Cookie- og privatlivspolitik


GUIDE: Sådan beskytter
du dit træværk

Når vi beskytter udendørs træ med flere lag olie og maling, er det ikke kun til pynt. Vi forlænger træets levetid markant, fordi træet er godt beskyttet mod fugt, svampe og solens ultraviolette stråler. Her viser vi, hvilke typer træbeskyttelse du kan vælge mellem, og hvordan du bruger dem.

Træbeskyttelse udendørs
BESKYTTELSE: Malingen på træet danner en overflade, som holder regnen ude, men som fugt inde i træet kan trænge ud gennem.


HVAD BRUGES TRÆBESKYTTELSE TIL?
Træbeskyttelse udendørs HEGN, STAKITTER OG FACADER
Lag af grundingsolie og en form for træbeskyttelse vil forlænge træets levetid markant. Derfor betaler det sig at behandle nyt træ, når vi bygger udendørs.
Træbeskyttelse udendørs DØRE OG VINDUER
Velholdte vinduer og døre kan øge husets værdi. Derfor skal males de jævnligt. Gamle vinduer i god kvalitet kan holde i evigheder, hvis de bliver vedligeholdt.
Træbeskyttelse udendørs HAVEMØBLER OG TERRASSER
En behandling med træolie vil beskytte havemøbler og træterrasser mod fugt. Skal træet også beskyttes mod sollys, er maling langt mere effektivt.


HVORDAN ARBEJDER DU MED TRÆBESKYTTELSE?

På ubehandlet træ er det en fordel at starte med at lukke alle knaster med to-tre lag knastelak. Ellers vil der sive harpiks ud af knasten og ødelægge den behandling, du giver træet bagefter.

Er træet gråt i overfladen, skal det slibes, inden du grunder eller maler. Det grå er ødelagte træfibre, og dem kan grunder eller maling ikke sidde fast på.

Træbeskyttelse udendørs

Og nu er du så klar til at træbeskytte. Først skal træet grundes, fordi grunderen beskytter og danner en overflade, alle former for træbeskyttelse kan binde på.

Træbeskyttelse udendørs

Derefter kan du behandle træet med det produkt, der skal beskytte træet og få det til at holde længere – træolie, træbeskyttelse eller maling.

VIGTIGT OM GRUNDING!

Grundingsolie, der kan bruges udendørs, indeholder stoffer, der modvirker svamp. Så den må kun bruges udendørs. Olien mætter træets celler og skaber en overflade, malingen kan binde på.

SÆRLIGT VED MALING

Maling danner et tykkere lag og indeholder flere farvepigmenter end træbeskyttelse, som ofte er næsten gennemsigtig. Derfor vil maling beskytte træet bedre mod sollys end en pigmenteret olie eller træbeskyttelse. Til gengæld stiller maling større krav til forarbejdet.

VARIANTER AF TRÆBESKYTTELSE
Træbeskyttelse udendørs GRUNDINGSOLIE OG TRÆOLIE
Træolie beskytter træet mod fugt, men ikke mod sollys. Bruges som toplag på fx brædder. Grundingsolie bruges kun på ubehandlet træ. Den imprægnerer og giver en overflade, som maling binder på.
Træbeskyttelse udendørs AKRYLBASERET
Akrylmaling beskytter både mod fugt og sollys og giver den mest holdbare overflade (5-15 år), hvis den påføres på en korrekt behandlet overflade. Meget diffusionsåben (åndbar) maling.
Træbeskyttelse udendørs OLIE-/ALKYDBASERET
Oliemaling med alkyd trænger godt ind i træet og beskytter det mod både fugt og sollys. Holdbarheden kan være op til 5-7 år. Fortyndet alkydmaling kan også bruges som grunder.
Træbeskyttelse udendørs AKRYL-/ALKYDBASERET
Selv om malingen indeholder olie, kan den fortyndes med vand. Og penslerne kan rengøres med vand. Denne type beskytter godt mod både fugt og sollys, og en behandling kan holde længe (op til 5-9 år).
Træbeskyttelse udendørs LINOLIEMALING
Linolie trænger dybere ind i træet end alkyd, så malingen beskytter godt og har lang holdbarhed. Malingen skal påføres med mange meget tynde lag i starten, men er nem at vedligeholde.
Træbeskyttelse udendørs HALVDÆKKENDE
Træbeskyttelse er en tyndere udgave af udendørs maling – med færre pigmenter (halvdækkende). Den stiller mindre krav til forarbejdet. Beskytter træet mod fugt, men mindre godt mod sollys.
Træbeskyttelse udendørs TRÆTJÆRE
Trætjære modvirker skimmelsvamp og beskytter træet mod fugt. Mørk trætjære beskytter også mod sollys. Den bruges både som grunder og toplag. Nem at påføre. Krav til forarbejdet er minimale.
Træbeskyttelse udendørs LAK
Lak bruges ofte på træbåde. Den beskytter træet mod fugt, men ikke mod sollys. På land bruges lak primært på nyt træ, der er beskyttet mod vind og vejr. Danner en hård og tæt overflade.


DIMENSIONER:


Nogle produkter fås primært i store bøtter eller dunke, andre fås primært i små dåser. Men de mest almindelige portioner er:
■ 0,75 liter
■ 2,5 liter
■ 5 liter
■ 10 liter

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os