Cookie- og privatlivspolitik


Sådan arbejder du med beton

Beton er et materiale, der er svært at komme udenom som gør det selv’er. Det bruges til en lang række opgaver – fra små reparationer til helt store støbeprojekter. Det er et fantastisk stærkt materiale, hvis det blandes korrekt. Og blander du selv, er der penge at spare.

Beton: bland selvBLAND SELV: Til store projekter, fx terrændæk eller havebassin, er der mange penge at spare ved at blande betonen selv.

HVAD BRUGES BETON TIL?
Basis: Faststøbning af stolper FASTSTØBNING AF STOLPER
Når stolper skal stå godt fast, er det oplagt at bruge tørbeton. Betonen hældes “tørt” i hullet, hvorpå der tilsættes vand efter anvisningerne og røres rundt.
Basis: Gulv, fundament og terrændæk GULV, FUNDAMENT OG TERRÆNDÆK
Store støbte betonflader som gulve, fundament og terrændæk har brug for armering i form af 6 mm tykke armeringsjern (også kaldet rionet).
Basis: Støbning og småreparationer STØBNING OG SMÅREPARATIONER
Til mindre støbeopgaver og småreparationer af fx sokkel eller betontrappe klarer du dig fint med tørbeton, der blot skal tilsættes vand.


HVORDAN ARBEJDER MAN MED BETON?
Basis: Sådan arbejder du med beton Beton består af vand, cement, sand (grus) og sten, som blandes i et bestemt forhold – afhængigt af hvad det skal bruges til.

Til mindre opgaver kan du købe færdige beton-blandinger. Nogle skal kun tilsættes vand, andre skal både tilsættes vand og cement. Begge dele er nemt. Men skal du bruge meget beton, kan du spare meget ved at blande selv. De tørre dele blandes altid først, derefter tilsættes vand.
Basis: Sådan arbejder du med beton Du kan blande i balje, fritfaldsblander eller tvangsblander. Det er tungt at blande med håndkraft. Men skal du kun blande til en lille reparation, kan det ikke betale sig at leje store maskiner.

Uanset valg af metode er det vigtigt at være omhyggelig med at overholde blandetiden, som er anført på emballagen.


VIGTIGT OM BETON!

Beton er stærkt ætsende. Så husk altid vandtætte arbejdshandsker og beskyttelsesbriller, når du arbejder.

SÆRLIGT VED BETON

Luftlommer svækker beton. Så skal du i gang med at støbe beton i en form, skal du sørge for at vibrere betonen, mens den stadig er blød. Sæt en bræddebolt fast i slagboremaskinens borepatron, og flyt boltens rundede hoved rundt langs formen, mens maskinen kører med slagfunktionen slået til. Fylder du skiftevis lidt beton i og vibrerer, bliver resultatet perfekt.

VARIANTER AF BETON
Varianter af beton - tørbeton/støbemiks TØRBETON/STØBEMIKS
Færdig blanding, der kun skal tilsættes vand. Der findes også udgaver, der også skal tilsættes cement. Fås i kornstørrelser 0-4 mm og 0-8 mm. I sække med 25 kg eller i bigbags.
Varianter af beton - bigbag BIGBAG
Til store støbeprojekter kan du få materialerne leveret i bigbags – typisk med 500 kg og 1.000 kg. Både tørbeton/ støbemiks og cement, sand og sten til bland selv leveres i bigbags.
Varianter af beton - grusgrav HENT SELV I GRUSGRAV
Har du en trailer, er der penge at spare ved at hente materialerne selv. Mange grusgrave tilbyder både bland selvmaterialer og færdigblandet støbemiks. Prisen afregnes typisk pr. kubikmeter.
Varianter af beton - færdigblandet FÆRDIGBLANDET
Store portioner til støbning af fx gulve og fundament kan leveres færdigblandet med pumpevogn. Kan pumpes ud direkte på støbestedet eller i trillebør eller op på et transportbånd.


FARVER OG FIBRE
Beton: farver og fibre Beton svinder lidt, når det hærder, og har derfor brug for armering. Til mindre støbeopgaver, fx en bænk eller en blomsterkumme, er det oplagt at armere med fibre. Fiberbeton fås i færdige blandinger, der kun skal tilsættes vand. Fibrene fås også i “løs vægt”, som blandes i betonen, før der tilsættes vand.
Beton: farver og fibre Det samme gælder, hvis du vil farve betonen. Først blander du farve godt sammen med den tørre beton, og derefter tilsættes vand.


BLANDINGSFORHOLD

Beton blandes af cement, sand og sten, og blandingsforholdet opgives i den rækkefølge. 1:2:3 betyder derfor 1 del cement, 2 dele sand og 3 dele sten. Stenene varierer i størrelse efter betonlagets tykkelse. En tommelfingerregel siger, at de ikke må være tykkere end 1/3 af det færdige betonlag.

Til opgaver, der kræver en pæn, glat overflade, fx havefliser, bruges ikke sten. Så er der kun to tal, fx 1:3, betyder det, at der ikke skal tilsættes sten.

Blandingsforhold

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os