Cookie- og privatlivspolitik


Sådan sætter du facadebrædder op

Den lille åbning mellem stolpe og husmur vil vi her beklæde med facadebrædder, så der bliver læ i trappenedgangen. For at kunne gøre facadebrædderne solidt fast skrues der en lægte på stolpen.

Afstanden fra lægten til husmuren måles, så den samme afstand kan streges op i den anden ende. På den måde er vi sikre på, at facaden bliver helt lige. Højden skal også være den samme i begge ender. Derfor benyttes der en lige lægte og et vaterpas til at afsætte den samme højde i begge ender.

Med de to mål kan fagmanden nu placere den lægte, der skal fastgøres til husmuren. Der afsættes mærker fire steder på lægten, hvor der skal bores for. Vi benytter et 6 mm murbor, der er lidt længere end skruen, der skal fastgøre lægten til huset. Her benyttes der en akku Borehammer til arbejdet, men du kan benytte en almindelig maskine med ledning.

Lægten fastgøres med 8 mm karmskruer, så du undgår at bruge plugs, samtidig med at lægten sidder urokkeligt fast. Facaden skal beklædes med klinkbrædder, der er 25 x 120 mm og fremstillet i superwood. Der skal være ca. 5 mm. luft i begge ender, så længden på brædderne skal være 122,7 cm, og de skæres her til på en kap-geringssav. Til denne lille facade kan du dog sagtens nøjes med en håndsav.

Til at fastgøre brædderne har vi her valgt at bruge en trykluftpistol, der gør monteringsarbejdet virkeligt nemt og hurtigt, samtidig med at du er sikker på et godt resultat. Det første bræt lægges op til opstregningen, og med vaterpasset kontrolleres det, at det sidder helt lige, inden brættet fastgøres med et søm.

Bemærk, at fagmanden benytter sikkerhedsbriller, når han arbejder med sømpistolen. Sømmene, der anvendes, er syrefaste rustfrie søm med riller, der sikrer god fastgørelse. Med jævne mellemrum bør du lige lægge vaterpasset på for at kontrollere, at facaden stadig er i vage.

I siderne bør du sørge for, at der er ca. 5 mm luft mellem facadebrædder og stolpe. På den måde undgår du, at der står og sopper vand i overgangen. Når først alle brædder er skåret til, går arbejdet rask fremad. Klinkbrædderne er nemme at montere, da bunden i brædderne er fræset der, hvor de skal ligge på brættet nedenunder. Og så er det blot at fastgøre brættet.

Superwood er en ny type imprægnering, hvor man ikke kan se behandlingen. Imprægneringen sker uden brug af tungmetaller og trænger gennem hele emnet, så fx nyskåret endetræ stadig er imprægneret. Til det øverste bræt er der ikke plads til sømpistolen, så her må der i stedet skrues. Og når den sidste skrue er på plads, er facaden faktisk færdig. Superwoodtræet vil beholde sit udseende af ubehandlet træ, men her har vi valgt at male det, så det falder bedre ind med den øvrige overdækning.

Relaterede artikler

 • SÅDAN: Giv facaden et flot løft

  SÅDAN: Giv facaden et flot løft

  16/2016 Tyndpuds, filtsning, vandskuring. Kært barn har mange navne. Fælles for arbejdet er, at resultatet giver din facade et kæmpe løft. Se her, hvordan du gør!

 • UDHUS: Sådan laves 1 på 2 facadebeklædning

  UDHUS: Sådan laves 1 på 2 facadebeklædning

  16/2016 VIDEO: Dette udhus er beklædt med sporplader på bagsiden, men skal beklædes med en traditionel 1 på 2-beklædning på begge gavle. 1 på 2-beklædning betyder, at det inderste bræt overlappes af to brædder. Brædderne her er 10 cm ...

 • FACADE: Sådan laver du listebeklædning til facaden

  FACADE: Sådan laver du listebeklædning til facaden

  16/2016 VIDEO: En meget almindelig facadebeklædning på nordiske træhuse er den lodrette listebeklædning.

 • Facade med klinkbrædder

  Facade med klinkbrædder

  16/2016 VIDEO: På denne prøveopstilling vil håndværkeren vise, hvordan man på en nem måde beklæder facaden med fabriksfremstillede klinkbrædder.

 • Gavl med profilbrædder

  Gavl med profilbrædder

  16/2016 VIDEO: En nem og hurtig måde at beklæde en gavl på er med profilbrædder. Her er opmålingen uhyre vigtig, fordi der skal tages hensyn til bræddernes specielle profil, der giver et mindre dækareal, når brædderne skubbes sammen.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os