Cookie- og privatlivspolitik


Træ til alle tider

Terrassen stiller store krav til træet: Det skal ligge ude i sol, regn og sne. Det skal være pænt. Det skal føles godt under de bare fødder. Og det skal være til at betale.

De mørke tropiske træsorter er fristende, det nordiske nåletræ giver smukke, billigere terrasser – og mange af os ender med at vælge det trykimprægnerede træ til terrassen. Alle tre terrasser er gode, bare vi ser os godt for, for livet som terrassebræt er hårdt: Du ligger ude i sol, regn og frost, og alligevel skal du være flot at se på og god at gå på med bare tæer år efter år. Hvad vi mennesker finder smukt, er en smagssag, men holdbarheden og risikoen for splinter er rimelig kontant. Og så vi alene på de sider, så ville vi alle vælge at bygge vores terrasse af teak. Nu koster teaktræ i terrassetykkelse bare op mod 1600 kroner for en enkelt kvadratmeter, så teak er forbeholdt de meget få. Og mindre kan gøre det.

Mørk jatoba og gylden lærk

Det nærmeste, du kommer teak, er en af de andre hårde træsorter fra de varme lande, hvor træerne fra naturens side er i stand til at beskytte sig virkelig effektivt mod svampe og råd. De kan hedde meget forskelligt, men de vil alle kunne ligge på en terrasse i 40-50-60 år med en lækker overflade uden splinter. Priserne på dem er langt under prisen for teak, typisk svingende fra 280 til 650 kroner pr. kvadratmeter. Men prisen bliver mere end halveret, hvis du bruger lærk, og hvis du er heldig at finde lærk i virkelig god kvalitet, har du en smuk og splintfri terrasse i mange år. Der er bare meget langt mellem lærkebrædder af den meget høje kvalitet.
Det samme gælder rødgran. Med en kvadratmeterpris omkring 100 kroner er det fristende at lade regnskoven i fred og bruge gran, og finder du terrassebrædder skåret af gran fra nordsvensk vildskov, får du en smuk og lækker lys terrasse. Men hvis dit bræt stammer fra en dansk plantage, så er det bedre at sætte det op som beklædning, for det er ikke tæt og stabilt nok til at ligge som terrassedæk. Derfor står det realistiske valg mellem at ofre mange penge på en sikker tropisk træsort, tage chancen med lærk – eller stille sig tilfreds med trykimprægnerede terrassebrædder af fyr. Kvadratmeterprisen ligger omkring 100 kroner for en god kvalitet, og kan du lide udseendet, så kan du glæde dig over det i masser af år.

Relaterede artikler

 • Hvordan samler jeg terrassen pænest?

  Hvordan samler jeg terrassen pænest?

  11/2015 Jeg skal lave en træterrasse med brædder, der ikke er i fuld længde – bør jeg lave samlinger over for hinanden, eller skal de spredes jævnt over fladen?

 • Kan jeg undgå ukrudt i træterrassen?

  Kan jeg undgå ukrudt i træterrassen?

  13/2015 Jeg skal anlægge en træterrasse, men vil gerne undgå, at der vokser ukrudt op mellem brædderne. Kan jeg det?

 • Byg en træ-terrasse på to dage

  Byg en træ-terrasse på to dage

  11/2015 Vi følger to tømrere, mens de bygger en træterrasse på bare to dage. Følg med og få masser af tips til, hvordan du gør det lige så flot – og sparer tid.

  Sværhedsgrad 3/4
 • Udvider træfliser sig?

  Udvider træfliser sig?

  10/2013 Jeg skal til at lave en træterrasse på bagsiden af huset og vil derfor høre jer, om træfliser udvider sig ligesom gulve af træ?

 • Gør det selv – og spar over 25.000,-

  Gør det selv – og spar over 25.000,-

  06/2015 Der er ikke noget så lækkert som at træde ud på en solvarm træterrasse på bare fødder. Det overgår langt en fliseterrasse, og er den lagt rigtigt og passet fornuftigt, har du glæde af den i mange år. Se her, hvordan vi lagde ...

  Sværhedsgrad 3/4
Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Træ til alle tider
 • Træ til alle tider

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os