Cookie- og privatlivspolitik


Hjælp! Svampen æder huset

Det var lige ved at gå helt galt for vores fotograf, da han opdagede noget, han troede var mug, i sit sommerhus. Ved nærmere eftersyn viste det sig at være ægte hussvamp – og det havde nær kostet ham hele huset. Det lykkedes ham at redde det, men ikke uden store omkostninger og meget besvær.

Drømmen om at ombygge et gammelt svensk beboelseshus til atelier og gæstehus blev til et mareridt, da ejeren opdagede, at huset var beboet af en ægte hussvamp. Og at svampen var godt i gang med at fortære huset. Kort efter overtagelsen af huset skulle stuen ryddes. Underligt nok var den blevet brugt til opbevaring af brænde, og det viste sig at have været en rigtig dårlig idé. Faktisk faldt alle ejerens planer sammen, da han opdagede brun-hvide frugtlegemer ved fodpanelerne der, hvor brændet havde ligget. Efter en kortere søgen på internettet fik han en mistanke om, at de mærkelige formationer kunne være en slags hussvamp. Han kontaktede et firma med speciale i
fugt- og svampebekæmpelse, som skar en del af gulvet og vægpanelet op og bekræftede, at hans hus var angrebet af ægte hussvamp.
Ifølge firmaets vurdering kunne huset heldigvis reddes. Trægulvet, den underliggende isolering samt alle angrebne vægpaneler blev
omgående fjernet. Og alt affaldet blev sorteret og derefter kørt til destruktion i lukkede containere, så svampesporerne ikke blev spredt. Den blotlagte jord i huset og de tilbageværende dele af konstruktionen, som kunne tåle høje temperaturer, blev grundigt og forsigtigt brændt med en gasbrænder. To gange, med 12 timers mellemrum, blev der brændt med gasbrændere. Ægte hussvamp kan ikke overleve temperaturer højere end 40 ºC, og derfor kan den bekæmpes med varme. Til sidst blev der sprøjtet i alle husets indvendige rum med Boracol, et flydende grundingsprodukt til forebyggelse og bekæmpelse af råd- og svampeangreb i træværk. For at sikre, at huset var svampefrit, var det nødvendigt med en ventepause på et par måneder, før ombygning og renovering af huset kunne genoptages. Hvis der havde vist sig tegn på, at den ægte hussvamp stadig var i konstruktionen, skulle både varme- og kemisk behandling have været gentaget. I sidste ende kunne resultatet være blevet, at huset skulle rives ned, grunden renses, hvor huset havde stået, og et nyt hus opføres. Så galt gik det dog ikke, og huset er nu under ombygning.

Relaterede artikler

 • Nye materialer giver kvisten evigt liv

  Nye materialer giver kvisten evigt liv

  13/2015 Slut med at male og lappe på den gamle tagkvist! Med vinduer i plast, plader af fibercement, aluprofiler og en inddækning uden bly kan den nu leve for evigt.

  Sværhedsgrad 4/4
 • 3 nemme reparationer

  3 nemme reparationer

  09/2015 Små udendørs skader har det med at vokse sig større - så få dem lavet, inden de udvikler sig. Vi viser tre klassikere.

 • Få styr på revnerne

  Få styr på revnerne

  03/2015 Se her i hvilke situationer det haster med at lukke revner, der er opstået i dit hus. Og hvornår det mest er kosmetisk.

 • VIDEO: Hul i murværket

  VIDEO: Hul i murværket

  06/2014 Kom hullerne i murværket til livs. Se denne video og få hjælp til hvordan du bedst fylder huller i murværket op med mørtel.

  Sværhedsgrad 1/4
 • HUS: 3 ting du SKAL nå inden vinter

  HUS: 3 ting du SKAL nå inden vinter

  06/2014 Er dit hus vinterklart? Ellers er det LIGE NU, du skal forberede det på sne og frost. Nogle ting er for sent – så her må du ty til vores overlevelsestips.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Hjælp! Svampen æder huset
 • Hjælp! Svampen æder huset
 • Hjælp! Svampen æder huset

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os