Cookie- og privatlivspolitik


3 ting du SKAL nå
inden vinter

Har du været god ved dit hus i år? Har du husket maling af træværket, reparation af mørtelfugerne, rensning af tagrenderne? Ellers er det LIGE NU, du skal redde, hvad reddes kan, inden det for alvor bliver vinter.

Sne på tagetInden vejret ser sådan ud, er der ting, du SKAL nå at fikse.

1. Træværk

Træ, der står udendørs uden at være dækket af maling, er dårligt forberedt til vintervejr. Sne og fugt vil hurtigt føre til råd, og står solen på, så sneen tør, og nattefrosten så slår til, kan der opstå frostsprængninger.

Har du husket at male dit træværk, så er alt godt. Men har du steder, hvor der slet ikke er maling, eller malingen er skallet af, kan du måske stadig nå det, hvis vejret er pænt, og du måler fugtindholdet i træet (den skal helst være under 18 %).

OVERLEVELSESTIP: Hvis du ikke når det!
Når du det ikke, bør du i det mindste udøve en smule førstehjælp og standse skaden. Du kan beskytte ellers ubeskyttet træ mod de værste skader ved at pensle det med ufarvet træolie. Det holder fugten væk vinteren over, og så må du male for alvor til sommer.

Se også: GUIDE: Sådan beskytter du dit træværk


Tjek fugerne. Fugerne skal være fyldt op, og mørtlen skal sidde fast og være uden huller, hvor vand kan trænge ind.

2. Murværk

Mørtelfuger, der er smuldret, eller huller i fugerne, er en åben invitation til problemer: Fugtige mørtelfuger og frost er en farlig kombination. Når frosten tager fat, udvider vandet i fugerne sig, og så sprænger de og falder ud.

Du kan stadig nå at reparere mindre skader og huller i murværket. Har du et nyere hus (1960'erne eller nyere) kan du købe en færdig reparationsmørtel eller, hvis det kun er småskader, en færdigmørtel på patron til fugepistolen. Er dit hus ældre, er fugerne sandsynligvis uden cement, så her må du købe en kalkmørtel.

Læs mere om mørtel her: Find den rigtige mørtel

OVERLEVELSESTIP: Hvis du ikke når det!
Hvis frosten sætter ind, inden du når en lille reparation, kan du ty til et gammelt murertrick og blande en smule sprit i mørtlen.
Og når du det slet ikke, så forsøg at holde de skadede områder så tørre som muligt, fx ved at sikre, at tagrenderne ikke flyder over, så vandet driver ned ad muren.Rens tagrenderne for de blade, som efterårets løvfald har givet.

3. Rens dine tagrender

Dette er måske det nemmeste, du kan gøre – og samtidigt noget, der har stor effekt. Hvis tagrenderne er fyldt med blade og snavs, når vinteren kommer, er der stor risiko for, at de på et tidspunkt bliver fyldt med sne og smeltevand, og så løber de over. Vandet plasker ned på husets facade og vinduer, og så spreder fugt og frostsprængninger sig lynhurtigt.

Er du rigtig uheldig, kan smeltevandet løbe bag om tagrenden og ind under dit tag, hvor det i værste fald kan rende ind i huset.

Op på en stige, og skrab skidt og snavs ud af renderne – og tjek så for enden af nedløbsrørene, om der er et dæksel til en sandfangsbrønd. Er der det, skal du tage dækslet af, og grave gamle blade og slam op af brønde, så vandet har fri adgang til afløbet i siden af røret.

Se også: Gør tagrenden klar til regn og sne

OVERLEVELSESTIP: Hvis du ikke når det!
Er renderne fulde af sne og is, der ikke kan komme væk, fordi de ikke er rensede, så er der ingen vej udenom: Det skal væk. Pas på med at hakke i isen, for du skader sandsynligvis tagrenderne. Lunkent vand kan måske tø det værste op, eller måske får du hjælp af solen på en klar dag (men du vil hade dig selv for ikke at have renset renderne i tide).

REDAKTIONEN ANBEFALER: Gør huset vinterklart

Relaterede artikler

 • Gør huset klar til skybrud

  Gør huset klar til skybrud

  14/2016 Når regnen vælter ned, kan tagrenderne og kloakkerne ikke altid følge med. Du kan selv gøre noget for at undgå det, og du kan komme i gang allerede nu!

 • 9 GENVEJE: ”Nyt” hus for få penge

  9 GENVEJE: ”Nyt” hus for få penge

  14/2016 Vores “før”-hus her er, mildt sagt, lidt træt at se på. Vi frisker det bl.a. op med en tagrensning og en super flot facade. Se den enorme forvandling her!

 • PAS PÅ! Dit hus er en tikkende bombe!

  PAS PÅ! Dit hus er en tikkende bombe!

  13/2016 Hver del i dit hus har en udløbsdato. For nogle dele ligger den 100 år ude i tiden, andre er i det røde felt. Se hvor længe de enkelte dele forventes at holde.

 • Skift farve på huset - på ét sekund!

  Skift farve på huset - på ét sekund!

  13/2016 Med en app til din smartphone kan du nu se, hvordan dit hus kommer til at se ud, når du har malet det. Det er nemt – og det er gratis.

 • Sådan isoleres huset udefra

  13/2016 VIDEO: I dette projekt vil du lære, hvordan man efterisolerer et ældre træhus. Du vil se, hvordan fagmanden fjerner den gamle beklædning og isolering, samt hvordan han gør plads til endnu mere isolering.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bygge hems

Jeg er for nylig gået igang med planerne om at ...

Indvendig efterisolering med batts og terracottavæv

Hej, Jeg har gennem et stykke tid undersøgt ...

Smæld og knagen fra loftet

HejVi er for nyligt flyttet ind i et hus, hvor ...

Guide: Lav dit eget plankebord

Hej! Jeg har lavet en lille guide til hvordan ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os