Cookie- og privatlivspolitik


LED – sender de andre lyskilder ud i mørket

Fremtiden tilhører LED-lyset. Strømforbruget er langt mindre, levetiden er længere, lyset er varmere end sparepærens, og så er varmeudviklingen tilmed minimal. Kort sagt, LED-lys er ved at sende de klassiske spare- og halogenpærer på pension, og LED kan bruges overalt.


Mens halogen- og glødepærer skal udskiftes ret ofte, har LED-pærer en levetid på 10.000- 30.000 timer.

I efteråret tog det globale møbelhus IKEA et drastisk skridt: De vil ændre hele deres sortiment af belysningsprodukter, så det fra 2016 udelukkende omfatter LED-pærer og lamper, som kan bruges sammen med LED-teknologien.

Man kan vel ikke forstille sig en finere blåstempling af LED-teknologien, og fordelene er da også til at få øje på: Du får et relativt varmt lysskær med et ekstremt lavt elforbrug. Og så har IKEA regnet sig frem til at en LED-pære i gennemsnit holder 20 år. Den holdbarhed overgår jo langt, hvad vi er vant til, og det betyder fx også, at flere lampeproducenter i dag laver lamper, hvor LED er indbygget på en måde, så LED-pæren ikke kan udskiftes. Tanken er simpelthen, at lampen bliver umoderne langt inden LED-pærens udløbsdato.

Robust og energivenlig LED

LED står for Light Emitting Diode og består af en elektronisk diode, der omsætter energi (strøm) til lys. LED-dioden udvikler ikke nævneværdig varme, og dermed er slitagen også væsentlig mindre end ved de andre teknologier. En glødepære bruger fx ca. 10 % af energien til at lave lys, og ca. 90 % bliver til varme.

Pga. den lave varmeudvikling kan du også placere lyskilden præcis der, hvor du har brug for den – fx tæt på væg og loft. Og så kan du opsætte rigtig meget lys, uden at du behøver tænke alt for meget på strømforbruget. Bruger du eksempelvis en 60 watt glødepære i dag, kan du opsætte 10 gange så meget LED-lys, uden at du bruger mere strøm.

LED giver varmere lys

Indtil nu har de klassiske sparepærer haft det problem, at de giver et meget koldt lys, og specielt i Norden, hvor vi i vinterhalvåret har meget brug for kunstigt lys, har det irriteret rigtig mange. Når det handler om pærens evne til at gengive farver, er det den såkaldte Ra-værdi (Rendering Accuracy), du skal holde øje med. Og også her er LED kommet rigtig godt med.

Dagslys har en Ra-værdi på 100, så jo højere Ra-værdi, jo bedre farvegengivelse. Både gløde- og halogenpæren er kendt for en flot farvegengivelse på 99 Ra, mens sparepærerne ligger lavt med en Ra på 80 til 85, og LED typisk har en Ra-værdi på 85 og helt op til 95. Jo højere Ra – jo dyrere, for det er kvaliteten af dioden, som i sidste ende er udslagsgivende for kvaliteten af lys.

Sådan vælger du det rigtige LED-lys

Når det gælder farvegengivelsen (Ra), anbefaler eksperterne, at du går efter en Ra-værdi på 90 eller større, specielt på steder hvor du har brug for en særlig fin farvegengivelse. Lumen er en pæres ydeevne – dvs. lysets styrke. Og det er lumen, du skal bruge til at sammenligne de forskellige lyskilder. Har du eksempelvis i dag en 60 watt glødepære, vil den typisk lyse med 700-800 lumen. Når du skal bruge en erstatning for den glødepære, skal du altså kigge efter en LED-pære, der lyser med tilsvarende antal lumen.

Endelig kan du også tjekke den såkaldte farvetemperatur, som på emballagen er opgjort i kelvin. 2600-3000 kelvin er “varm”, og 3500-4000 kelvin er “neutral”. Med varmt lys menes lys som fra en halogenpære, mens neutralt lys skal forstås som dagslys. Dagslys midt på dagen er typisk 5000 kelvin.

Hold øje med lumen

Igennem mange år har vi valgt glødepærer efter antal watt. Watt angiver imidlertid pærens strømforbrug, og denne enhed er ikke brugbar for LED. Du skal i stedet kigge efter lumen, der angiver lysstyrken – og i praksis viser, hvor kraftigt pæren lyser.

VÆLG DEN RIGTIGE PÆRE

GLØDEPÆRER LED-PÆRER
15 watt 140 lumen
25 watt 250 lumen
40 watt 470 lumen
60 watt 800 lumen
75 watt 1050 lumen
100 watt 1520 lumen

LÆS OGSÅ: GALLERI: Nye muligheder med LED-lys

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Granitskærver i haven som bålplads

Hej GDS Jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg har ...

Inddækning, terrassetag mod sternbræt/tagrende

Jeg har bygget en overdækning til terrassen, ...

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os