Cookie- og privatlivspolitik


GUIDE: Alt om grus!

Grus fås i utallige varianter. Noget grus bruges til at sikre, at dine fliser og sten ligger stabilt, mens andet grus er perfekt, når du skal blande mørtel eller beton. Her gennemgår vi de mest almindelige typer grus og fortæller, hvad du kan bruge dem til.


LIGE OG STABILT: Når stabilgruset er vibreret, lægges et lag afretningsgrus, så belægningen ligger lige og stabilt


HVAD BRUGES GRUS TIL?
UNDER STEN OG FLISER
Vi bruger altid mindst to lag grus (stabil- og læggegrus) under fliser og andre belægninger, når vi skal anlægge en havegang, en indkørsel eller en terrasse.
FORSKELLIGE MURERARBEJDE
Til de fleste former for murerarbejde bruger vi grus – fx til mørtler og beton. Det er billigere at blande materialerne selv frem for at købe færdige blandinger.
SOM BELÆGNING
Både grus og småsten bruger vi til at lægge på gårdsplader, havegange og lignende. Det er et nemt og billigt alternativ til at lægge fliser.


HVORDAN BRUGES GRUS?

Vi bruger primært grus under belægninger. Når gruset er fordelt, skal det vibreres med en pladevibrator. Det gælder både stabilgrus og bundsikringsgrus. Tykke lag på mere end 10-15 cm bør du vibrere to gange – første gang når halvdelen af laget er spredt ud.

Efter vibreringen skal gruslaget jævnes, så det næste lag bliver nogenlunde lige tykt overalt. Og det sidste lag – afretningsgruset – skal ikke vibreres, men blot trædes sammen og rettes af.

Gruset skal sikre, at belægningen i form af fliser, sten eller grus ligger lige og stabilt i mange år. Og det gør den kun, hvis der er tilstrækkeligt dræn under belægningen. Stabilgrus og specielt bundsikringsgrus danner et fornuftigt dræn.

VIGTIGT OM GRUS!

Skal du ikke bruge alt dit grus med det samme, er det bedst at bestille det i en bigbag. Det er dyrere, men du kan nemmere holde gruset fri for ukrudtsfrø, nedfaldsblade, kattelort og andet organisk affald.

SÆRLIGT VED GRUS

Grus hentes i naturen og kommer to steder fra: Er det gravet op af havet, kaldes det et sømateriale. Her har kornene runde kanter.

Kommer gruset fra land, er det et bakkemateriale, som har skarpe kanter. I dag kan du også få grus, der er genbrug (knust beton).


VARIANTER AF GRUS
BUNDSIKRINGSGRUS
Kornstørrelse: 0-63 mm

Skal du lægge fliser i fx en indkørsel eller andet, der skal kunne holde til tung trafik, skal du grave ud, fjerne muldlaget og lægge 15-30 cm bundsikringsgrus i bunden. Laget skal vibreres hårdt.
STABILGRUS
Kornstørrelse: 0-32 mm

Stabilgrus bruges under alle typer af belægninger – fx under fliseterrasser, havegange og oven på bundsikringsgruset i en indkørsel. 10-15 cm grus stabiliserer belægningen og virker som drænlag.
AFRETNINGSGRUS
Kornstørrelse: 0-8 mm

Afretningsgrus er det grus, vi lægger lige under fliserne. Laget bør være 2-4 cm. Fordi gruset kun indeholder små korn, kan det ikke vibreres – du kan højst træde det lidt sammen. Minimal dræneffekt.
FUGEGRUS
Kornstørrelse: 0-2 mm

Fugegrus bruges mellem fliserne, brosten, chaussésten og andre belægninger. Tidligere brugte man ofte strandsand til opgaven, men fugegrus pakker bedre, så ukrudtet får sværere livsvilkår.
MURERGRUS
Kornstørrelse: 0-4 mm

Murergrus bruger vi fx til at blande en pudsemørtel eller til en finkornet beton. Skal du fx pudse en nybygget sokkel, blander du en mørtel af murergrus med cement og vand.
LERET GRUS
Kornstørrelse: 0-8 mm

Leret grus er det materiale, vi bruger på en havegang, sti eller terrasse, hvor vi ønsker en grusbelægning. Når gruset vibreres, danner det en hård overflade, du kan gå på uden at synke ned.
STØBEMIX
Kornstørrelse: 0-16 mm

Støbemix kaldes også ærtegrus. Det bruger vi, når vi skal støbe kantsten fast. Der skal blot tilsættes cement og vand. Det er også støbemix, vi kan bruge til at støbe stolper fast i jorden.
FALDUNDERLAG
Kornstørrelse: 0-2 mm

Faldunderlag er grus uden kanter på kornene, og hvor kornene er næsten lige store. Derfor pakker gruset ikke, og det kan slet ikke vibreres. Fås også i en grovere udgave med korn på 2-8 mm.
PARKGRUS MED SKÆRVER
Kornstørrelse: 0-8 mm

Parkgrus indeholder ler, så gruset pakker godt. Skærverne er knust granit, som også pakker godt, fordi kornene er kantede. Tilsammen giver det en blanding, der ofte bruges i parker til gange og stier.


Relaterede artikler

 • Skal jeg bruge tre slags grus?

  Skal jeg bruge tre slags grus?

  12/2015 Jeg har læst, at jeg skal bruge både bundsikringsgrus, stabilgrus, afretningssand og sten til min nye indkørsel. Er det virkelig nødvendigt?

 • 3 TIPS: Om plugs og skruer

  3 TIPS: Om plugs og skruer

  15/2016 Må pluggen være længere end skruen? Hvor stort skal hullet være - og kan en plug holde i en gipspladevæg? Vores ekspert svarer på spørgsmål om plugs og skruer.

 • GENIALT materiale holder på alt!

  GENIALT materiale holder på alt!

  13/2016 Nye mørteltyper og tynde armeringsnet gør det muligt at pudse murværk, der før ville give selv de dygtigste murermestre grå hår i hovedet!

 • Brædder der ALDRIG rådner

  Brædder der ALDRIG rådner

  13/2016 Skift vindskederne af træ ud med fibercement, så slipper du for maling og vedligeholdelse. Brædder af fibercement ligner træ, men de rådner aldrig!

 • GUIDE: Sådan bruger du kompositbrædder

  GUIDE: Sådan bruger du kompositbrædder

  13/2016 Fordelen ved kompositbrædder er, at de ikke skal males eller olieres, og vedligeholdelsen er minimal! Her viser vi, hvordan du bruger de geniale brædder.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Maler du (også) dit træværk forkert?

Når du arbejder med træbeskyttelse under ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Nyd naturen i dit eget vildmarksbad

Et vildmarksbad er et skønt alternativ til ...

Undgå at ramme skjulte kabler

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis ...

Ret fliserne op - en gang for alle!

Er terrassen sunket, eller er der ukrudt i ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os