Cookie- og privatlivspolitik


Hold dig fri af frosten

Der kan være god grund til at søge ned i frostsikker dybde, når du bygger. Helt derned, hvor jorden er garanteret fri for frost, behøver du dog ikke at grave – og i nogle tilfælde kan du slippe endnu lettere.

Der er al mulig grund til at tage eksperterne alvorligt, når de fortæller, at du skal grave dit randfundament ned i frostsikker dybde. Ligesom du skal lytte godt efter, når du rådes til at sætte punktfundamenterne under garagen, stolperne til hegnet og drænrørene i frostsikker dybde. For når vandet mellem jordpartiklerne fryser til is, udvider det sig, og det udvider sig med nærmest ufattelig kraft. Rigelig kraft til, at det kan løfte dit hus. Og da isen sjældent løfter huset lige meget over det hele på én gang, men fx blot det ene hjørne af huset, om det så bare er nogle få millimeter, opstår der revner. Og revner har det med at vokse. Revner i terrændækket åbner for vand og radon fra undergrunden. Og oppe under taget skaber de små forskydninger måske nye og alvorlige skader, hvor spær mister grebet, og tagplader bliver utætte.
I Danmark betegner vi 90 cm som frostsikker, eller “frostfri”, som det oftest betegnes, selv om det nok er at stramme den en hel del. Jorden kan nogle steder, særligt inde i landet, fryse helt ned til 120 cm’s dybde, men det sker sjældent, og vandet i de sidste jordlag udvider sig ikke så meget, at det kan løfte jorden ovenover ret meget. Til gengæld kan frostgrænsen andre steder, fx tæt på kysten, være nærmere 80 cm, men 90 cm er altså det mål, der burde være sikkert overalt i Danmark.

Relaterede artikler

 • HUS: 3 ting du SKAL nå inden vinter

  HUS: 3 ting du SKAL nå inden vinter

  06/10 Er dit hus vinterklart? Ellers er det LIGE NU, du skal forberede det på sne og frost. Nogle ting er for sent – så her må du ty til vores overlevelsestips.

 • Gør huset klar til skybrud

  Gør huset klar til skybrud

  14/2016 Når regnen vælter ned, kan tagrenderne og kloakkerne ikke altid følge med. Du kan selv gøre noget for at undgå det, og du kan komme i gang allerede nu!

 • 9 GENVEJE: ”Nyt” hus for få penge

  9 GENVEJE: ”Nyt” hus for få penge

  14/2016 Vores “før”-hus her er, mildt sagt, lidt træt at se på. Vi frisker det bl.a. op med en tagrensning og en super flot facade. Se den enorme forvandling her!

 • PAS PÅ! Dit hus er en tikkende bombe!

  PAS PÅ! Dit hus er en tikkende bombe!

  13/2016 Hver del i dit hus har en udløbsdato. For nogle dele ligger den 100 år ude i tiden, andre er i det røde felt. Se hvor længe de enkelte dele forventes at holde.

 • Sådan isoleres huset udefra

  13/2016 VIDEO: I dette projekt vil du lære, hvordan man efterisolerer et ældre træhus. Du vil se, hvordan fagmanden fjerner den gamle beklædning og isolering, samt hvordan han gør plads til endnu mere isolering.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Hold dig fri af frosten

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Hems fastgjort i Ytong pore-/gasbeton?

Goddag,Jeg har Ytong pore-/gasbeton vægge i ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os