Cookie- og privatlivspolitik


Planteposer, jord og gødning

Når det kommer til planterne, der skal ned i selve bassinet, er der flere ting på markedet at vælge imellem. Netpotter som disse er meget brugte i de fleste havebassiner.

De er lette at arbejde med, da de har en fast form, og de fås i mange forskellige størrelser og udformninger. Derudover er de praktiske at sænke ned på bassinets bund, da du let kan binde en snor i pottens kanter.Som et alternativ findes der også planteposer som disse. Dem kan du også købe i forskellige størrelser.

Poserne er lette at forme og bøje, og de er derfor velegnede, hvis du skal plante mellem stenene i bassinet.Poserne er dog sværere at have med at gøre, hvis de skal dybere ned i bassinet, da man helst skal undgå at lave huller i poserne til snore.

Planteposerne er lavet af et stof, som vandet let kan løbe ind igennem, så plantejorden holdes fugtig, uden at jorden dog kan slippe ud i bassinet.Både netpotterne og poserne kan i kraft af deres varierende størrelser bruges til alle former for vandplanter og kan – besværligheder til trods – bruges i alle dybder.

Dybden er dog afgørende for, hvilken jord du skal bruge i plantebeholderen. Her har Dan stillet to forskellige jordtyper op. Den ene er en såkaldt bassinjord. Det er en langtrevlet spagnum tilsat lidt ishavsler og grus. Denne jord er beregnet til de planter, der skal stå højt i bassinet.

Den anden jordtype er bassinler, også kaldet ishavsler. Den er porøs og meget næringsholdig og egner sig bedst til de planter, der skal stå på bassinets bund.Ofte er det også en god ide at blande de to jordtyper sammen i potten.

Her skal man blot huske på, at jo tættere på bunden, potten skal placeres, jo mere ler skal der i potten – og omvendt, jo tættere på overfladen, jo mere spagnum.Til at holde jord og ler på plads er det en god ide at lægge granitskærver i pottens top.

De holder godt på jorden i potten, og samtidig forhindrer de nysgerrige fisk i at nappe i plantejorden og i værste fald beskadige planterne. Jo større fiskene i bassinet er, jo større skal stenene være.

Har du meget store fisk, kan du med fordel lægge piksten i pottens overflade. Dan anbefaler, at man bruger granitsten. De indeholder nemlig ingen kalk, der kan give alger i dit bassin.Det er også en god ide at bruge en gødningskugle til dine bassinplanter.

Denne gødningskugle kan bruges året rundt. Den afgiver næringsstoffer i takt med, at temperaturen stiger. Så risikerer man ikke at overgøde planterne, og sætter du den langtidsvirkende gødning i potterne om efteråret, når du alligevel klipper planterne ned, så frigives gødningen, så snart vejret bliver varmere og sæsonen atter starter.Med et udvalg af disse forskellige jord- og pottetyper og lidt gødning er du godt rustet til at beplante dit bassin.

Relaterede artikler

 • VAND I HAVEN 6: Del og forny bassinets planter

  VAND I HAVEN 6: Del og forny bassinets planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i haven har også bassinplanter godt af at blive delt og fornyet fra tid til anden.

 • VAND I HAVEN 1: Hold den rigtige temeratur i bassinet

  VAND I HAVEN 1: Hold den rigtige temeratur i bassinet

  14/11 VIDEO: Hvis dine fisk og planter skal trives godt i dit havebassin, er det vigtigt, at vandet ikke bliver for varmt. For høje temperaturer kan nemlig fremme algevæksten og ødelægge biobalancen i dit bassin.

 • VAND I HAVEN 5: Vinterforberedelse af sumpbede

  VAND I HAVEN 5: Vinterforberedelse af sumpbede

  14/11 VIDEO: Nogle af planterne omkring bassinet skal gøres klar til vinteren. Det drejer sig primært om de planter, der har blødt løv.

 • VAND I HAVEN 4: Udskift vandet i dit bassin

  VAND I HAVEN 4: Udskift vandet i dit bassin

  14/11 VIDEO: Afhængigt af størrelsen på dit bassin er det generelt en god ide at udskifte omkring en tredjedel af vandet mindst én gang om året. Jo mindre dit bassin er, jo flere gange bør du udskifte det. Det er dog vigtigt, at du ...

 • VAND I HAVEN 3: Sådan luger du vandplanter

  VAND I HAVEN 3: Sådan luger du vandplanter

  14/11 VIDEO: Planterne i dit havebassin vokser og breder sig fuldstændig som planterne i resten af haven. Hvis ikke du holder øje med dem og løbende holder dem lidt nede, vil de med tiden vokse sig større og større, og de kan ende ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Varme

Står med et hus der har el radiatorer som ...

isolering af ydervæg

Hej. Jeg skal i gang med at isolere en ...

Buet carport tag

Jeg skal igang med at lave et nyt skur med ...

Renovering

Står og skal lave Skal lave et budget til ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os