Cookie- og privatlivspolitik


Fræs ud til samlebeslag

Inden du skærer ud til samlebeslagene, skal du være helt sikker på, hvor de skal sidde. De mål har håndværkeren afsat, da han lagde pladen op.


Sæt dem ca. 10 cm inde fra hver side, og husk at afmærke på både bordplade og underskabets overplade. Fra afmærkningen vinkles og streges der op, hvor centrum af beslaget skal sidde.

Med et såkaldt forstnerbor med samme diameter som beslaget – i dette tilfælde 35 mm – borer man ned i bordpladens underside. Dette beslag skal ligge i en dybde på 15 mm, og håndværkeren kontrollerer hele tiden, at han borer dybt nok – og ikke for dybt.

Beslaget skal ligge helt plant med bordpladen eller en anelse under. Beslagstangen er 16 cm lang og skal gå halvt ind i hver bordplade, altså 8 cm i den ene og 8 cm i den anden.

Nu skal der fræses ud til beslagstangen. Til det arbejde benyttes der en overfræser. Har du ikke en, kan den lejes i fx et byggemarked. Fræsejernets diameter skal være lidt større end beslagstangens diameter, som er 6 mm.

Indstil derefter fræsejernets dybde, så det er næsten lige så dybt som modtagebeslaget. Fræs nu langs opstregningen. Læg beslaget på plads, og kontroller, om det passer.

Fræs herefter det andet spor på præcis samme måde. Nu skal der fræses ud til de såkaldte fisk, der skal stabilisere de to køkkenbordplader, så de ikke forskyder sig op og ned i forhold til hinanden. Fiskene er 2,2 cm brede på midten og skal halvt ind i hver plade.

Det betyder, at fræsejernet skal indstilles på lidt over 1,1 cm, da fiskene jo skal ind i begge bordplader. Håndværkeren placerer tre fisk med nogenlunde samme afstand og fræser ud til dem med en notfræser.

Den er det dog de færreste, der har stående på hylden, men notfræseren kan lejes i byggemarkeder. Har du allerede en overfræser, kan den benyttes sammen med et notjern. Det gør ikke noget, at fræsningen bliver lidt længere end fiskene.

Inden pladen lægges på plads, er det en god idé at smøre endestykkerne med olie, så de ikke er så modtagelige for fugt. Nu kan den første plade lægges på plads. Men den skal ikke gøres fast, før den anden bordplade i vinkelkøkkenet er skåret til på samme måde.

Relaterede artikler

 • 9 nemme tips redder dit køkken

  9 nemme tips redder dit køkken

  08/2017 Dit køkken bliver udsat for meget slid i dagligdagen. Her viser vi dig, hvordan du nemt forlænger køkkenets levetid med 9 reparationer.

 • GUIDE: Lister til køkkenbordet

  GUIDE: Lister til køkkenbordet

  18/2016 Et flot køkkenbord kræver en flot afslutning ind mod væggen. Det kan være en hulkelliste, en kvadratisk liste eller måske blot en fuge. Få overblik her!

 • STRAM OP på køkkenfronten

  STRAM OP på køkkenfronten

  15/2016 Låger og skuffefronter bliver skæve som tiden går. Men det er heldigvis ikke så svært at bringe dem på linje igen, når du ved, hvor du skal skrue.

 • Flot finish med lister

  Flot finish med lister

  15/2016 VIDEO: For at dække mellemrummene mellem de nye køkkenbordplader og væggene, og for at få en pæn afslutning, skal der monteres lister hele vejen langs bordets side- og bagkanter.

 • KØKKEN-TIP: Fastgør sokkelforkanten med en magnet

  KØKKEN-TIP: Fastgør sokkelforkanten med en magnet

  15/2016 VIDEO: I forbindelse med restaureringen af køkkenet her skal det gamle komfur tages ud. Der skal i stedet installeres et indbygningskomfur, hvilket betyder, at der nu mangler et stykke sokkel.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os