Cookie- og privatlivspolitik


Nemme forsatsvinduer

Vinduer med et enkelt lag glas holder dårligt på varmen, og derfor vil meget varme strømme ud her. I stedet for at skifte hele vinduet kan du montere forsatsvinduer, som tillige bibeholder det gamle udseende.


Start med at tage det gamle vindue ned, så bliver det betydeligt nemmere at arbejde med. De gamle ”hasper” skal fjernes for at gøre plads til forsatsvinduet.

Brug en knibtang samt en spartel, så du laver færre mærker i rammen. Glasset er bestilt hjem fra glarmesteren, så det går ca. 1 cm ind på trærammen hele vejen rundt. Rundt langs glasset skal der monteres et gummibånd.

Båndet skal blot klemmes ned over glasset. Lægges båndet på en varm radiator en halv time i forvejen, bliver det blødt og er nemmere at få på glasset.Ved hjørnet markerer fagmanden, hvor listen skal bøjes.

Herefter skærer han et 90 graders snit af ved markeringen med sin hobbykniv. På den måde kan båndet nemt bøjes rundt om hjørnet. Det gør fagmanden nu hele vejen rundt indtil der, hvor de to ender skal samles. Her skæres enderne blot i en 45 graders vinkel, så de nemt kan samles.

Glasset lægges ned på vinduet, så det ligger i midten. Fagmanden bruger nogle små nylonvridere og dertilhørende skruer til at fastgøre glasset. Der skal to i foroven, to forneden og endelig to i midten.

Når alle plasticholderne er sat på, sidder forsatsvinduet godt fast, og vinduet hænges atter på plads. Nu skal de nye hasper monteres. De fylder mindre end de gamle, og derfor kan fagmanden genbruge de eksisterende huller til at skrue krogene.

Der skal to små hængsler, eller anverfere, som de også hedder, i på den ene side. En foroven og en forneden. midten i den anden side skal der monteres en stormkrog. Stormkrogen monteres på samme måde som de mindre anverfere.

Ud for hvert hængsel skal der monteres en krog, eller en stjerthage, som den hedder i fagsproget.Fagmanden fjerner de gamle med knibtangen og en spartel. Herefter lukker han vinduet og holder anverferen op til vindueskarmen, så han kan se, hvor den nye stjerthage skal sidde.

Med et lille 4 mm bor forborer fagmanden, hvorefter stjerthagen forsigtigt bankes i. Her skal du enten bruge en plasthammer eller sætte lidt malertape for enden af en almindelig hammer, så du undgår at slå malingen af.

Selve forsatsvinduet er nu monteret, men for at gøre hele vinduet inklusive rammen bedre isoleret vil fagmanden også montere isolationslister langs rammen. Listerne er nemme at montere. De skal blot måles ud, klippes til og monteres med nogle små søm.

Du skal være opmærksom på, at vinduet er lukket, når du fastgør lister, på den måde er du sikker på, at listerne ligger helt op til vinduet. Ved hjælp af et forsatsvindue og nogle lister har du effektivt sat en stopper for et stort varmespild.

Relaterede artikler

 • Spar varme – isoler indervæggen

  Spar varme – isoler indervæggen

  12/07 VIDEO: Denne væg skal isoleres indefra, og isolatøren vil her vise dig, hvordan du opnår den bedste isolering. Når du isolerer indvendig, er det en god idé at være iført en engangsdragt og åndedrætsværn samt sørge for god ...

 • Så nemt kan du isolere mellem etagerne

  Så nemt kan du isolere mellem etagerne

  12/07 VIDEO: Isolerer du etageadskillelsen op til det kolde loft, reducerer du varmetabet markant. På ældre huse er der som her ofte gulvbrædder på loftet. Under dem er der et hulrum ned til loftet i rummet nedenunder.

 • Indblæs isolering

  Indblæs isolering

  12/07 VIDEO: Et dit hus ikke hulmursisoleret, er det bare om at komme i gang. For der er mange penge at spare. Forudsætningen er naturligvis, at der som her er en hulmur.

 • Hvordan isolerer man med papir

  Hvordan isolerer man med papir

  12/07 VIDEO: Som alternativ til de mere traditionelle mineraluldsprodukter kan man også isolere med papir – eller papiruld, som det hedder.

 • Isoler rørene - og spar penge!

  Isoler rørene - og spar penge!

  12/07 VIDEO: Har du uisolerede rør, går meget af den dyre varme til spilde. Det kan du dog nemt undgå ved at isolere dine rør. Her viser vi dig hvordan.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Maler du (også) dit træværk forkert?

Når du arbejder med træbeskyttelse under ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Nyd naturen i dit eget vildmarksbad

Et vildmarksbad er et skønt alternativ til ...

Undgå at ramme skjulte kabler

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis ...

Ret fliserne op - en gang for alle!

Er terrassen sunket, eller er der ukrudt i ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os