor, efter de har været i gang med at fælde bøgetræer. Det kom der en god pose savsmuld ud af.Alle dele er yderst velegnede til surbundsbedet på grund af deres lave pH-værdi og det organiske stof.

Bedet skal dog også have tilført kvælstof. Så også her spreder hun lidt tørret hønsemøg i pilleform. Gødningsmaterialet skal nu blot arbejdes ned i jorden, ligesom hun gjorde det med komposten i de andre bede. Først efter bærsæsonen er det tid til at gøde jordbærplanterne i haven.

Hvis man gøder dem om foråret, samtidigt med andre planter, vil jordbærplanter udvikle flere blade på bekostning af bærrene.Men når bærrene er høstet, skal planterne bruge alle kræfter på at danne bær til næste år, og så er det på tide at gøde planterne.

Først må Maren dog klippe de lange ranker af, som planterne har skudt ud. Har du brug for flere nye planter til næste år, er det nu, du kan tage stiklinger fra de afklippede ranker.Hun fjerner selvfølgelig også det ukrudt, der er kommet, siden sidst hun tog en tur i bedet med ukrudtsjernet.

Bedet er godt dækket af med græsafklip, så der er heldigvis ikke så meget at komme efter. Under det tørrede græs ligger siveslangen, som tidligere blev lagt ud i bedet. Den kan sagtens blive liggende her, men Maren skubber alligevel græsset til side, så hun ikke risikerer at komme til at skade den, når hun skal ordne bedet.

Planterne får et godt, jævnt drys tørret hønsemøg. Hun ryster lige planterne, så pillerne falder af bladene.Til sidst vander hun bedet med koncentreret nældevand blandet op med vand. Efter sådan en vitaminindsprøjtning skal der nok komme gang i blomsterdannelsen, så der kommer mange store, flotte bær til næste år.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os