Cookie- og privatlivspolitik


Lap hullet i gipspladen

Et grimt hul i en gipsplade kan nemt lappes, så reparationen bliver HELT usynlig. Her viser vi, hvordan du gør.

Ved hjælp af tømrervinkelen streges der op til et lille stykke gipsplade, som kan dække hullet. Derefter skæres stykket ud med en fukssvans. Her skal vi bruge to lige store stykker, så når det første stykke gipsplade er skåret, benyttes det til at strege det næste op med.

Brug en fukssvans

Den ene plade holdes op foran midten af hullet, hvorefter omkredsen streges op. Til at save stykket ud benytter tømreren en gammel fukssvans. Her er det en fordel at holde den ene hånd på klingen, så saven bliver mere stabil. Når man først er kommet igennem de to lag gips, går resten af savearbejdet ubesværet.

Alternativ til fukssvansen

Som et alternativ til fukssvansen kan man bore et hul i det ene hjørne. I hullet er der lige plads til en nedstrygerklinge, som benyttes til at save langs opstregningen. Når der er skåret igennem begge plader, skal alle kanter affases.

Kanterne affases

Det gøres med en skarp hobbykniv. Affasningen sikrer, at der senere kan spartles mellem væg og lap, så overgangen bliver usynlig. Lapperne skal have noget at sidde i. Derfor holder tømreren et bræt op til hullet og streger op, så det bliver ca. 10 cm længere end hullet. Der skæres tre stykker ud i samme længde.

Brædderne lirkes ind mellem den inderste gipsplade og isoleringen. De skal placeres, så de både kan skrues fast i væggen og der er plads til at fastgøre lappen. Brættet skrues fast med almindelige gipsskruer.

Det samme gentager sig med brættet i bunden og i midten af hullet. Den første lap kan nu skrues i. Bemærk, at der er lavet en pil, der viser, hvilken vej pladen skal vende. Kanterne på den anden lap skal som kanterne i hullet affases, så der senere kan spartles.

Sidste plade

Den yderste plade skrues fast med gipsskruer til træ. Skruerne skal være minimum 41 mm, så de kan få ordentlig fast i brættet. Køres tommestokken hen over lappen, er det tydeligt, at den er i præcist samme niveau som væggen. Nu skal der blot spartles, og reparationen er fuldendt.

Relaterede artikler

 • Hvordan forlænger jeg en gipsplade?

  Hvordan forlænger jeg en gipsplade?

  03/2017 Jeg skal sætte gipsplader op i vores entré, hvor der er meget højt til loftet. Hvordan gør jeg det på den bedste måde?

 • VIDEO: Sådan skruer du i gips

  VIDEO: Sådan skruer du i gips

  03/2017 For at opnå et professionelt resultat må en gipsskrue kun skrues så langt ind, at den lige presser papiret ned. Den må altså ikke gå igennem papiret.

 • Ophæng i gipsplader

  Ophæng i gipsplader

  03/2017 VIDEO: Umiddelbart kan gips virke lidt skrøbeligt til at hænge ting op i. Men det er på ingen måde tilfældet, hvis man gør det på den rigtige måde. Her skal vi sætte en knagerække op.

 • Sav i gips

  Sav i gips

  03/2017 VIDEO: Der findes flere teknikker til at dele gipsplader. Her vil tømreren vise, hvordan han gør det med både en hobbykniv og en sav.

 • 30 mestertips om gips

  30 mestertips om gips

  07/2015 Gipspladen er helt sin egen, og du skal håndtere, opsætte og behandle den helt anderledes end klassiske materialer. Her får du mesters bedste tips til arbejdet med gipsplader.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Redskabsskur op imod husmuren

Hej. Jeg skal til at bygge et redskabsskur der ...

Osb plader udv/drivhus

Hej Min kone ønsker jeg laver 4 mindre kasser ...

Dørtrin badeværelse

Hej alle gør-det-selv folkJeg er flyttet ind i ...

Maling af to forskellige slags vægge i samme rum

Hej! Vi har en stue hvor 3 af væggene er ny ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os