Cookie- og privatlivspolitik


Spar varme – isoler indervæggen

Denne væg skal isoleres indefra, og isolatøren vil her vise dig, hvordan du opnår den bedste isolering. Når du isolerer indvendig, er det en god idé at være iført en engangsdragt og åndedrætsværn samt sørge for god udluftning.


Langs væggens kanter er der monteret 50 mm lister, så der er et lille hulrum mellem listerne og den yderste væg. Derfor starter fagmanden med at skære nogle lange 50 mm brede strimler isolering, som han udfylder hulrummene med.

Når der er isoleret i kanten hele vejen rundt, begynder isolatøren at isolere de store hulrum. Det er lige meget, hvor du starter. Når du skal tilpasse isoleringsbattsene, er det nemmest at holde dem op til hulrummet og så skære battsene til, så de passer direkte ind.

I stedet kan du også måle hulrummet med din tommestok og skære battsene nede på jorden, hvor du har lidt bedre styr på dem.

På en væg som denne vil der nødvendigvis komme en masse stumper, men isolatøren sørger for at bruge så mange af stumperne som muligt. Eksempelvis består den øverste halvdel af dette hulrum kun af stumper. På den måde undgår du unødvendigt materialespild.

På den øverste del af væggen, hvor hulrummene er højere i den ene side end i den anden, måler fagmanden blot højden i begge sider, afsætter dem på en batt og lægger så et snit mellem de to punkter.

På den måde får han en skæv batt, som passer perfekt ind.Når hele væggen er isoleret, kan du bruge plasticen til at pakke den resterende isolering ind i, så du kan få den væk med det samme.

Isoleringen skal nu beklædes med en dampspærre. Denne dampspærre er med alufolie, og det er vigtigt, at alusiden vender ud mod rummet, hvis det skal have nogen effekt. Dampspærren rulles ud, sættes fast i toppen og skæres så af forneden i den rette længde.

Nu skal den blot fastgøres med hæfteklammer. Den næste bane dampspærre skal overlappe den foregående med mindst 20 cm, men sættes ellers op på samme måde. Når hele væggen er beklædt med dampspærre, skærer fagmanden den overskydende dampspærre af i toppen.

Til sidst skal der lukkes tæt ved samlingerne med tape, enten alutape som her eller en dampspærretape. Inden væggen kan beklædes, skal der laves en ramme med lodrette brædder, hvor beklædningen kan fastgøres.

Fagmanden starter med de lodrette brædder, som skal stå med 60 cm’s mellemrum. Han bruger sin tommestok til at finde vinklen på det let skrånende loft. Vinklen afsætter han så på brættet og skærer det til med stiksaven. Det første bræt skal fastgøres, så det flugter med endevæggen.

Når brættet sidder fast, kan der måles op til placeringen af det næste bræt. I modsætning til det første bræt skal de andre sidde i lod, så derfor slår fagmanden kun et søm i, hvorpå han kontrollerer, at det står helt lige, inden han gør det ordentligt fast.

Mellem de lodrette brædder skal der placeres vandrette støtter, dem skærer håndværkeren til med stiksaven. De behøver kun at være halvt så brede som de vandrette brædder, hvorfor han halverer dem.

Er du ikke helt så ikke rutineret med en stiksav, kan du med fordel spænde brættet fast, inden du skærer det til. De vandrette støtter skrues fast både foroven og forneden, så der slutteligt er støtter i alle mellemrummene. Nu er væggen klar til at blive beklædt.

Relaterede artikler

 • Hvor slipper varmen ud af DIT hus?

  Hvor slipper varmen ud af DIT hus?

  17/11 Hvis du vil undgå at fyre for gråspurvene, må du vide hvor varmen slipper ud af dit hus.

 • Spar penge med smart superisolering!

  Spar penge med smart superisolering!

  16/2016 Så effektivt har du aldrig kunnet efterisolere! Nyt spændende materiale sat uden på facaden giver din gamle villa et topmoderne energiforbrug.

  Sværhedsgrad 3/4
 • Undersøg Lambda-værdi

  Undersøg Lambda-værdi

  16/2016 VIDEO: For de fleste materialer handler isolering om, at jo tykkere materiale, jo bedre isolering.

 • Så nemt kan du isolere mellem etagerne

  Så nemt kan du isolere mellem etagerne

  16/2016 VIDEO: Isolerer du etageadskillelsen op til det kolde loft, reducerer du varmetabet markant. På ældre huse er der som her ofte gulvbrædder på loftet. Under dem er der et hulrum ned til loftet i rummet nedenunder.

 • Indblæs isolering

  Indblæs isolering

  16/2016 VIDEO: Et dit hus ikke hulmursisoleret, er det bare om at komme i gang. For der er mange penge at spare. Forudsætningen er naturligvis, at der som her er en hulmur.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reparation af spillemaskiner

Hej, jeg søger lidt hjælp til at få repareret ...

Glas i drivhus

Hej Nogle der har en god ide til, hvordan man ...

Tegning af vugge.

Hej.Jeg skal være farfar, og vil gerne bygge ...

Skydelåger til indbygget skab passer ikke

Jeg er for nylig flyttet ind på et ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os