Cookie- og privatlivspolitik


Gavl med profilbrædder

En nem og hurtig måde at beklæde en gavl på er med profilbrædder. Her er opmålingen uhyre vigtig, fordi der skal tages hensyn til bræddernes specielle profil, der giver et mindre dækareal, når brædderne skubbes sammen.

De profilbrædder, han vil bruge, er 120 mm brede, men heraf er feren 25 mm. Det betyder, at hvert bræt reelt kun dækker 95 mm.

Det første skal sidde midt på gavlen, så det måler han ud til. Derfor måler fagmanden nu 47,5 mm ud fra midten, hvilket er halvdelen af brættes dækevne. Det midterste bræt skal monteres først og derfor måler håndværkeren højden, der hvor markeringen af brættes venstre side – fersiden – skal være. Højden er 44 cm.

Bemærk, at målet tages fra den en centimeter tykke støtteliste, der skal sørge for, at der bliver lidt luft mellem gavlbeklædningen og vandbrættet. Men før brættet skæres ud i længden, skal det skæres i smig i toppen. Derfor sættes der et mærke 47,5 mm inde. Fra dette mærke skæres der i 45 graders smig, svarende til taghældningen på begge sider af brættet. Nu er brættet spidset til, og målet på de 44 cm’s længde afsættes på brættet, hvor ferkanten starter, inden brættet kortes af i et 15 graders snit.

Når brættet lægges op til gavlens spids, skal det skrues fast. Ingen af skruerne må gå gennem hverken feren eller noten. Det vil nemlig umuliggøre monteringen af de efterfølgende brædder. Mål nu op til næste bræt, som skal være 44 cm højt i notkanten, så det passer ind i feren i det første bræt.

Mål og skær derfor det næste bræt fra notkanten. Igen skæres det med et 15 graders smig i bunden. Slå brættet let på plads, og mål op til det næste bræt, som skæres og monteres, indtil gavlen er færdig. Skruerne skal som tommelfingerregel være dobbelt så lange, som brædderne er tykke. Her altså 50 mm, da brædderne er 25 mm.

Alle brædder bør fastgøres med to skruer i både top og bund, og bruger du imprægneret træ, som her, skal skruerne være rustfrie. Hvis du vil have en helt lige skruerække, kan du strege op efter en retskinne eller et langt vaterpas, inden skruerne monteres. Højre side af gavlen skæres og monteres på samme måde.

Bemærk afstanden til vandnæsen, der gør, at konstruktionen får luft og regnvandet let løber af.

Relaterede artikler

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Epoxy eller polyester

Hej!Min far er ved at lave et flot spisebord ...

Nyt terrændæk - skal jeg grave mere ud?

Hej alle Jeg er ved at lave nyt terrændæk i ...

Redskabsskur op imod husmuren

Hej. Jeg skal til at bygge et redskabsskur der ...

Osb plader udv/drivhus

Hej Min kone ønsker jeg laver 4 mindre kasser ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os