Cookie- og privatlivspolitik


Ryk en klasse op

Energiklassen fortæller, hvor meget energi dit hus forbruger om året. Vi giver her en række eksempler på, hvad der kræves for at sænke forbruget og rykke en eller flere klasser op. Du kan også få lavet en energirapport, så ved du, hvad der skal til, for at du rykker op. Hvorfor vente, til huset skal sælges?


Nye vinduer, mere isolering, ny yderdør eller noget helt fjerde. Der er mange forskellige muligheder, når det gælder om at forbedre husets energiregnskab.

Hvad er en energirapport?

Energirapporten viser populært sagt, hvor langt dit hus kører på literen. Nøjagtig som du kender det fra mærkningen af hårde hvidevarer, tv-apparater eller biler. Når du vil sælge eller udleje dit hus, er det lovpligtigt at få energimærket din bolig, og det er en opgave, der klares af en godkendt energikonsulent. Men du kan også sagtens bestille en energirapport uden at sætte huset til salg, den koster 6-7000 kroner.

Det er faktisk en rigtig god ide, fordi du får en professionel vurdering af, hvor du skal sætte ind for at bringe energiforbruget ned. Og du får endda en ide om, hvad det koster, hvis du sætter håndværkere til det. Så kan du begynde at regne på, hvor meget du kan spare ved at gøre nogle af tingene selv.

Energiklasser

Huse opdeles i energiklasser på en skala fra A til G, hvor klassen A desuden er delt op i A 2020, A 2015 og A 2010. Årstallet efter A’et henviser til det energikrav, som huset opfylder. A 2010-huse opfylder kravene i bygningsreglementet fra 2010, hvor et hus på 180 m2 højst må bruge, hvad der svarer til 82 kWh pr. m2 på et år til varme og varmt vand.

Lavenergihuse – A 2015 og A 2020

Du vil fra tid til anden støde på begrebet lavenergihus. Det er et hus i energiklasse A, der opfylder de energikrav, som vil være gældende fra år 2015 og år 2020. Et hus i energiklasse A 2015 må højst have have et årligt forbrug til opvarmning og varmt vand på 37 kWh pr. m2, mens et A 2020-hus højst må forbruge 20 kWh om året. Det er 62 % mindre end et hus med det almindelige A 2010-mærke.

Sådan bruger du artiklen

Vi har udvalgt 6 almindelige huse i forskellige energiklasser og kigget i deres energirapporter. Vi har kigget på, hvad energikonsulenten har skrevet om huset, og i særdeleshed hvad han mener, der skal gøres for at sænke husets energiforbrug.

Nogle tiltag er ligetil, de giver en stor energibesparelse og kan foretages for rimelige penge, uden at resten af huset skal “rives ned”. Det kan fx være at skifte gamle, punkterede termoruder ud med nye, 3-lags energiruder. Eller hulmursisolering, hvor der ikke er sådan en i forvejen. Nogle ting kan du gøre selv, andre skal du have professionelle til at udføre for dig.

Der er indimellem forslag, der så dyre, at de ikke når at tjene sig hjem, før de skal skiftes ud – så det er ting, du kun skal udføre, hvis du alligevel skal foretage ændringer i den pågældende del af huset. Det kan fx være at hugge kældergulvet op for at isolere under det.

De priser, vi viser, er anslået af energikonsulenterne og er inkl. håndværkerudgifter. Du kan ofte gøre en del af tingene selv og dermed spare en masse penge. Vi giver et bud på, hvilke ting du selv kan klare, og hvilke du absolut bør overlade til professionelle.

Download hele artiklen og se, hvad du kan gøre for at rykke dit hus en energiklasse op.

Relaterede artikler

 • Nye regler for håndværkerfradrag

  Nye regler for håndværkerfradrag

  01/08 Håndværkerfradraget er blevet ændret for 2016/2017. Der er MANGE penge at spare, hvis du kender reglerne.

 • Dit næste hus er et KRAFTVÆRK

  Dit næste hus er et KRAFTVÆRK

  04/2016 Om få år kan nye huse producere mere energi, end de bruger. Læs om plushuset - og se, hvilke stik du selv kan tage for at sænke din el- og varmeregning.

 • Effektiv slibemaskine fra Bosch

  Effektiv slibemaskine fra Bosch

  02/2016 Bosch PWR 180 CE slibemaskine er lavet til at fjerne puds, lak, tapet, fliseklæb og sågar beton. Vi tester den på en afskallet pudsmur. Se resultatet her!

 • Hvilke plugs skal vi bruge?

  Hvilke plugs skal vi bruge?

  01/2016 Min datter er lige flyttet i lejlighed. Vi skal hænge en del ting op på væggene, men vi ved ikke, hvad de er lavet af. Hvad gør vi så?

 • Sådan sætter du vask i bordpladen

  Sådan sætter du vask i bordpladen

  01/2016 De fleste ryster nok lidt på hånden, når de skal skære hul i bordpladen for at sætte en vask i. Vi viser, hvordan du undgår, at vasken falder igennem hullet.

  Sværhedsgrad 1/4
Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Spar energi: Sådan rykker du en energiklasse op
 • Spar energi: Sådan rykker du en energiklasse op
 • Spar energi: Sådan rykker du en energiklasse op

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Underskav til badeværelse

Jeg ønsker at bygge et underskab til ...

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os