Cookie- og privatlivspolitik


Læg nyt terrassegulv

Der skal nu lægges brædder på den nye del af terrassen. Gulvbrædderne 32 mm tykke og 100 mm brede og er skåret af uhøvlet fyrretræ.


Håndværkeren lægger det første nye bræt med en centimeters mellemrum til det gamle. Den afstand er en anelse mindre end den nuværende afstand mellem de gamle terrassebrædder, men råt nyskåret fyrretræ har det med at krympe lidt i bredden med alderen.

Der skal to terrassebrædder til den fulde længde, og de samles over de midterste strøer. usk at bore for med et 4 mm bor, inden de 4,5 x 60 mm rustfrie skruer skrues i.

Hvis du ikke borer for, risikerer du, at brædderne flækker, når du skruer så tæt på endetræet. Du behøver kun at bore for i bræddernes endestykker.

Længere inde er der ingen risiko for, at de flækker. Herefter fastgøres brættet i den anden ende, ligeledes med to skruer. Læg næste bræt op. Bor for og skru det fast med to skruer over hver strø.

Terrassebrædderne er lidt længere, end de skal være, men det er vigtigt for at få en flot, ensartet afskæring til slut.Med en tommestok måles der nu ud til, hvor hvert enkelt gulvbræt skal ligge, så man er sikker på at slutte med et helt bræt. Alle gulvbrædderne skæres til på kap-geringssaven i den ene ende.

Dels er du sikker på, at snittet er helt lige, og dels er du sikker på at få en tæt samling det sted, hvor to brædder samles over en strø. Håndværkeren har tidligere monteret det første terrassebrædder inde ved den gamle terrasse.

Nu lægger han det næste bræt ved opstregningen til det femte bræt – ca. midt på den nye terrasse.De to brædder skrues fast til strøerne.

Mellem disse to rækker fordeler han de øvrige brædder ved at lægge dem løst op på strøerne. Du kan nemlig komme ud for, at brædderne ikke holder de lovede mål, men når du fordeler dem på denne måde, er det nu muligt at justere hvert enkelt bræt, så der bliver samme afstand mellem alle brædder.

Når du lægger brædderne, skal du i øvrigt være omhyggelig med at vende den rigtige side opad. Brædder skal nemlig vende, så årringene smiler.

Derved vil ydersiderne blive presset ned, når træet tørrer, og derved undgår man, at bræddernes sider senere begynder at vende opad og ligner en tør gammel ostemad.Når første halvdel af terrassen er lagt, lægges det sidste bræt op, så det flugter med opstregningen.

På samme måde som tidligere lægges de resterende brædder løst op på strøerne. Brædderne fastgøres som alle de andre brædder med 4,5 x 60 mm rustfrie montageskruer, og igen rettes krumme brædder til med et stemmejern.

For at få en pæn afslutning skal der måles op, hvor remmen skal kortes af. Gulvbrædderne er 100 mm brede, så der sættes et mærke på strøerne, så det sidste bræt vil rage 37 mm ud over spærkanten. Svarende til et bræts tykkelse plus 5 mm.Først skal remmene dog kortes af.

Det gøres nemt og hurtigt med en stiksav. Du kan også sagtens bruge en almindelig håndsav. På enden af strøerne monteres et af terrassebrædderne lodret med to skruer ind i enden af hver enkelt strø.

Først nu lægges det sidste bræt. Målene, vi tog tidligere, sikrer, at det yderste bræt vil rage 5 mm ud over det lodrette slutbræt, hvilket giver en pæn skyggeafslutning, der skjuler overgangen.

Afslutningsvis fastgøres det sidste bræt, og det nye terrassedæk er i princippet færdigt. Vi mangler dog stadig at skære brædderne til i enderne.

Det gøres nemmest og pænest med en dyksav eller en rundsav og en føringsskinne. Brædderne skal som tommelfingerregel stikke mindst et par mm ud over remmen. Det giver det pæneste resultat.

Dyksaven kan dog ikke komme til helt inde ved den gamle terrasse, så her benyttes i stedet både en stiksav og en håndsav. Slutteligt saves den bærende rem af, så den rager 5 centimeter ud. Det er en lille detalje, som både giver bedre støtte og giver terrassen et velfortjent kvalitetspræg.

Relaterede artikler

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os