Cookie- og privatlivspolitik


Samling af trappe

Fagmanden har nu modtaget trappen fra producenten. Den mangler nu bare at blive samlet.

Inden fagmanden går i gang, sikrer han sig dog, at man også har modtaget alle de skruer, møtrikker og andre dele, der følger med trappen. Trappen her er en kvartsvingstrappe. Kvartsvingstrapper fylder mindre end ligeløbstrapper og er derfor ideelle i mindre rum og lejligheder som denne.

Hvis de nederste trappetrin ikke er nummereret fra fabrikken af, kan det være en fordel at gøre det selv, inden du går i gang med at sætte dem i vangerne. Kvartsvingstrapper har nemlig skæve trin omkring hjørnet, så her er det vigtigt, at trappetrinene placeres på deres rette plads i vangen.

Det er efterhånden mest almindeligt, at trinene sættes i spænd mellem vangerne i stedet for at blive skruet eller sømmet fast oven på plateauindhug i vangen, en såkaldt kassetrappe. Trinene på denne trappe skal sidde i spænd mellem vangerne. Fagmanden starter med at banke trinene ned i indhakkene i den største af de to små vanger. Trinene skal skrues fast.

Det er let nok, da der allerede er boret for. Med en hammer og en træklods banker fagmanden trappetrinene godt ned i vangen. Det er vigtigt, at de kommer helt i bund i hakket.

Så skal den anden vange på. Fagmanden banker den godt på plads med hånden og skruer den så endeligt fast. Nu er det tid til, at mægleren sættes på. Mægleren er den stolpe, som trappen delvist hviler på, så det er vigtigt, at den sættes ordentligt på vangen. Her samles den med de medfølgende sekskantskruer og en unbrakonøgle.

Med en tvinge og et stykke mdf får fagmanden trappen op at stå, så han kan banke det tredje trin på plads og skrue trinet fast til vangen. Fagmanden går nu i gang med de to lange vanger. Det er her nemmest at starte med den længste af de to store vanger, da den så ligger rigtigt ift. at samle de to trappeløb senere.

Fagmanden sætter en række trin på plads og banker dem så godt ned med hammeren og træklodsen. Løbende tager han bestik af, om de flugter, og justerer med træklodsen og hammeren efter behov. Et par trin er svære at få ned i indhakket i vangen, men det er ikke et større problem. Fagmanden affaser trinet med et stykke slibepapir korn 40. Så glider det lettere ned på plads.

Alle de ensartede, rektangulære trin er nu plads. Fagmanden justerer atter til sidst med hammeren og træklodsen, så samtlige trin flugter. Derpå sætter han de sidste trin på – disse er de øverste i kvartsvinget, førend trinene bliver rektangulære.

Så skruer fagmanden trinene fast og affaser alle kanterne med sandpapir. Dette sikrer, at trinene lettere glider ind i den anden vange. Så banker han den anden lange vange på, så den sidder rimeligt, inden han skruer skruerne i.

Derpå justerer han atter med træklodsen, så trappetrinene sidder helt inde i indhakkene. Skruerne har derfor visse steder brug for at blive strammet igen. Fagmanden fjerner listerne, som har beskyttet vangerne under transporten, for at kunne skubbe udtrinet, altså det øverste trin, ind på plads.

Nu skal de to trappeelementer sættes samen. Den ene side af den nederste del bankes godt op imod bagvangen, før fagmanden skruer mægleren og forvangen sammen med de fladhovedede unbrakoskruer. Samlingen af bagvangen er den eneste, som ikke er blevet forboret fra fabrikantens side. Fagmanden finder derfor et 16 mm fladbor frem og borer cirka 1 cm ned i bagvangen. Med et træbor borer han videre igennem bagvangen og ind i den nedre trappedels bagvange.

Så kan han nemlig spænde vangerne sammen med de 70 mm lange franske skruer. Fagmanden bruger her en topnøgle, så han nemt og hurtigt kan få spændt bolten helt fast. Han gentager processen længere nede i samlingen, men borer denne gang fra den modsatte vej. På den måde bliver samlingen helt tæt og stærk.

Så taper han et stykke af den skumplastemballage, som trappen var pakket ind i, fast omkring vangerne i begge trappens ender. De vil forhindre, at vangerne bliver ridsede eller laver mærker, når trappen skal installeres. Trappen er nu samlet og klar til at blive sat op. Først skal fagmanden dog have hentet hjælp til at løfte den tunge trappe på plads.

Relaterede artikler

 • De rigtige trappe mål

  De rigtige trappe mål

  22/08 VIDEO: En trappe skal have nogle bestemte mål, for at den er god og sikker at gå op og ned ad. Disse mål er bestemt af menneskets skridtlængde. En normal skridtlængde er cirka 63 cm, men aftager, når man bevæger sig i højden. ...

 • TRAPPE: Lav et gelænder til udendørs trappen

  TRAPPE: Lav et gelænder til udendørs trappen

  22/08 VIDEO: En trappe uden et gelænder kan være en sikkerhedsrisiko. Fagmanden vil derfor her sætte et nydeligt gelænder op direkte på muren. For at finde ud af hvor langt gelænderbeslagene skal monteres fra hinanden på håndlisten, ...

 • Opsætning af trappe

  Opsætning af trappe

  19/08 VIDEO: Trappen ser måske elegant og let ud, men skinnet bedrager: Sørg for at have nok hjælp til at løfte den på plads, ellers kan det let gå galt. Og aftal på forhånd, hvem der skal dirigere, så I ikke bliver uenige undervejs.

 • Inddækning til ny trappe

  Inddækning til ny trappe

  19/08 VIDEO: Inden den nye trappe kan monteres, skal der sættes inddækning op rundt omkring udskæringen til trappen. Fagmanden går derfor i gang med at måle op. Da der her skal lægges nyt gulv, lægger fagmanden et bræt op af samme ...

 • TRAPPE: Sådan monterer du en lofttrappe

  TRAPPE: Sådan monterer du en lofttrappe

  19/08 VIDEO: Er du træt af besværet med at skulle finde stigen frem, hver gang du skal op på loftet, så er det måske en god idé at montere en smart ny lofttrappe med indbygget stige.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Granitskærver i haven som bålplads

Hej GDS Jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg har ...

Inddækning, terrassetag mod sternbræt/tagrende

Jeg har bygget en overdækning til terrassen, ...

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os