Cookie- og privatlivspolitik


Stor guide til tapet

Efter en årrække at have været gemt lidt af vejen i skammekrogen er tapet stærkt på vej tilbage. Tapet findes i et væld af typer, farver og mønstre, så det giver masser af muligheder – fra hele rum til enkle baner eller en diskret bort.


VARIATION: Der er masser af muligheder – fra tyndt filt til tykt tapet med skrappe farver og store mønstre.


HVAD BRUGES TAPET TIL?
tapet - hvad bruges tapet til? VÆGGE
Væv og filt har i mange år været populært til armering af vægge. Mønstertapetets popularitet skifter, men i disse år pibler det frem med flotte varianter.
tapet - hvad bruges tapet til? SKYDEDØRE OG GARDEROBER
Mønstret tapet kan hurtigt blive lidt overvældende. Men på mindre flader, fx en skydedør på garderobeskabet, kan det give en flot effekt.
tapet - hvad bruges tapet til? BORDE, KOMMODER OG SKABE
Tapet, der limes på fx et bord eller en skuffefront, giver nyt liv til gamle møbler. Tapetet lakeres efterfølgende for at gøre overfladen robust og rengøringsvenlig.


HVOR MANGE RULLER SKAL DU BRUGE?

Når du skal beregne, hvor mange ruller du skal bruge til dit projekt, skal du måle rummet op. Og herefter kan du dykke ned i skemaet herunder.

Du finder frem til rummets omkreds ved at måle bredden på hver væg og derefter lægge tallene sammen. Er de fire vægge fx 3 meter lange, så er omkredsen 12 meter. Ved en loftshøjde på 2,5 meter kan du se i tabellen, at du skal bruge 7 ruller.

Overvejer du et tapet, hvor du skal have et mønster til at gå op, kan du ikke bruge skemaet. Her må du i stedet kigge efter den såkaldte mønster-rapport på rullen.

Udgangspunktet for beregningerne i skemaet herunder er den mest brugte standard, nemlig at hver rulle tapet er 53 cm bred og 10,05 meter lang.VIGTIGT OM TAPET!

Tjek altid, at alle tapetruller har samme nummer og tryknummer. Ellers risikerer du farveforskelle fra rulle til rulle.

SÆRLIGT VED TAPET

Arbejder du med mønstret tapet er det vigtigt at kende den forskydning, der skal være i mønstret, og som betyder, at mønstret fx skal gentages for hver 45 cm. Der vil være en del spild, og det skal du tage højde for, når du køber ind. På rullen kan du læse, hvor meget mønstret på tapetet er forskudt. I fagsprog kaldes det rapportforskydningen.


VARIANTER AF TAPET
varianter af tapet WOVEN/NON-WOVEN
Der findes to typer: woven som er det traditionelle, lidt tykkere tapet, der skal pensles med tapetklister på bagsiden og non-woven, som har filt-bagside. Her skal man rulle vævlimen direkte på væggen.
varianter af tapet FILT OG VÆV
Filt findes i en ugrundet og en forgrundet version og er oplagt, hvis du ønsker en stærk og helt glat overflade . Væv er også en meget robust løsning. Den findes med fin eller grov struktur og i flere mønstre.
varianter af tapet FOTOTAPET
Fototapet er – som navnet siger – tapet med påtrykt foto. Det fås med et utal af forskellige fortrykte motiver, og hos flere forhandlere kan det også lade sig gøre at få trykt tapet med dine egne motiver.
varianter af tapet 3D-TAPET
Mønstret tapet kan hurtigt blive lidt overvældende. Men på mindre flader, fx en skydedør på garderobeskabet, kan det give en flot effekt.
varianter af tapet SKUMTAPET
Skumtapet er forholdsvist tykt og har en lidt ujævn overflade. Det har sin styrke, hvis du skal tapetsere en pudset væg med ujævnheder. Det tykke, lidt bløde tapet skjuler ujævnhederne effektivt.
varianter af tapet VELOURTAPET
Velourtapet hører til i den dyre ende af skalalen og er kendetegnet ved mønstre og struktur i blødt velour. Det opsættes med ekstra stærk vævlim, der rulles direkte på væggen.
varianter af tapet VINYLTAPET
En fin mulighed til vægge, der skal kunne tåle fugt og hyppig rengøring. Ofte er vinyltapet forsynet med en bagside af papir. Det betyder, at du kan trække øverste lag (vinyl-laget) af væggen.


Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os