Cookie- og privatlivspolitik


GUIDE: Vælg de
rigtige natursten

Natursten er det perfekte valg for alle, der vil have en smuk havegang eller indkørsel. Stenene eller fliserne har et utrolig flot farvespil, og de er særdeles velegnede til gange, stier og terrasser i din have. Her viser vi de forskellige typer natursten, og hvordan du arbejder med dem.


BANK: Brosten og chaussésten lægges i et et tykt lag grus og bankes på plads.


HVAD BRUGES NATURSTEN TIL?
Natursten i haver og indkørsler HAVEGANGE OG INDKØRSLER
Sten og fliser af natursten giver en smuk havegang eller indkørsel. Og belægningen vil bevare det smukke udseende i mange årtier. Natursten patinerer flot.
Natursten på terrasser TERRASSER
Natursten er flot på terrassen. Skal det også være praktisk, så vælg sten eller fliser med en nogenlunde plan overflade. Så står stole og borde mere stabilt.
Natursten i højbede og støttemure HØJBEDE OG STØTTEMURE
Højbede og støttemure bygges ofte af sten, der ikke er forarbejdede – stenene ser ud, som om de er hentet direkte på marken. Det kan give en meget solid mur.


HVORDAN ARBEJDER DU MED NATURSTEN?

Når du skal lægge natursten, er fremgangsmåden den samme, som når du lægger fliser. Bunden skal være plan og solid, inden du fordeler dit læggegrus.

Laget af læggegrus under fliser er normalt kun et par centimeter tykt. Under brosten og chaussésten bør det være cirka 10 cm. Og man bruger ofte brolæggergrus i stedet for læggegrus.

Sådan arbejder du med natursten

Har du brug for at dele en natursten, er det nemmest at bruge en vinkelsliber med stor diamantskæreskive. Det giver et meget lige snit i stenens overflade.

Hvis du nøjes med at skære et spor i den side af stenen, der skal vende nedad, og bruger hammer og mejsel til at hugge i sporet, får stenen et mere naturligt udseende på oversiden.

Sådan arbejder du med natursten

VIGTIGT OM NATURSTEN!

De fleste natursten har en ujævn overflade. Når du har lagt dem i grus, bør du altid vibrere dem med en pladevibrator, så havegangen, terrassen eller indkørslen får en nogenlunde plan overflade.

SÆRLIGT VED NATURSTEN

Natursten kan bestilles på nettet eller i dit lokale byggemarked. Stenene leveres ofte i bigbags eller stablet på paller. Men du får som regel stenene billigere, hvis du bestiller dem direkte fra en grusgrav eller via en vognmand, som blot skal tippe dem af på dit fortorv.


VARIANTER AF NATURSTEN
Varianter af natursten MOSAIKSTEN OG CHAUSSÉSTEN
Chaussésten bruges ofte i linjer mellem betonfliser, men kan også bruges til hele gange og stier. Stenene er cirka 9 x 9 x 9 cm. Mosaiksten er mindre og bruges primært til at lukke huller eller lave mønstre. De er typisk 5 x 5 x 5 cm.
Varianter af natursten BROSTEN
Brosten kan bruges til at stabilere kanten på en belægning, men de kan også lægges i en hel indkørsel. Europæiske brosten er ofte cirka 15 x 16 x 21 cm. Er stenene impotereret fra Østen, vil de ofte være cirka 14 x 14 x 20 cm
Varianter af natursten MARKSTEN OG PIKSTEN
Marksten og piksten kender vi fra gamle gårdspladser, hvor de ofte blev brugt som belægning. Stenenes runde flader giver en ret ujævn overflade. Marksten er normalt 15 til 30 cm store, mens piksten normalt er fra 7 til 14 cm.
Varianter af natursten BRUDFLISER
Brudfliser af fx granit eller skifer bruges primært på terrasser og til havegange. Stenene kan variere meget i størrelse, og tykkelsen kan variere fra cirka 2 til 5 cm. Brudfliserne lægges i grus eller jordfugtig beton og bør vibreres, når de er lagt.
Varianter af natursten HELE FLISER
Hele fliser af natursten kan lægges på terrasser, havegange og – hvis fliserne er tykke nok – i indkørsler. Fliser af granit eller basalt er mest robuste. Skifer, sandsten, marmor og kvarsit optager fugt, så det er en fordel at imprægnere dem.
Varianter af natursten SHINGELS OG SKÆRVER
Shingels har runde kanter. Skærver er knust granit med skarpe kanter og pakker derfor bedre. Begge typer kan blandt andet bruges til belægninger, der ikke skal holdes fri for sne. Shingels er 32-64 mm. Granitskærver fås i mange størrelser.
Varianter af natursten PERLE-, ÆRTE- OG NØDDESTEN
Små natursten bruges ofte i indkørsler og indgangspartier. De kan også bruges i en betonblanding. De mindste sten (perlesten) er 4-8 mm. Ærtesten er 8-16 mm. Og nøddesten er 16-32 mm.
Varianter af natursten STENMEL
Den mest finkornede udgave er natursten er stenmel. Det er granit eller flint, der er knust til små korn på enten 0-2 mm eller 0-4 mm. Stenmel bruges i fuger mellem fliser eller som belægning.


KANT AF NATURSTEN

Er du glad for natursten, kan du også få buede eller lige kantsten af granit. Der findes også brønddæksler, store trædefliser og kæmpefliser, der kan holde jorden på plads i et højbed.

Kant af natursten

Relaterede artikler

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Maler du (også) dit træværk forkert?

Når du arbejder med træbeskyttelse under ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Nyd naturen i dit eget vildmarksbad

Et vildmarksbad er et skønt alternativ til ...

Undgå at ramme skjulte kabler

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis ...

Ret fliserne op - en gang for alle!

Er terrassen sunket, eller er der ukrudt i ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os