Cookie- og privatlivspolitik


Tilslut ovnen

Inden rørene tilpasses, fejes hullet rent, og skorstenens tykkelse måles. Den er her 12 cm.


Fagmanden streger op, hvor han skal skære røret over. Det gør han 11 cm inde, altså en cm kortere end murbredden. Det er nemlig vigtigt, at røgrørsbøsningen ikke rager ind i skorstenen – det kan gøre, at skorstensfejeren ikke godkender opsætningen.

Det er en god idé at huske høreværn og sikkerhedsbriller, inden du skærer røret til med en vinkelsliber. De grater, der kommer i snittet, fjernes med en fil. På den måde undgår du at skære dig, når rørene samles, og skorstensfejeren, når han renser.

Bøsningen skal mures fast i skorstenen. Derfor forvandes hullet. Har du mørtel tilbage fra før, kan du benytte resten nu, hvor der lægges mørtel i den yderste del af hullet hele vejen rundt.

Sæt røret i hullet, men skub det ikke helt ind. Prøv først at få lidt mørtel ind bagved. Du opnår det bedste træk i ovnen, hvis bøsningen her er helt tæt. Derfor tager fagmanden en håndfuld mørtel og presser ind mellem rør og mur. Brug en handske, da mørtlen kan være hård mod hænderne.

Oppudsningen stryges over med en pensel, så den bliver glat og jævn. Skub røret på plads, og prøv at fuge med lidt mørtel inde bagved. Vask de sidste rester af mørtel af væggen med en fugtig pensel.

Har du lidt mørtel tilovers, kan du bruge det til at pudse muren op de steder, hvor du har fået slået lidt puds af. Røgrørsbøsningen sidder korrekt, og fagmanden kan nu tilslutte ovnen. Alt det svinende arbejde er overstået, så afdækningsplasten fjernes. Ovnen skal nu sættes på plads.

Lægger du et par kraftige klude under ovnen, kan du trække den hen over gulvet, uden at den ridser gulv og plade. Ovnen placeres først på øjemål, hvorefter der måles præcist op, så den står i midten af nichen.

Nichen her er bygget til kakkelovn, så den er opført i skiffer, der ikke er brandbart. Derfor justeres ovnen udelukkende, så den står pænt i midten. Tjek afstand til brandbare sider i forhold til producentens anvisninger. Røgrøret med den 90 graders bøjning pakkes ud og sættes på ovnen.

Som det ses, er røret ikke langt nok, så der skal skæres en stump, som der måles ud til. Der måles fra overkant af rør til overkant af hullet i skorstenen. Dette mål på 21,5 cm afsættes nu på et lige rør.

Skal du skære med en vinkelsliber, bør du gøre det ude i det fri, da det både sviner og kaster mange gnister. De to rør, der har samme diameter, samles omkring et samlestykke og monteres. Med et vaterpas kontrolleres, om røret står lodret, hvilket det gør.

Inden afgangsrøret monteres endeligt i skorstenen, skal der tætnes med glasbånd hele vejen rundt. Det sikrer, at der ikke kan komme falsk træk i skorstenen. Så kan røret hamres blidt på plads med en gummihammer. Nu forbindes rørene en sidste gang.

Når kludene under ovnen er fjernet, sikrer fagmanden sig, at ovnen stadig står i midten, ligesom det kontrolleres, at rørene stadig er lod- og vandrette. Ovnen er nu korrekt tilsluttet og skal godkendes af skorstensfejeren, inden du må tage den i brug.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Granitskærver i haven som bålplads

Hej GDS Jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg har ...

Inddækning, terrassetag mod sternbræt/tagrende

Jeg har bygget en overdækning til terrassen, ...

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os