Cookie- og privatlivspolitik


Opsætning af trappe

Trappen ser måske elegant og let ud, men skinnet bedrager: Sørg for at have nok hjælp til at løfte den på plads, ellers kan det let gå galt. Og aftal på forhånd, hvem der skal dirigere, så I ikke bliver uenige undervejs.

Det beskyttende materiale, som er blevet tapet fast under vangerne, beskytter gulv og inddækning, til trappen er på plads. Fagmanden starter med at løfte trappen op, så han kan skrue den øverste mægler fast til forvangen. Han bruger de 28 mm bolte, som fulgte med trappen. Der monteres en forneden og en foroven. Boltene spændes fast med den medfølgende unbrakonøgle.

Så sænker han trappen ned på plads, så den hviler på indhakket i mægleren. Han får dog assistance fra en hjælper nedefra til at styre den på plads. Nu kan de fjerne det beskyttende papunderlag, som hidtil har sikret, at de ikke lavede ridser, mens de løftede trappen på plads.

Fagmanden støtter nu midlertidigt trappen med et stykke træ, som gøres fast med en tvinge. Træet, i dette tilfælde en strimmel mdf-plade, støtter under et trin og står på et stykke pap på gulvet. Derefter går han en tur op ad trappen for at undersøge, om den er stabil. Han mærker også efter, om mægleren står ordentligt på inddækningen. Fagmanden tjekker, at trinene er i vater, før han fortsætter.

LÆS OGSÅ: Maling af trappe - så det holder!

Når trappen står, som den skal, spændes den fast til muren. Det skal gøres med 112 mm lange karmskruer med hoved – de såkaldte betonskruer. Med trappen fulgte der nogle propper, som han først måler diameteren på. Så kan han nemlig finde målet på det rette forstner-bor.

Fagmanden borer så et hul, så skruen bliver forsænket ind i vangen og senere kan dækkes af en prop. Derefter borer han igennem resten af vangen med et 6 mm træbor og skifter så til et 6 mm murbor, hvorpå han borer for i murværket. Nu kan den lange karmskrue spænde vangen fast til væggen. Skruens lange gevind medfører, at vangen holdes fast i den rigtige position, uden at den spændes helt ind til væggen. Til sidst dækkes skruen af en prop.

Samme fremgangsmåde benyttes til de øvrige skruer. Vangen skal have en skrue for cirka hvert fjerde trin. Husk også at skrue den korte vange fast til den modstående væg. Trappen er nu skruet fast til væggen, så fagmanden kan fjerne den midlertidige understøtning.

Nu er det tid til at samle gelænderet. På vangens overside er der fra fabrikken boret huller, som passer til balustrene. Fagmanden giver hver baluster lidt almindelig trælim, før den sættes ned i hullet. Og så er det ellers bare rutine deropad. Med en fugtig klud sørger fagmanden for at fjerne evt. overskydende lim, før den tørrer.

Når alle balustrene er sat ned i hullerne og limet fast, skal håndlisten på. Fagmanden vender håndlisten på hovedet og kommer lim i alle hullerne. Nu skal gelænderet ned over balustrenes top. Start fra en ende af. Når alle balustrene har fanget et hul, banker fagmanden håndlisten på plads med hånden.

Så skal håndlisten bare skrues fast til mægleren. Det gøres med en af de medfølgende bolte og unbrakonøglen. Fagmanden fastgør på samme måde håndlisten til mægleren forneden i stueetagen. Til sidst giver fagmanden trappen den sidste finish ved at sætte propper i alle hullerne på forvangen, hvor trinene er skruet fast.

Nu er trappen klar, og den er en flot og praktisk forbindelse, som gør det let at komme hurtigt og sikkert mellem de to etager.

Relaterede artikler

 • De rigtige trappe mål

  De rigtige trappe mål

  22/08 VIDEO: En trappe skal have nogle bestemte mål, for at den er god og sikker at gå op og ned ad. Disse mål er bestemt af menneskets skridtlængde. En normal skridtlængde er cirka 63 cm, men aftager, når man bevæger sig i højden. ...

 • TRAPPE: Lav et gelænder til udendørs trappen

  TRAPPE: Lav et gelænder til udendørs trappen

  22/08 VIDEO: En trappe uden et gelænder kan være en sikkerhedsrisiko. Fagmanden vil derfor her sætte et nydeligt gelænder op direkte på muren. For at finde ud af hvor langt gelænderbeslagene skal monteres fra hinanden på håndlisten, ...

 • Samling af trappe

  Samling af trappe

  19/08 VIDEO: Fagmanden har nu modtaget trappen fra producenten. Den mangler nu bare at blive samlet.

 • Inddækning til ny trappe

  Inddækning til ny trappe

  19/08 VIDEO: Inden den nye trappe kan monteres, skal der sættes inddækning op rundt omkring udskæringen til trappen. Fagmanden går derfor i gang med at måle op. Da der her skal lægges nyt gulv, lægger fagmanden et bræt op af samme ...

 • TRAPPE: Sådan monterer du en lofttrappe

  TRAPPE: Sådan monterer du en lofttrappe

  19/08 VIDEO: Er du træt af besværet med at skulle finde stigen frem, hver gang du skal op på loftet, så er det måske en god idé at montere en smart ny lofttrappe med indbygget stige.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os