Cookie- og privatlivspolitik


Termofotografi afslører varmespild

Mange husejere oplever, at varmeregningen løber løbsk, men at stuen alligevel føles kold. Desværre er det ofte et større mysterium at finde lækagen.

Svaret kan findes ved at lade huset termofotografere med et infrarødt kamera. Teknologien viser, hvor temperatur-forskellene er størst, så du kan sætte ind de rigtige steder.

Termofotografi afslører varmespild

Det ville utvivlsomt være væsentligt mere effektivt at isolere sit hus, hvis man kunne se varme med det blotte øje. Men det kan vi desværre ikke, og derfor må vi i stedet tage den nyeste teknologi til hjælp. Teknologien hedder termofotografi og kan ved at vise fx en ydermurs infrarøde stråling fortælle dig, hvor varmen slipper igennem muren.

Hvad er en termoundersøgelse?

Varme er en elektromagnetisk stråling ligesom fx røntgenstråler, mikrobølger og ultraviolet lys. Midt i spektret for stråling findes også infrarød stråling, der er varmens signatur. Og den gode nyhed er, at al slags stråling kan måles og ses med det rette udstyr.

For at se varmestrålingen bruger man et såkaldt termokamera, der kan vise de infrarøde stråler. Teknikken har du sikkert set anvendt i krigsfilm, for det var militæret, der opfandt systemet til bl.a. varmesøgende missiler og infrarøde kikkerter.

Det er til din fordel, at teknologien nu har bredt sig fra militæret til almindeligt civilt brug, for det betyder, at man nu kan se den ellers usynlige varme.

Hvordan får jeg tjekket mit hus?

Termokameraerne er stadig for dyre og avancerede til, at almindelige mennesker selv kan købe dem, men der findes til gengæld flere firmaer, der har specialiseret sig i at tilbyde termofotografering af dit hjem.

For en pris på ca. 3500- 6000 kroner får du et grundigt tjek af huset og får opklaret, hvorfor varmeregningen er uforholdsmæssigt høj, eller du får svar på, hvor det vil være bedst at efter-isolere huset.

Termofotografierne giver først mening, når der er køligere udenfor end indenfor. Det betyder i praksis, at sæsonen går fra omkring oktober til marts/april.

Se et tjek som en investering

Da teknologien er frigivet på licens af det amerikanske militær, har producenterne indtil for ganske nylig skullet aflevere detaljerede informationer om køberne til den amerikanske stat.

Selv om det ikke længere er et krav, er det nok de færreste, som vil betale 120.000 kroner for et kamera til privat brug. Den høje indkøbspris for udstyret betyder også, at det ikke ligefrem er billigt at få foretaget tjekket. Men hvis du vælger at se tjekket som en investering, så kan udgifterne hurtigt tjene sig ind i form af besparelser på varmeregningen.

De fleste firmaer, som laver termoundersøgelser, arbejder ikke med faste priser, men besøger dig i dit hjem og laver et tilbud. Med kontrollen får du undersøgt huset for kuldebroer og utætheder i klimaskjoldet – dvs. ydermure og tag. Termofotografen gennemgår huset både udvendigt og indvendigt.

Relaterede artikler

 • Find de steder hvor varmen fiser ud

  Find de steder hvor varmen fiser ud

  23/05 Med et lasertermometer kan du hurtigt finde ud af, hvor det halter med isoleringen

 • AFSLØRING: Her slipper varmen ud

  AFSLØRING: Her slipper varmen ud

  16/2015 Termofotoet her afslører, at vinduerne er i topform, men at murene trænger til isolering. Se hvordan du får et termofoto af dit EGET hus - og hvad det koster.

 • Rørisolering: Nemme penge

  Rørisolering: Nemme penge

  17/2014 Rørisolering er et meget enkelt stykke arbejde med en meget stor effekt. Du kan aflæse det direkte på din varmeregning, når du har isoleret dine vand- og varmerør.

  Sværhedsgrad 2/4
 • Test din viden om energiteknologi

  Test din viden om energiteknologi

  17/2014 Stadig flere tage med solcelleanlæg pryder det danske landskab og vindmølleparker skyder op som skove omkring os. Vi ved alle sammen godt, at miljøet nyder godt af moderne energiteknologi, men de boligejere, der bruger ...

 • Test din viden om boligenergi

  Test din viden om boligenergi

  17/2014 At holde sin bolig energi-effektiv er en god forretning. Men hvor meget ved du egentlig om boligenergi?

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Termofotografi afslører varmespild
 • Termofotografi afslører varmespild

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os