Cookie- og privatlivspolitik


Sådan planlægger du bedet

Et staudebed kan have mange forskellige udtryk. Lige så forskelligt, som vi indretter os inde, lige så varierede er også vores haver. Et er, at planterne er forskellige og har forskellige behov, men haveejere har jo heldigvis også forskellig smag. Når du skal i gang med at ”møblere” din have med planter, skal du først finde ud af, hvilken jord du har med at gøre. Du får nemlig altid det bedste resultat af dine anstrengelser, hvis du vælger planter efter din jords beskaffenhed!

Der er stor forskel på, hvad der trives i stiv lerjord, let sandjord eller fx sur skovbund. De rent fysiske forhold skal derfor først afklares, så det bliver klart, hvilke planter der vil trives og gro i det planlagte bed.

Når du kender forudsætningerne for jordbund, lys, vind og graden af fugtighed, er det langt lettere at vælge planter. Her kan du se nogle bud på forskellige stilarter indenfor staudebede.I et skyggefuldt hjørne af haven, kan du for eksempel bruge de hvidrandede hostaer til at lyse lidt op.

I denne lidt ældre have er stauderabatterne i sin tid anlagt for at spille op til de meget rette linjer i resten af haven. Stauderne er alle placeret i ret store grupper – uden megen variation inden for de enkelte felter. I stenbedet er variation derimod et nøgleord.

Mange stenbedshaver er anlagt af planteglade mennesker, der holder af at samle på mange forskellige planter. Inden for havebrug skifter moden som i alle andre sammenhænge. Trenden går nu om dage i retning af et mere naturligt udtryk.

Modsat den gamle have, vi så før, er der kommet mere spil og variation ind i staudebedet, og vi leger med samspillet mellem de forskellige planter, deres placering i bedet, højden, løvet.

Græsser er efterhånden blevet faste planter i det moderne staudebed hvor, planterne er ganske velovervejede og nøje afstemt både i forhold til former, farver, løv og blomstringstider.

Det er også en klassiker at anlægge staudebedet ud fra farveholdning som for eksempel dette ”lilla” bed, det hvide bed eller det gule. Alfa og omega er blot at vælge de planter, der passer til de forhold, du og din jord kan byde på.

Relaterede artikler

 • SLYNGPLANTER: Klargøring

  SLYNGPLANTER: Klargøring

  09/11 VIDEO: Fra tegnebordet bevæger vi os ud i den virkelige verden. Her er plankeværket, som skal overbygges med en let pergola. Fra hushjørnet – rundt om det vinkelrette hjørne og hen til cykelskuret.

 • SLYNGPLANTER: Planlægning

  SLYNGPLANTER: Planlægning

  09/11 VIDEO: Slyngplanter giver din have et ekstra pift, og med lidt omtanke kan du skabe helt nye rum med både grønne vægge og lofter. Det kræver blot en smule overblik og planlægning, hvis du skal lykkes med projektet.

 • FUGTER OG BÆR: Slip for efterårets hvepseplage

  FUGTER OG BÆR: Slip for efterårets hvepseplage

  09/11 VIDEO: I sensommeren og efteråret kan hvepse blive et reelt skadedyr og udvikle sig til et problem i haven. Hvepseboerne går nemlig i opløsning på dette tidspunkt, og så søger hvepsene efter sukker alle steder – også i frugter ...

 • 5 ting du IKKE må lade ligge i kulden

  5 ting du IKKE må lade ligge i kulden

  09/11 Har du reddet de ting, der ikke kan tåle frost, ind fra haven? Se her, hvilke 5 ting, du bare IKKE må lade blive ude i kulden.

 • FUGTER OG BÆR: 4. Stiklingeformering af bærbuske

  FUGTER OG BÆR: 4. Stiklingeformering af bærbuske

  09/11 VIDEO: Det er meget let at lave flere bærbuske, hvis du har mulighed for at tage et par stiklinger fra en ældre busk.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Gennemboring af fundament

HejJeg skal have lavet teknikrum til vores ...

Bygge hems

Jeg er for nylig gået igang med planerne om at ...

Indvendig efterisolering med batts og terracottavæv

Hej, Jeg har gennem et stykke tid undersøgt ...

Smæld og knagen fra loftet

HejVi er for nyligt flyttet ind i et hus, hvor ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os