Cookie- og privatlivspolitik


Er dit brænde tørt nok?

Det kan være decideret livsfarligt at fyre med brænde, der ikke har tørret længe nok. Det våde brænde udvikler nemlig giftig røg, som i værste fald sætter sig som brandfarlig løbesod i din skorsten, og hvis du er uheldig, ender du på sigt med en skorstensbrand. Men det er let at undgå problemer. Her får du 3 smarte metoder til at finde ud af, om dit brænde er tørt nok til brændeovnen.

Brænde bør have en fugtighed under 18 procent, inden du fyrer op med det. Og da et træ består af i omegnen af 50 procent vand, skal det altså tørre længe, inden du må bruge det.

Men der er faktisk stor forskel på, hvor længe de forskellige træsorter skal tørre. Kløver og stabler du eksempelvis et nyfældet fyrretræ, skal det som minimum tørre et halvt år henover sommeren, mens mere massive træer som eg, bøg og ask, skal tørre i helt op til halvandet år, før du må putte det i brændeovnen.

Men det kan være svært, endsige umuligt, at se, hvor fugtigt et stykke brænde er med det blotte øje, og derfor skal du kende disse tre tricks, som hurtigt hjælper dig med at anslå fugtigheden.

1. Fugtmåler

Den mest præcise måde at anslå et stykke brændes fugtighed på, er ganske simpelt ved at måle det med en elektronisk fugtmåler. Fugtmålere bruges også til at måle fugt i træværk, inden det behandles med træbeskyttelse, og fås fra 80 kroner.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Lige nu får du en smart 5 i 1-multidetektor + 2 nr. af Gør Det Selv for kun 89 kr. + porto. Læs mere om multidetektoren her: 5 i 1-multidetektor med integreret afstandsmåler, fugtmåler, metaldetektor, stømdetektor, laserlysfunktion og voltmeter.

2. Lyd

Slå to stykker brænde sammen og lyt! Bliver lyden opslugt af træet og er dyb og rumlende, er brændet stadig for vådt. Men får du en skarp og distinkt slag-lyd er det knastørt!

3. Sæbeskum

En af de mere underholdende metoder til at undersøge om brændet er tørt nok, er ved at smøre lidt opvaskemiddel på den ene ende af brændet og puste alt, hvad du kan i den anden.

Tørt brænde leder nemlig luften lige igennem sig, og derfor vil du kunne blæse sæbeskumsbobler gennem tørt brænde.

Klik her og se, hvor godt det virker!

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os