Cookie- og privatlivspolitik


Sådan bruger du silikonefugemasse

Silikonefugemasse klæber på stort set alle overflader. Den hærdede fuge er sej, vandtæt og meget elastisk. Og så er overfladen nem at holde og gøre ren. Det gør den oplagt til steder med direkte vandpåvirkning.


FLOT FUGE: Silikonens smidige og glatte vand- og smudsafvisende overflade er uovertruffen.

HVAD BRUGES SILIKONEFUGEMASSE TIL?
VÅDRUM
Silikonefugen kan tåle konstant påvirkning af vand og er derfor det perfekte valg til tætning af bevægelsesfuger i bryggers og badeværelse.
VASKE OG BORDPLADER
I køkken og bryggers er der brug for vandtætte fuger mellem bordplade og væg. Og det er også en god idé at forsegle savsnittet til vasken med silikone.
TÆTNING UDENDØRS
Silikonefugemasse bruges til tætning af udendørs fuger, der skal tåle store bevægelser og direkte vand, typisk ved vinduer og døre.


HVORDAN BRUGES SILIKONEFUGEMASSE?

Allerførst skal du sikre, at området, hvor du skal fuge, er helt rent og fri for fedt. Acetone er god til affedtning, men husk god udluftning.

Når du er klar til at fuge, skærer du spidsen af fugepatronen med et skråt snit, så åbningen passer til fugen. Åbningen skal kunne gabe over hele fugen.

Fyld fugen HELT op med fugemasse. Der må ikke være slip i siderne eller i fugen, så kan du arbejde i én bevægelse, er det bedst.

Tryk fugemassen godt ind med en fugepind. Det er vigtigt, at den får fat – også i bunden.

Til sidst skal fugen glattes pænt. Med lidt håndelag kan det gøres flot med en fugepind, men en fugebrik er også helt fin.

VIGTIGT OM SILIKONE

Brug ikke silikonefjerner, når du fjerner den gamle fuge. Den opløser silikonen – også den nye. Sidder der en smule rester af den gamle fuge, og sidder de godt fast, så generer de ingenting.

SÆRLIGT VED SILIKONE

Silikonefuger kan ikke males. En af den hærdende fuges store styrker er, at intet binder fast på den. Det gælder så desværre også maling. Så kan du ikke finde en farve, der passer, kan du ofte erstatte silikone med en overmalbar fugemasse – dog aldrig i vådrum.

VARIANTER AF SILIKONEFUGEMASSE

SANITETSSILIKONE Denne type kaldes også ofte vådrumssilikone og bruges ved fuger, der er meget udsatte for vand – i bad, køkken og bryggers. Den indeholder midler, der beskytter mod mug og svamp.

BYGGESILIKONE Bruges både udendørs og indendørs til fuger, der skal klare store bevægelser (op til 25 procent). Især til døre og vinduer og som alternativ til byggefugemasser til udendørs tætningsopgaver.

GLASSILIKONE Fugemasse til limning og tætning af akvarier, glasbyggesten, silikonetætningslister, drivhuse og til topforsegling af termoruder. Uegnet til bevægelsesfuger i vådrum pga. syreindholdet.

FARVEVALG

Tidligere fandtes der ikke mange farver at vælge imellem, men i dag har du masser af muligheder.

Stort set alle fugemasseproducenter har silikonefugemasse i mange forskellige nuancer af hvid, beige og grå.

Nogle producenter har desuden et bredt udvalg af meget sprælske farver. Typisk kan du her få silikonefugemasse og cementbaseret fugemasse i de samme farver, så du kan få det hele til at matche flot.

VÆRKTØJ TIL FUGNING

I princippet kan du klare dig med en hobbykniv til at skære patronspidsen af med, en fugepistol til at fuge med og en finger til at glatte fugen med. Med disse tre ting kan du godt lave en tæt fuge, men den er svær at få rigtig pæn. Pæne fuger kræver godt værktøj, og heldigvis behøver godt værktøj ikke at være særlig dyrt.

PÆNE FUGER KRÆVER GODT VÆRKTØJ
Specialtape, fx CornerTape, hjælper med at dække af, så fugen rammer, præcis hvor den skal. Malertape er et alternativ.
Brug glittevæske i stedet for sæbe, så kan du fylde med fugemasse, efter at fugen er glattet. Ny masse kan ikke få fat oven på sæbe.
En fugepind er god til at trykke massen godt ind i rillen med. Fås i forskellige bredder.
Fugebrikker af silikonegummi gør det nemt at lave flotte, ensartede overflader. Fås med forskellige profiler.


Relaterede artikler

 • Farvel til skimmel i badet

  Farvel til skimmel i badet

  07/04 Slut med revner, kalk og skimmelsvamp på fliser og fuger i badet. Ny epoxy-fugemasse afviser det hele! Se her, hvordan den virker.

 • Fugen – der redder dig hver gang

  Fugen – der redder dig hver gang

  07/2015 Akrylfugen skjuler alle de små sprækker og får resultatet til at fremstå professionelt – også for de professionelle. For fugen er i høj grad en del af håndværkerens værktøjskasse.

 • Guide: Fugemasser

  Guide: Fugemasser

  10/2014 Du vil undgå mange fejl, lige fra de små irritationer til de store og dyre katastrofer, ved at vælge rigtigt fra hylden med fugepatroner i byggemarkedet og på værkstedet. Og hører du til dem, der kalder alle patroner ...

 • 7 TIPS: Undgå fejl når du bruger skum

  7 TIPS: Undgå fejl når du bruger skum

  09/2017 Det er ikke svært at skumme, men det kan kræve en del erfaring at gøre det rigtigt. Vi giver dig 7 tips til, hvordan du opnår de bedste resultater.

 • Isolerende vægspartel holder på varmen

  Isolerende vægspartel holder på varmen

  04/2017 NYHED: Genial spartelmasse, som giver lune vægge - og det virker! Vægspartlen reducerer varmetabet med op til 15 procent, og føles direkte lun ved berøring.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os