Cookie- og privatlivspolitik


Nemme svalehalesamlinger

Svalehalesamlinger er vel nok den smukkeste træsamling, der findes. Men svalehalesamlinger er også noget af det sværeste og mest tidskrævende at lave.


Heldigvis findes der forskellige svalehalesæt med skabeloner, der letter arbejdet gevaldigt. Dette sæt består af en skabelon, der både kan lave lange og korte svalehaler.

Desuden medfølger skruetvinger til fastgørelse af skabelonen, fræsejern, styr og sål m.m. Du skal bruge en overfræser. Men ikke med den sål, der normalt sidder på maskinen.

Den skal tages af og udskiftes med den sål, der følger med sættet. Inden sålen monteres, skal det medfølgende styr placeres i fræseren. Dette styr sørger for, at sålen kommer til at sidde lige i midten.

De mange huller i sålen og de medfølgende forskellige skruer gør, at sålen kan monteres på stort set alle typer overfræsere. Når sålen er på plads, skal styret tages af igen. Det medfølgende fræsejern skal monteres og indstilles i den ønskede dybde.

Håndværkeren har valgt at fræse svalehalesamlingerne i to stykker 16 mm spånplade. Fræsejernet indstilles, så det fræser ca. 2/3 ned i pladerne.

I dette tilfælde altså ca. 10 mm. Med en træplade fastspændt på høvlebænken får han et godt underlag til udfræsningen. Derefter lægger han den vandrette plade på plads og så den lodrette.

Pladerne skal ligge helt præcist, og det vandrette bræt skal flugte med kanten på det lodrette bræt. Skabelonen har en smal og en bred udskæring.

Her vælger vi at bruge den brede udskæring, som samtidig har de korteste svalehaler. Om du vælger de ene eller andet, er udelukkende et spørgsmål om smag. Skabelonen skal spændes godt fast til emnet med de medfølgende skruetvinger.

Overfræseren startes, og der køres jævnt i skabelonen fra den ene side til den anden og op i alle mellemrummene.

Du skal huske at køre tilbage igen, da det giver det fineste resultat. Det smarte ved at bruge skabeloner som disse er, at du får skåret svalehaler i begge plader på en gang, og at de derfor passer nøjagtigt sammen.

Det er straks sværere, hvis du skulle lave samlingerne med sav og stemmejern på en plade ad gangen.

Relaterede artikler

 • 9 nemme tips redder dit køkken

  9 nemme tips redder dit køkken

  08/2017 Dit køkken bliver udsat for meget slid i dagligdagen. Her viser vi dig, hvordan du nemt forlænger køkkenets levetid med 9 reparationer.

 • GUIDE: Lister til køkkenbordet

  GUIDE: Lister til køkkenbordet

  18/2016 Et flot køkkenbord kræver en flot afslutning ind mod væggen. Det kan være en hulkelliste, en kvadratisk liste eller måske blot en fuge. Få overblik her!

 • STRAM OP på køkkenfronten

  STRAM OP på køkkenfronten

  15/2016 Låger og skuffefronter bliver skæve som tiden går. Men det er heldigvis ikke så svært at bringe dem på linje igen, når du ved, hvor du skal skrue.

 • Flot finish med lister

  Flot finish med lister

  15/2016 VIDEO: For at dække mellemrummene mellem de nye køkkenbordplader og væggene, og for at få en pæn afslutning, skal der monteres lister hele vejen langs bordets side- og bagkanter.

 • KØKKEN-TIP: Fastgør sokkelforkanten med en magnet

  KØKKEN-TIP: Fastgør sokkelforkanten med en magnet

  15/2016 VIDEO: I forbindelse med restaureringen af køkkenet her skal det gamle komfur tages ud. Der skal i stedet installeres et indbygningskomfur, hvilket betyder, at der nu mangler et stykke sokkel.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os