Cookie- og privatlivspolitik


Sådan planlægger du bedet

Et staudebed kan have mange forskellige udtryk. Lige så forskelligt, som vi indretter os inde, lige så varierede er også vores haver. Et er, at planterne er forskellige og har forskellige behov, men haveejere har jo heldigvis også forskellig smag. Når du skal i gang med at ”møblere” din have med planter, skal du først finde ud af, hvilken jord du har med at gøre. Du får nemlig altid det bedste resultat af dine anstrengelser, hvis du vælger planter efter din jords beskaffenhed!

Der er stor forskel på, hvad der trives i stiv lerjord, let sandjord eller fx sur skovbund. De rent fysiske forhold skal derfor først afklares, så det bliver klart, hvilke planter der vil trives og gro i det planlagte bed.

Når du kender forudsætningerne for jordbund, lys, vind og graden af fugtighed, er det langt lettere at vælge planter. Her kan du se nogle bud på forskellige stilarter indenfor staudebede.I et skyggefuldt hjørne af haven, kan du for eksempel bruge de hvidrandede hostaer til at lyse lidt op.

I denne lidt ældre have er stauderabatterne i sin tid anlagt for at spille op til de meget rette linjer i resten af haven. Stauderne er alle placeret i ret store grupper – uden megen variation inden for de enkelte felter. I stenbedet er variation derimod et nøgleord.

Mange stenbedshaver er anlagt af planteglade mennesker, der holder af at samle på mange forskellige planter. Inden for havebrug skifter moden som i alle andre sammenhænge. Trenden går nu om dage i retning af et mere naturligt udtryk.

Modsat den gamle have, vi så før, er der kommet mere spil og variation ind i staudebedet, og vi leger med samspillet mellem de forskellige planter, deres placering i bedet, højden, løvet.

Græsser er efterhånden blevet faste planter i det moderne staudebed hvor, planterne er ganske velovervejede og nøje afstemt både i forhold til former, farver, løv og blomstringstider.

Det er også en klassiker at anlægge staudebedet ud fra farveholdning som for eksempel dette ”lilla” bed, det hvide bed eller det gule. Alfa og omega er blot at vælge de planter, der passer til de forhold, du og din jord kan byde på.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os