Cookie- og privatlivspolitik


ALT om MDF-plader

MDF er det oplagte valg til møbler og inventar. Pladernes glatte overflade og kompakte kanter gør dem meget nemme at skære til, slibe og male. Til gengæld er MDF-plader tunge at flytte rundt på, og de slider på værktøjet.

Hvad bruges mdf-plader til?

Almindelige MDF-plader kan optage fugt og egner sig derfor kun til indendørs brug. De duer heller ikke til fx køkkenbordsplader eller i badeværelset. Men MDF fås også som fugtbestandig eller vandfast.

Hylder af MDF-plader

Vil du udnytte pladsen under en skråvæg eller en trappe, kan du skræddersy din egen reol eller et hyldesystem af MDF. Så får du det lige, som du vil have det.

Hylder af mdf-plader
MDF-plader er hårde og formstabile og derfor velegnede som hylder, da de kan bære mange kilo.

Skabslåger af MDF-plader

Pladerne er gode til at bygge møbler af, fx klædeskabe og reoler. Arbejdet er nemt, og du behøver ikke spartle samlingerne, før du maler dine skabe.

Skab af mdf-plader


Fodlister og panelder af MDF-plader

I modsætning til fx spånpladens sårbare kanter har MDF-plader faste, hårde kanter, som du kan fræse profiler i. Du kan også fræse mønstre i pladens overflade. Det er smart, når du bygger møbler, laver inddækninger eller selv designer dine paneler og fodlister.

Paneler af mdf-plader
Skær en MDF-plade i “strimler”, og fræs profiler i den, så har du dine egne flotte og billige fodlister. Kun fantasien sætter grænser for udformningen.

Hvordan arbejder du med mdf-plader?

MDF-plader er nemme at bearbejde med både sav og overfræser. Til gengæld er de hårde og tunge at arbejde med og slider på savklinger og fræsejern. Husk at bruge støvmaske under arbejdet, da pladerne er fremstillet af træfibre, der bliver til fint støv, når du skærer i pladerne.

     

Den største fordel ved MDF er, at du kan fræse fx en not i kanten eller profiler i overfladen. Har du ikke prøvet det før, kan du øve dig i et stykke plade, inden du rigtigt går i gang. Prøv dig frem med overfræseren ved fx at afrunde kanterne, fræse en not i kanten eller lave forskellige profiler længere inde på pladen.

MDF kan samles med lim og skruer, men du kan også bruge en lamelfræser og samle fx en reol med flade dyvler (fisk).

MDF-plader fås i forskellige tykkelser

Specialversionerne af MDF fås i flere forskellige tykkelser, men ikke lige så mange som den almindelige MDF. Den kan du bl.a. få i følgende tykkelser og fx bruge til:

  ■ 3 mm til bagbeklædning på et skab.
  ■ 6 mm til vægpaneler, du sætter uden på væggen.
  ■ 9 mm til mellemstykket på et fodpanel med pyntelister.
  ■ 12 mm til inddækninger.
  ■ 16 mm til vindueslysninger.
  ■ 19 mm til sider, hylder og skabslåger.
  ■ 22-25 mm til et skrivebord, du selv bygger.
  ■ 40 mm til fx solide bordplader.


MDF-PLADER: 7 VARIANTER:
ALMINDELIG MDF
MDF-plader består af findelte træfibre, der er blandet med lim og presset hårdt sammen, så pladerne bliver glatte og hårde. Almindelig MDF tåler ikke høj luftfugtighed og bruges kun indendørs.
SLIDSET MDF
Byg møbler med buede former af slidset MDF. Det kræver blot en form, som pladerne kan spændes fast på, mens limen tørrer. Vil du have en glat overflade, limer du to plader sammen og spartler kanterne.

FARVET MDF

Bygger du møbler, kan du også vælge MDF i farver. Især sort burde du kunne finde i dit almindelige byggemarked. Så slipper du for at male, men pladen holder længere, hvis du lakerer den.
BRANDHÆMMENDE MDF
Specielt velegnet til formål, hvor du vil have en høj brandsikkerhed. Brug fx brandhæmmende MDF til indvendig beklædning, lofter, skillevægge eller i et isoleret værksted.
VANDFAST MDF
På badeværelset kan du kun bruge fugtbestandig eller vandfast MDF til dine projekter. I den fugtbestandige MDF er der brugt vandfast lim, men overfladerne skal stadig beskyttes mod fugt.
FINERET MDF
Vil du bygge noget, der skal ligne rigtigt træ, kan du også få MDF med finer. Så er der limet et tyndt lag træ uden på pladen. Fineren fås i forskellige træsorter, bl.a. eg, ahorn, ask, bøg, kirsebær og valnød.
MELAMINBELAGT MDF
Plader belagt med melamin er mere slidstærke og fugtresistente. Melamin er et hårdt plastik-laminat, der limes på MDF’en eller blandes i overflade-behandlingen. Melaminpladerne fås primært i hvid.

          Foto: Keflico A/S

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os