Cookie- og privatlivspolitik


GUIDE: Vælg den rigtige
type krydsfinér

Krydsfinér er et fremragende byggemateriale og oven i købet relativt billigt. Så du kan roligt gøre som IKEA og andre møbelproducenter: Bruge krydsfinér til at bygge møbler med. Du kan også beklæde vægge med det eller lægge det under gulvet. Du skal bare bruge den rigtige type af krydsfinér.

Krydsfiner - vælg den rigtige type STORT OG SMÅT: Krydsfinér kan bruges til både små og store byggeopgaver. Det er nemt og hurtigt at arbejde med.

HVAD BRUGES KRYDSFINÉR TIL?
Krydsfiner - vælg den rigtige type INDENDØRS
Det er indendørs, vi bruger krydsfinér mest. Vi beklæder vægge med hele plader, vi lægger pladerne under et parketgulv, og vi bygger flotte møbler af krydsfinér.
Krydsfiner - vælg den rigtige type UDENDØRS
Udendørs bruger vi ofte krydsfinéren, når vi skal bygge et nyt tag, hvor krydsfinéren er beskyttet af fx tagpap.
Krydsfiner - vælg den rigtige type STØBEFORME
Det er også krydsfinér, vi bruger til at bygge en form, når vi skal formstøbe beton – uanset om det er store fliser, en havebænk eller en blomsterkumme.


HVORDAN BRUGES KRYDSFINÉR?

Sammenlignet med andre træplader hører krydsfinér til i den lette ende. Pladerne vejer mindre end fx mdf- og spånplader. De er også lettere at skrue i – skruerne får nemmere fat og glider hurtigere i. Skal du lime to plader sammen, er det også nemmere med krydsfinér end fx mdf.

Krydsfiner - vælg den rigtige type

Til gengæld er krydsfinér lidt sværere at save i, hvis du gerne vil opnå et pænt snit, fordi pladerne nemt flosser. Hvis du bruger en fintandet klinge på saven, bliver problemet meget mindre.

Krydsfiner - vælg den rigtige type

Skal du fx bygge et møbel helt uden flossede kanter, kan det være nødvendigt at save i flere krydsfinér-plader samtidig. Så er det kun de yderste plader, der vil flosse. De flossede plader smider du væk og bruger kun de pæne.

VIGTIGT OM KRYDSFINÉR!

Udendørs og til byggeri i fugtige miljøer er det vigtigt, at du bruger vandfast krydsfinér. Pladerne er ofte limet sammen med fenolbaseret lim. Du kan kende pladerne på, at ”fugerne” mellem de mange lag træ er mørke.

SÆRLIGT VED KRYDSFINÉR

Krydsfinér er fremstillet af flere tynde lag træ. Pladerne er ret formstabile og stærke, fordi de mange lag ligger skiftevis på langs og på tværs og er limet sammen. Plader med mange tynde lag har større styrke end dem med få tykke.

VARIANTER AF KRYDSFINÉR
Østenfinér ØSTENFINÉR
Østenkrydsfinér er normalt rødligt eller gulligt i overfladen. Det bruges primært til indendørs-byggeri eller møbler, når de skal fremstilles billigt. Kvaliteten er svingende.
Pris: Lav/middel.
Fyrretræsfinér FYRRETRÆSKRYDSFINÉR
Udendørs bruger vi ofte krydsfinéren, når vi skal bygge et nyt tag, hvor krydsfinéren er beskyttet af fx tagpap.
Birkekrydsfinér BIRKEKRYDSFINÉR
Birkekrydsfinér består af mange tynde lag. Derfor er det både formstabilt og stærkt. Åretegningerne er diskrete. Det bruges ofte til møbler, der ikke skal males.
Pris: Middel/høj.
Støbekrydsfinér STØBEKRYDSFINÉR
Støbekrydsfinér er fremstillet af hårdt træ og har mange lag, fordi det er nødt til at være meget formstabilt. Pladerne er ret tunge at arbejde med.
Pris: Middel/høj.
Tagkrydsfinér TAGKRYDSFINÉR
Tagkrydsfinér er fremstillet af billigt nåletræ og kan have mange fejl i overfladen. Her er lav pris vigtigere end udseendet. Pladerne vejer ikke så meget.
Pris: Meget lav.
Profileret krydsfinér PROFILERET KRYDSFINÉR
Krydsfinér med fræsede spor (profiler) er fremstillet af nåletræ. De kaldes også for Douglas-plader. Bruges fx på husgavle og i skure. Fås kun i ret tynde dimensioner.
Pris: Lav.
Gulvkrydsfinér GULVKRYDSFINÉR
Gulvkrydsfinér minder meget om tagkrydsfinér. Det er fremstillet af billigt nåletræ, kan have fejl i overfladen og har altid fer og not i sider og ender.
Pris: Meget lav.
OSB OSB
OSB-plader er fremstillet af træspåner og bruges ofte på byggepladser. I de senere år er det blevet et populært materiale til indendørs-byggeri – på fx låger og vægge.
Pris: Meget lav.


DIMENSIONER

Næsten alle træplader har standardmålet 122 x 244 cm. Krydsfinér fås i mange tykkelser – nogle helt ned til 3 mm, mens de tykkeste er op til 40 mm tykke:

■ De mest almindelige tykkelser er 9, 12, 15, 18 og 21 mm.
■ Tykkelser på 3-6 mm og over 21 mm skal du bestille i byggemarkedet i god tid.Se den fascinerende proces, når skrælleren forvandler træstammerne til krydsfiner.

Relaterede artikler

  • Sådan arbejder du med spånplader!

    Sådan arbejder du med spånplader!

    04/2017 Spånpladen er populær – og med god grund. Den er billig og vejer mindre end de fleste plader. Her får du et overblik over varianterne og hvad de kan bruges til.

  • Samling med synlige dyvler

    Samling med synlige dyvler

    12/2014 Glem dyvelmarkører og komplicerede opmålinger. Her samler eksperten to plader solidt og elegant med synlige dyvler på den helt nemme måde.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os