Cookie- og privatlivspolitik


Spar varme – isoler indervæggen

Denne væg skal isoleres indefra, og isolatøren vil her vise dig, hvordan du opnår den bedste isolering. Når du isolerer indvendig, er det en god idé at være iført en engangsdragt og åndedrætsværn samt sørge for god udluftning.


Langs væggens kanter er der monteret 50 mm lister, så der er et lille hulrum mellem listerne og den yderste væg. Derfor starter fagmanden med at skære nogle lange 50 mm brede strimler isolering, som han udfylder hulrummene med.

Når der er isoleret i kanten hele vejen rundt, begynder isolatøren at isolere de store hulrum. Det er lige meget, hvor du starter. Når du skal tilpasse isoleringsbattsene, er det nemmest at holde dem op til hulrummet og så skære battsene til, så de passer direkte ind.

I stedet kan du også måle hulrummet med din tommestok og skære battsene nede på jorden, hvor du har lidt bedre styr på dem.

På en væg som denne vil der nødvendigvis komme en masse stumper, men isolatøren sørger for at bruge så mange af stumperne som muligt. Eksempelvis består den øverste halvdel af dette hulrum kun af stumper. På den måde undgår du unødvendigt materialespild.

På den øverste del af væggen, hvor hulrummene er højere i den ene side end i den anden, måler fagmanden blot højden i begge sider, afsætter dem på en batt og lægger så et snit mellem de to punkter.

På den måde får han en skæv batt, som passer perfekt ind.Når hele væggen er isoleret, kan du bruge plasticen til at pakke den resterende isolering ind i, så du kan få den væk med det samme.

Isoleringen skal nu beklædes med en dampspærre. Denne dampspærre er med alufolie, og det er vigtigt, at alusiden vender ud mod rummet, hvis det skal have nogen effekt. Dampspærren rulles ud, sættes fast i toppen og skæres så af forneden i den rette længde.

Nu skal den blot fastgøres med hæfteklammer. Den næste bane dampspærre skal overlappe den foregående med mindst 20 cm, men sættes ellers op på samme måde. Når hele væggen er beklædt med dampspærre, skærer fagmanden den overskydende dampspærre af i toppen.

Til sidst skal der lukkes tæt ved samlingerne med tape, enten alutape som her eller en dampspærretape. Inden væggen kan beklædes, skal der laves en ramme med lodrette brædder, hvor beklædningen kan fastgøres.

Fagmanden starter med de lodrette brædder, som skal stå med 60 cm’s mellemrum. Han bruger sin tommestok til at finde vinklen på det let skrånende loft. Vinklen afsætter han så på brættet og skærer det til med stiksaven. Det første bræt skal fastgøres, så det flugter med endevæggen.

Når brættet sidder fast, kan der måles op til placeringen af det næste bræt. I modsætning til det første bræt skal de andre sidde i lod, så derfor slår fagmanden kun et søm i, hvorpå han kontrollerer, at det står helt lige, inden han gør det ordentligt fast.

Mellem de lodrette brædder skal der placeres vandrette støtter, dem skærer håndværkeren til med stiksaven. De behøver kun at være halvt så brede som de vandrette brædder, hvorfor han halverer dem.

Er du ikke helt så ikke rutineret med en stiksav, kan du med fordel spænde brættet fast, inden du skærer det til. De vandrette støtter skrues fast både foroven og forneden, så der slutteligt er støtter i alle mellemrummene. Nu er væggen klar til at blive beklædt.

Relaterede artikler

 • Så nemt kan du isolere mellem etagerne

  Så nemt kan du isolere mellem etagerne

  12/07 VIDEO: Isolerer du etageadskillelsen op til det kolde loft, reducerer du varmetabet markant. På ældre huse er der som her ofte gulvbrædder på loftet. Under dem er der et hulrum ned til loftet i rummet nedenunder.

 • Indblæs isolering

  Indblæs isolering

  12/07 VIDEO: Et dit hus ikke hulmursisoleret, er det bare om at komme i gang. For der er mange penge at spare. Forudsætningen er naturligvis, at der som her er en hulmur.

 • Hvordan isolerer man med papir

  Hvordan isolerer man med papir

  12/07 VIDEO: Som alternativ til de mere traditionelle mineraluldsprodukter kan man også isolere med papir – eller papiruld, som det hedder.

 • Isoler rørene - og spar penge!

  Isoler rørene - og spar penge!

  12/07 VIDEO: Har du uisolerede rør, går meget af den dyre varme til spilde. Det kan du dog nemt undgå ved at isolere dine rør. Her viser vi dig hvordan.

 • Nemme forsatsvinduer

  Nemme forsatsvinduer

  12/07 VIDEO: Vinduer med et enkelt lag glas holder dårligt på varmen, og derfor vil meget varme strømme ud her. I stedet for at skifte hele vinduet kan du montere forsatsvinduer, som tillige bibeholder det gamle udseende.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Hems fastgjort i Ytong pore-/gasbeton?

Goddag,Jeg har Ytong pore-/gasbeton vægge i ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Maler du (også) dit træværk forkert?

Når du arbejder med træbeskyttelse under ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Nyd naturen i dit eget vildmarksbad

Et vildmarksbad er et skønt alternativ til ...

Undgå at ramme skjulte kabler

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis ...

Ret fliserne op - en gang for alle!

Er terrassen sunket, eller er der ukrudt i ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os