Cookie- og privatlivspolitik


Spot de syge fisk

Har du fisk i bassinet, vil du før eller siden opleve, at de kan blive ramt af sygdomme. Der findes mange forskellige fiskesygdomme. Hvis du vil investere i nogle af de dyrere fisk, kan det klart anbefales, at du bruger lidt tid på at læse noget faglitteratur om de forskellige symptomer.

Mange af symptomerne kan være svære at få øje på, medmindre man er ekspert, og de fleste opdager da også først, at fisken har fejlet noget, når den ligger død i vandoverfladen.. De fleste har fisk i bassinet for hyggens skyld, og nogle gange bliver man nødt til at skille sig af med dem, hvis de går til på grund af sygdom.

Der er dog et par sygdomme, som er lette at spotte for selv et utrænet øje. Her er en fisk med bugvattersot, eller koglesyge, som det også bliver kaldt. Denne sygdom kan smitte de andre fisk i bassinet.

Symptomerne på bugvattersot er en oppustet bug og udstående skæl. Symptomerne kommer, fordi fisken har en ophobning af vand i kroppen. Fiskens nyrer kan ikke følge med, og vandet udskilles ikke i samme hastighed, som det kommer ind i fisken.Hvis du opdager bugvattersot blandt dine fisk, skal du fjerne de syge fisk med det samme, så resten af fiskebestanden ikke smittes.

Andre tydelige sygdomstegn er sår på fiskene. Sårene er et tegn på, at fisken er blevet angrebet af en parasit. Den har boret sig vej igennem fiskens slimhinde og har dermed også banet vejen for fjendtlige bakterier.

I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at benytte et antibakterielt middel. Dette hældes enten i vandet eller påføres såret direkte. På denne fisk er såret helet godt til. Såret har tidligere været på størrelse med en femkrone, men nu er det klart på tilbagetog, og fisken skal nok klare den.

Parasitangreb kan også sætte sig på fx gællerne eller finnerne, som det er tilfældet her.Denne fisk har et tydeligt sår foran på rygfinnen. Det kan være en parasit, men det kan også være en skade, der er opstået, mens fisken er blevet flyttet i et net.

I nogle net kan fiskenes finner sidde fast og blive beskadiget. Og da bassinvand ofte har en rig bakteriekultur, er det derfor uundgåeligt, at en sådan skade vil udvikle sig til et sår.Her kan det også hjælpe at tage fisken op af vandet og duppe såret med et antibakterielt middel.

Ellers handler det blot om at holde et vågent øje med dine fisk og deres opførsel. Hvis en fisk pludselig holder op med at spise eller holder sig på afstand af de andre fisk, er det som regel et tegn på, at noget er galt.

Relaterede artikler

 • Dræb dræbersneglen nu

  Dræb dræbersneglen nu

  13/02 Vær på forkant med dræbersneglen og få mest muligt ud af køkkenhaven.

 • VAND I HAVEN 6: Undgå nedfalden løv i havebassinet

  VAND I HAVEN 6: Undgå nedfalden løv i havebassinet

  21/11 VIDEO: Når efteråret nærmer sig, er det en god ide at investere i et net til bassinet. Nettet kan fange træernes blade, inden de ender i vandet.

 • VAND I HAVEN 5: Færdige bassiner og gummidug

  VAND I HAVEN 5: Færdige bassiner og gummidug

  21/11 VIDEO: Når du anlægger et bassin i haven, er der forskellige måder at gribe det an på. Vil du let og hurtigt anlægge et bassin i haven, kan et formstøbt bassin være løsningen for dig.

 • VAND I HAVEN 4: Test vandkvaliteten i bassine

  VAND I HAVEN 4: Test vandkvaliteten i bassine

  21/11 VIDEO: Det er vigtigt, at du ved hvert sæsonskift tester kvaliteten af vandet i dit bassin, så du kan være sikker på, at både planter og fisk har optimale leveforhold.

 • VAND I HAVEN 2: Solid marker kridttusch

  VAND I HAVEN 2: Solid marker kridttusch

  21/11 VIDEO: Når du arbejder med folien til dit bassin, er det indimellem nødvendigt at lave nogle markeringer på den. Her er det en god ide at købe en såkaldt solid marker. Den findes både i en traditionel papirudgave og en nyere ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Varme

Står med et hus der har el radiatorer som ...

isolering af ydervæg

Hej. Jeg skal i gang med at isolere en ...

Buet carport tag

Jeg skal igang med at lave et nyt skur med ...

Renovering

Står og skal lave Skal lave et budget til ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os