Cookie- og privatlivspolitik


Hvordan samles to bordplader

Når to bordplader skal samles i en ret vinkel, er det selvfølgelig vigtigt, at de er skåret, så de passer fuldkommen i samlingen.


Under den første bordplade lirkes spændebeslagene på plads, og fiskene placeres i udfræsningen. Når du er sikker på, at pladerne ligger rigtigt, skal der smøres tyndfugepasta på de steder, hvor de to bordplader støder op til hinanden.

Tyndfugepasta har den fordel, at den ikke bliver stiv som lim, men samtidig er den så tæt, at der ikke kan passerer fugt igennem. Pastaen holder sig desuden så blød, at de bevægelser, der kan forekomme mellem pladerne, ikke gør samlingen utæt.

Læg nu den anden plade op, så udfræsningerne på bagsiden ligger over spændebeslaget. Stram nu de to samlebeslag med en fastnøgle. Stram dem, så hårdt du kan, så de to bordplader spændes godt sammen.

Den pasta der kommer op mellem pladerne, skal tørres helt af, mens den er våd. Den kan selvfølgelig tages af, når den er tør, men så risikerer du at beskadige pladerne. For at få al pastaen helt af kan du med fordel fugte et stykke køkkenrulle. Nu skal pladerne fastgøres til køkkenelementerne.

Det gøres nemmest ved at montere en skrue nedefra gennem elementet og op i bordpladen. Men først skal der bores for. Hullet i elementet skal bores, så dets diameter er dobbelt så stor som de skruer, der anvendes.

Dermed får bordpladen mulighed for at bevæge sig en smule, hvilket en massiv træplade som denne altid vil gøre. Denne skarpkantede bordplade skal lige have faset den skarpe forkant af. På en stump tiloversbleven bordplade fræser håndværkeren lige en prøve for at se, om affasningen er passende.

Når kanten er, som han ønsker, fræses der på begge bordplader. Kør så vidt muligt kanten af i en arbejdsgang uden ophold undervejs, så er du sikker på at få en pæn jævn afretning.

Fræseren kan ikke komme helt ind i hjørnet, så her bliver du nødt til at file kanten til. Fil lidt ad gangen, og gør det i rolige bevægelser, samtidig med at du holder filen i en 45 graders vinkel. Nu er der kun tilbage at slibe kanterne let med et fint korn 180 stykke sandpapir.

Relaterede artikler

 • Tilpas bordpladen til vasken

  Tilpas bordpladen til vasken

  28/07 VIDEO: I dette køkken skal der lægges to nye bordplader i en 90 graders vinkel. Den første plade er klar, og håndværkeren lægger den nøjagtigt på plads uden dog at gøre den fast.

 • VIDEO: Slib køkkenbordet

  VIDEO: Slib køkkenbordet

  16/02 Er dit træ-køkkenbord blevet skjoldet og grimt rundt om vasken? Videoen her viser, hvordan du nemt frisker bordpladen op med en gang slibning og olie.

 • SÅDAN beskytter du dit dyre køkkenbord

  SÅDAN beskytter du dit dyre køkkenbord

  02/2016 Mange typer bordplade er i virkeligheden uegnet til det hårde liv i køkkenet. Men har du træ, metal eller sten på dit køkkenbord, kan du stadig redde det.

 • Dyre køkkenborde flopper i test

  Dyre køkkenborde flopper i test

  02/2016 Vi har stress-testet 11 køkkenbordplader, og konklusionen er klar: Mange af de dyre køkkenbordplader er KOMPLET UEGNEDE til formålet. Se her hvorfor.

 • Kan vi forny bordpladen i køkkenet?

  Kan vi forny bordpladen i køkkenet?

  18/2015 Bordpladen i vores køkken er meget mørk, og det er vi lidt trætte af. Hvordan lysner vi den?

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os