Cookie- og privatlivspolitik


Fremtidens tagspær er limet sammen af finer

En ny type spær gør det langt lettere at rejse et tag. I stedet for et åbent gitter består spærene af formstabile finerplader indrettet på de nye tiders høje isoleringskrav.

Man kunne fristes til at tro, at de fi nerede tagspær fra Finnforest var udviklet specielt med henblik på selvbyggere som Henrik Poulsen. Spærene er ganske vist nogle tunge størrelser at slæbe rundt på, selv om man får lokket et par venner til at hjælpe sig, men de letter arbejdet med at lægge tag gevaldigt for førstegangsbyggere. Faktisk ligner de ikke spær, som Henrik havde forestillet sig dem, da han planlagde sin tilbygning på 36 kvadrat-meter. Den ene tagfl ade med hældning væk fra det eksisterende hus skulle vel bæres af store bjælker eller gitterspær. Men Gør Det Selv’s arkitekt Peter Svendsen havde en anden løsning med, da han troppede op hjemme hos Henrik for at snakke tag. Det kunne ligne en meget tyk krydsfi nerplade, men som Peter viste, lå de mange 3 mm tykke fi nerlag i samme retning – og pladen var kun en stump af en mange meter lang, 40 cm høj og 51 mm tyk spærbjælke.

Isoleringen styrer spærene

“Princippet kan ikke være enklere,” forklarede arkitekten Henrik. På en tegning skitserede han hurtigt, hvordan han og Henrik af de høje, smalle spærbjælker oven på indervæggen nærmest ville bygge en 40 cm høj kasse og fylde den næsten op med mineraluld.

“Når du har samlet de her bjælker, er hele konstruktionen klar. På oversiden lægger du tagplader af krydsfi ner. På undersiden skruer du loftspladerne op. Og i mellemrummet lægger du de 350 mm isolering, som man kræver i dag. Tilbage er der 5 cm luft til ventilation. Du skal faktisk ikke spekulere over ret meget.”

Den faldt Henrik for. Han hørte kun halvt efter, mens arkitekten begyndte at udrede, hvor kompliceret det med traditionelle spær og bjælker er at række over et spænd på 6 meter, skaffe plads til nye tiders tykke lag isolering og rette op på træets små og store unøjagtigheder. Henrik var allerede i gang med et nyt kapitel i beretningen om sin tilbygning.

Relaterede artikler

 • 8 idéer til mere plads

  8 idéer til mere plads

  13/2017 Har familien fået vokseværk, eller mangler I bare flere kvadratmeter? Med disse 8 spændende løsninger får I mere plads helt uden at flytte.

 • BYG UDESTUE: Overdæk den åbne terrasse

  BYG UDESTUE: Overdæk den åbne terrasse

  13/2017 VIDEO: Som tilbygning vælger mange at bygge en udestue. På den måde får man et ekstra opholdsareal i sommerperioden, og så slipper man for at gå i gang med det helt store byggeprojekt.

 • Skal en dampspærre altid tapes?

  Skal en dampspærre altid tapes?

  12/2015 Jeg er i tvivl om samlingerne i en dampspærre. Jeg plejer bare at klemme samlingerne sammen, men har nu fået at vide, at det ikke er tæt nok. Er det rigtigt?

 • Genvej til en flot udestue

  Genvej til en flot udestue

  15/2014 At bygge en udestue bliver til at overskue, når du bestiller alle materialerne som en pakke. Hver en planke og hver en skrue ligger klar som i et møbel fra Ikea, så det er bare at gå i gang fra en ende af.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Fremtidens tagspær er limet sammen af finer
 • Fremtidens tagspær er limet sammen af finer

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os