Cookie- og privatlivspolitik


5 tips til røgalarmer
der redder dit liv

Hvert år omkommer omkring 70 mennesker som følge af brandulykker. Og når flammerne først får fat i gardinerne, har du ikke mange sekunder til at komme ud af sengen, før det går helt galt. Men det er faktisk nemt at undgå at blive en del af denne meget kedelige statistik: Monter røgalarmer overalt i dit hjem. Her får du 5 gode tips til, hvor mange du skal bruge, og hvor de skal placeres.

Brændende hus

1. Monter røgalarmer i ALLE rum

En ildebrand kan opstå overalt i hjemmet. Det er selvfølgelig mest oplagt, at den opstår i køkkenet, i stuen ved brændeovnen eller ude ved fyret, men den kan ligeså godt opstå på kontoret, i børneværelset eller i ledningsnettet på toilettet klokken 04:15 natten mellem mandag og tirsdag. Hellere være på den sikre side!

2. Brug serieforbundne alarmer

Invester i den type brandalarmer, som er serieforbundne. Opdager den ene alarm, at der er røg et sted i huset, begynder de andre også at hyle.

På den måde bliver du vækket i soveværelset på første sal, selv hvis det begynder at brænde i kælderen – udover, at du overlever, kan du også nå at reagere og begrænse skadens omfang.

Serieforbundet røgalarm
Serieforbundne alarmer, som kommunikerer med hinanden og hyler, hvis én af dem opdager røg, koster fra cirka 170 kroner og opefter.

3. Placer alarmerne højest

Røg søger opad, og derfor skal røgalarmerne placeres, hvor loftet er højest. Har du et fladt loft, bør du placere dem på midten.

4. Monter alarmerne væk fra vægge, døre og vinduer

Du må ikke montere dine røgalarmer for tæt på hjørner, vægge og åbninger såsom døre og vinduer. Røgen er nemlig langsommere om at trænge helt ud i hjørnerne, ligesom et åbent vindue måske også vil skubbe røgen væk fra alarmen.

Vi ved godt, at alarmerne nok skal opfange røgudviklingen på et tidspunkt, men husk, at hvert et sekund tæller! Placer røgalarmerne mindst 1 meter væk fra hjørner, kanter og åbninger.

LÆS OGSÅ: Røgalarmen ringer selv 112

5. Tjek alarmerne jævnligt

Et batteri i en røgalarm holder i cirka et år, og når batteriet begynder at være fladt, bipper de fleste alarmer automatisk. Men når det handler om liv og lemmer, skal du i sagens natur ikke regne med automatikken. Og hver måned skal du trykke på røgalarmens test-knap for at se, om den stadig virker. En røgalarm virker i øvrigt i op til 10 år.

Relaterede artikler

 • Røgalarmen redder liv

  Røgalarmen redder liv

  01/2015 De fleste dødsbrande kan undgås, hvis der er opsat røgalarmer. Hvis du ikke allerede har installeret alarmer i din bolig, så er det en rigtig god idé at gøre det. Vi har samlet de vigtigste råd om alarmens placering.

 • Gør IKKE sådan i morgen!

  Gør IKKE sådan i morgen!

  01/2015 Vil du undgå at brænde naboens hus af til Sankt Hans? Så se her, hvorfor bål og benzin IKKE er en god kombination - og hvordan du laver det perfekte bål.

 • Røgalarmen ringer selv 112

  Røgalarmen ringer selv 112

  07/2016 Tiden med en grim plastikting i loftet, som kun virker nogen gange, er forbi. De nye røgalarmer fortæller dig, hvor røgen er og alarmerer selv alarmcentralen!

 • Sådan undgår du brand i juletræet

  Sådan undgår du brand i juletræet

  07/2016 Få sekunders uopmærksomhed kan forvandle dit juletræ til en brandfælde. Se her, hvor stærkt det går – og hvor lidt der skal til at undgå en fatal brand.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os