Cookie- og privatlivspolitik


Fremtidens hus bygges af luft

I årtusinder har vi bygget vores boliger af sten og træ. Et solidt hus med tykke vægge må kunne holde kulden ude, har vi tænkt. Men vi har taget fejl. For det er luften, ikke de tunge materialer, der holder kulden ude og varmen inde. Fremtidens hus er et luftkastel.

Et par hundrede tusinde år eller så har vi mennesker bygget boliger, der holder regn, blæst og blodtørstige fjender og sabeltigre ude. De er blevet bygget af blade, af strå, af træ – og af sten. Sandsten, tegl, beton – det gjorde ikke den store forskel.

Sten var så godt, at huset dybest set ikke ændrede sig i 200.000 år. Det kan undre, for koldt har det været. Sten er et solidt byggemateriale, men det isolerer elendigt. Men på et tidspunkt finder en af vore frysende forfædre på at bygge væggen i to dele med luft imellem, og det hjælper. En anden finder på at lave uld af sten og fylde det ind i væggen som isolering. Det hjælper rigtig meget! Men lige netop som vi havde forvist de kolde tæer til fortiden, begynder gletsjerne at smelte og verdenshavene at stige, og vi fylder endnu mere luft ind i vores vægge for at spare på energien.

Stille luft og tørre skeletter
På to-tre generationer har vi vendt op og ned på 200.000 års tradition for at bygge huse. I dag bygger vi så at sige huse af luft. Luft, der står stille og holder på varmen og beskytter jordkloden. Luft pakket ind i mineraluld og polystyrenskum.

Når først det er på plads, så er resten mest overflade og pynt. Det er ikke problemfrit. Vi får problemer med fugt i væggene, med at få frisk luft ind i de tætte huse – og vi vil jo stadig gerne have et pænt hus, et gulv at stå på, en væg at hænge billeder på, et hus med døre og vinduer ...

Men en ting er sikker: Vi kan ikke klare os ved at se tilbage. Og det er da spændende. Der går ikke en måned, uden at nogen får en ny idé til, hvordan vi kan bo trygt og lunt, uden at himlen falder ned om ørerne på os. I stedet for at klage over de stigende krav til isolering og tæthed, så tag med os ind i den fremtid, der er godt i gang.

Uanset om du vil bygge nyt, bygge til eller gøre dit gamle hus miljøvenligt – og billigere at varme op – så finder du lige nu – her i artiklen og ude i virkeligheden – materialer og teknikker, der fører dig mange år ind i en fremtid, hvor fundamentet ligger oven på jorden, væggene er lette som luft, og taget er bygget mere simpelt og langt smartere end i dag.

Relaterede artikler

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
  • Fremtidens hus bygges af luft
  • Fremtidens hus bygges af luft
  • Fremtidens hus bygges af luft

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os