Cookie- og privatlivspolitik


Pejsen er husets varme centrum

Da den oprindelige plan om et marmorildsted gik i vasken, mente Jans kone, at det kunne han da sagtens klare: at bygge et nyt ildsted omkring en pejseindsats. Jan selv var mere i tvivl, men han kastede sig ud i det og byggede løs.

Håndværkerne var bestilt og i gang med at montere et meget dyrt ildsted i Jan Pedersens nye tilbygning. Ildstedet skulle danne centrum i bygningen og varme alle rummene op. Men undervejs gik det galt for håndværkerne: De fine sten gik i stykker, og da håndværkerne ville lime stumperne sammen, sagde Jan stop. Han nægtede at betale 70.000 kroner for noget, der var limet sammen på den måde.

Men et ildsted skulle der til. Og så er det jo godt at have en gør det selv-mand i huset, mente Jans kone. For det kunne han da fint klare. Gjorde det selv Tilbage stod Jan en smule tvivlende, men også med gør det selv-mandens stolthed i behold. For hvis andre ikke tvivler på ens evner, så bør man vel heller ikke selv gøre det?

Så Jan startede fra en ende af. Han byggede først i letbetonplader, dernæst i Lecablokke. Han kunne nemlig ikke få garanti for, at de lette plader kunne holde til den varme, ovnen udvikler. Men det kan Lecablokke garanteret.

Der var masser af udfordringer undervejs: først og fremmest at holde styr på symmetrien hele vejen op. Uden arbejdstegning. Og så måtte der utraditionelle metoder i brug, fx et indmuret ståltegl til at bære den øverste del af murværket. Endelig krævede Jans ønske om en kaminhylde med skrå underkant, at Lecablokkene blev skåret i smig. Det var mere, end hans vinkelsliber kunne klare, så her måtte en stenhugger hjælpe til.

Relaterede artikler

 • Find den billigste varme til DIT hus

  Find den billigste varme til DIT hus

  12/02 Har du olie- eller naturgasfyr? Der er fem billigere alternativer, fx jordvarme og varmepumpe. Tjek her, hvad de går ud på - og hvad de koster!

 • Sådan får du billig varme

  Sådan får du billig varme

  17/2011 Tre familier vælger at skifte varmekilde for at spare penge og skåne miljøet. Følg med i labyrinten og se, hvorfor de vælger, som de gør.

 • Billig varme med et træpillefyr

  Billig varme med et træpillefyr

  17/2014 I de senere år er træpillefyret kommet mere og mere på banen som et miljøvenligt og ikke mindst billigt alternativ til oliefyret. Her viser vi, hvordan det skal installeres, og giver dig tips, hvis du vil gøre det selv.

  Sværhedsgrad 4/4
 • Monter en varmepumpe

  17/2014 VIDEO: En varmepumpe er en effektiv måde at varme sit hjem op på. Varmepumpen fungerer efter princippet for termisk energi, kaldet varmeudveksling. Dvs. at pumpen udvinder den oplagrede varme, der er i luften udenfor, og på ...

 • 4 flotte bud på et skjul til varmepumpen

  4 flotte bud på et skjul til varmepumpen

  17/2014 Den sparer energi, men køn er den bare ikke. Gør Det Selvs læsere har gemt deres varmepumpe godt af vejen. Se de fire flotte bud på varmepumpe-skjul her.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Pejsen er husets varme centrum
 • Pejsen er husets varme centrum

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Hems fastgjort i Ytong pore-/gasbeton?

Goddag,Jeg har Ytong pore-/gasbeton vægge i ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os