Cookie- og privatlivspolitik


GUIDE: Alt om laminat

Laminat er kendetegnet ved meget høj slidstyrke. Det gør materialet oplagt til gulve, bordplader og andre overflader, som skal kunne holde til hård slid og jævnlig rengøring med skrappe rengørings-midler.


SUPERSTÆRKT: Laminatpladens hårde overflade fremstilles af lim og mange lag papir eller pap, der presses sammen under ekstremt højt tryk og varme.

HVAD BRUGES LAMINAT TIL?
Laminat - alt om laminat GULVE
Laminat er oplagt til gulve, hvor der er meget trafik og slid fx entre, trappe, bryggers og kælder. Slidstyrken er i top, og vedligeholdelsen er minimal.
Laminat - alt om laminat BORDPLADER
Vil du have en praktisk og stærk bordplade til en fornuftig pris, så er laminat et oplagt valg til køkkenbordet. Fås i mange farver og mønstre
Laminat - alt om laminat HYLDER, MØBLER & VINDUESKARME
Laminat er oplagt til reoler, hylder og skabe. Og i vindueskarmen er det et godt alternativ til granit og marmor, hvis du går efter en stærk løsning.


HVORDAN ARBEJDER DU MED LAMINAT?

Arbejdet med laminatplader er langt hen ad vejen det samme, som når du arbejder med andre plader af træ. Men du kommer dog ikke langt med en fukssvans.

Den hårde overflade har brug for en elektrisk sav, der med sine hurtige bevægelser og en fintandet klinge kan æde sig igennem materialet. Regn i øvrigt med at slide flere klinger op, hvis du skal tilpasse mange plader.

Laminat - alt om laminat

Modsat de fleste andre træplader er du nødt til at save nedefra. Et flosset snit i det yderste hårde slidlag er nemlig umuligt at undgå. Er du nødt til at arbejde fra oversiden, fx hvis du skal fræse ud til en vinkelsamling af to bordplader, kan du sætte tape på pladen. Det hindrer, at laminaten splintrer under fræsningen.

Laminat - alt om laminat


VIGTIGT OM LAMINAT!

Gulve af laminat giver en del trinlyd og rumklang. Det stiller krav til underlaget. Der findes forskellige slags skumplast og foam til formålet. Og der findes brædder med et ekstra lag støjdæmpende materiale på bagsiden.

SÆRLIGT VED LAMINAT

Uanset om kernen er af hård træfiberplade (hdf) eller lidt billigere spånplade, skal synlige savsnit forsegles – både af hensyn til udseendet og for at undgå, at fugt kan trænge ind. Du kan enten lakere eller lime en laminatstrimmel på.


VARIANTER AF LAMINAT
Laminat - alt om laminat BORDPLADE
Laminat til bordplader findes i en ”blød”, billig udgave og i en dyrere, mere robust variant (højttrykslaminat). Begge varianter er oplagte til gør det selv-arbejde og fås i et væld af forskellige farver og mønstre.
Laminat - alt om laminat GULVBRÆDDER
Gulvbrædder af laminat fås typisk som klikgulv. Brædderne findes i et vælg af farver og mønstre og helt ned til 6 mm tykke, så du kan lægge et gulv, uden at du skal tilpasse ved døre.
Laminat - alt om laminat BORDPLADE - KOMPAKTLAMINAT
Kompaktlaminat er det nyeste skud på stammen til bordplader. Her er trækernen erstattet af massiv, sammenpresset papir og lim, så pladen kan være helt ned til 10-12 mm tyk. Fås typisk i sort og hvid.
Laminat - alt om laminat PANEL- OG INVENTARPLADE
Laminat til møbler og fås typisk i sort og hvid. Den mest populære på 16 mm sælges under navnet hobbyplade. Til at dække savsnit kan du kwøbe laminat på ”rulle”, som stryges på kanten.


DIMENSIONER PÅ LAMINAT

Laminatplader til bordplader, hylder, vinduesplader osv. fås som standard i tykkelser fra 15-30 mm. Længde og bredde varierer afhængig af fabrikat, men her er en nogle af de mest typiske:

■ 30 x 120 cm
■ 30 x 250 cm
■ 60 x 260 cm
■ 61 x 365 cm
■ 63 x 186 cm
■ 63,5 x 410 cm

Gulvbrædder/fliser af laminat fås i tykkelser fra 6 -15 mm. Længde og bredde varierer. Men Pergo, som er en af de største forhandlere herhjemme, kører med 4 standardstørrelser:

■ 19 x 120 cm
■ 19 x 138 cm
■ 20,5 x 205 cm
■ 40,8 x 122,4 cm

MANGE MULIGHEDER MED FARVER OG MØNSTRE

Laminatens kunstige overflade giver producenterne stort set frit valg med hensyn til farver og mønstre. Du kan således få overflader, der ligner alt fra træ og fliser til skifer og kork.

Tidligere har laminat været lidt dårligt selskab på grund af den kunstige overflade. Men det forsøger producenterne også at råde bod på med overfladestrukturer, som får især gulvbrædderne til at virke mere ægte.

LAMINAT: FARVER OG MØNSTRE
Laminat - alt om laminat ”Mørk eg” fra Pergo. Overfladen ligner 15 x 120 cm planker.
Laminat - alt om laminat ”Grå ornamentik” fra Pergo. Fås i 40 x 40 cm store fliser med glat overflade.
Laminat - alt om laminat ”Lysegrå skifer” fra Pergo. Fås i store, brede fliser på 32,8 x 63,5 cm

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os