Cookie- og privatlivspolitik


Lav et gelænder til udendørs trappen

En trappe uden et gelænder kan være en sikkerhedsrisiko. Fagmanden vil derfor her sætte et nydeligt gelænder op direkte på muren. For at finde ud af hvor langt gelænderbeslagene skal monteres fra hinanden på håndlisten, måler fagmanden først det såkaldte udtrins bredde og sætter derpå et mærke halvvejs inde.

Han gør det samme med det nederste trin, også kaldet optrinet. Derefter måler han op til gelænderets højde. Et gelænder skal være mindst 90 cm over trappetrinet målt lodret op fra trinets forkant. Håndværkeren måler derfor lidt længere op inde fra midten af trinet.

Håndværkeren tegner en lige streg ved hjælp af et vaterpas og måler derefter op og afsætter et mærke på stregen. Han gør det samme over optrinet. Derpå måler han op mellem de to mærker for at finde ud af, hvor langt gelænderbeslagene skal sidde fra hinanden. Fagmanden saver en rundstok på 68 mm til med kap-geringssaven – den skal fungere som håndliste. Da gelænderet skal placeres udendørs, er fagmanden nødt til på et senere tidspunkt at give det træolie et par gange og dertil eventuel træbeskyttelse.

Da der ingen kanter er at måle fra på en rundstok, bruger fagmanden et ligekantet styrebræt til at tegne en helt lige streg langs den runde håndliste. Så er han sikker på, at beslagene kommer til at sidde på linje. Det runde emne og styrebrættet skal dog ligge på samme plane underlag, førend metoden virker.

For at sikre at beslagene sidder midt på rundstokken, trækker fagmanden afstanden mellem beslagene fra rundstokkens længde og måler halvdelen af dette tal ind fra den ene side af rundstokken langs med styrelinjen. Han afsætter et mærke og måler afstandslgden af beslagene videre langs styrelinjen og afsætter det næste mærke.Så fastgør han beslagene med rustfri skruer.

Fagmanden tjekker, at beslagene sidder rigtigt ift. mærkerne, førend han borer for. Han bruger her et 6 mm betonbor. Han isætter derpå rawlplugs. Han måler vandret op med vaterpasset og afsætter et mærke på rundstokken, hvor han synes, gelænderet bør slutte. Han gør det samme ved optrinet.

Fagmanden anvender nu en såkaldt digital vinkelmåler med indbygget vaterpas. Når vinkelmåleren ligger langs med rundstokken og er i vater, angiver den den ønskede vinkel ift. lodret. Fagmanden ved nu, at han skal skære rundstokkens ender i 60 graders gering, så de to endesnitflader bliver fuldstændigt lodrette.

Han indstiller derfor kap-geringsaven til 90 minus 60 grader, altså 30 grader – dette gøres lettest ved simpelthen at indstille geringen ved hjælp af den digitale vinkelmåler. Det er smart, hvis du skal skære endestykket af i en vinkelgrad, der ikke er afsat med mærke på kap-geringsaven. Fagmanden roterer rundstokken, indtil beslagene ligger helt vandret. Så svarer det nemlig til, at snittet igennem rundstokken bliver lodret, når gelænderet er fastspændt på væggen.

For at kunne save den anden ende til er fagmanden nødt til at fjerne det ene beslag, så der er plads til rundstokken. Fagmanden vender rundstokken – og sørger på ny for, at beslagene ligger vandret. Så bliver gelænderets to endesnit helt ens. Derpå placerer han igen gelænderet på væggen og afsætter mærker, hvor de to sidste skruer skal sidde på hvert beslag. Han borer så for. Og sætter atter rawlplugs i hullerne.

Det er vigtigt, at hullerne til rawlpluggene ikke er for store, for så vil gelænderet med tiden gå løst, og det kan udgøre en fare. Til sidst er der blot tilbage at slibe de to ender på gelænderet, så man ikke får splinter i hånden, og så enden får en lækker finish. Med et gedigent gelænder er kældertrappen nu blevet sikker at benytte – selv i den isglatte vintertid.

Relaterede artikler

 • Flot indgang

  Flot indgang

  10/2015 Det handler om meget mere end at skabe en flot indgang, når du reparerer og maler en nedbrudt kældertrappe. Du stopper samtidig et forfald, der hurtigt ville blive meget kostbart at rette op på.

 • Sådan sikrer du kældertrappen

  Sådan sikrer du kældertrappen

  14/2014 Et pænt rækværk kan hurtigt forhindre en grim ulykke. Rækværket her er enkelt at bygge, og du kan bruge modellen til at sikre mange andre steder.

  Sværhedsgrad 1/4
 • Smart løsning: Havetrappe med bænk

  Smart løsning: Havetrappe med bænk

  14/2017 Udnyt pladsen optimalt og byg denne havetrappe med indbygget bænk. De brede trin gør den både flot, hyggelig og praktisk.

  Sværhedsgrad 2/4
 • De rigtige trappe mål

  De rigtige trappe mål

  14/2017 VIDEO: En trappe skal have nogle bestemte mål, for at den er god og sikker at gå op og ned ad. Disse mål er bestemt af menneskets skridtlængde. En normal skridtlængde er cirka 63 cm, men aftager, når man bevæger sig i højden. ...

 • Opsætning af trappe

  Opsætning af trappe

  14/2017 VIDEO: Trappen ser måske elegant og let ud, men skinnet bedrager: Sørg for at have nok hjælp til at løfte den på plads, ellers kan det let gå galt. Og aftal på forhånd, hvem der skal dirigere, så I ikke bliver uenige undervejs.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os