Cookie- og privatlivspolitik


Den stærke hak i hak-samling

Hak i hak-samlingen er en af de mest brugte træsamlinger, når to kraftige stykker tømmer skal sættes sammen, fx som fundamentet til en terrasse.


Samlingen er ikke bare stærk, den er også ganske nem at lave. Du skal i første omgang ikke bruge en tommestok til at måle op med. Det er meget bedre og lettere at bruge selve bjælkerne til at strege op efter.

På den måde tager du højde for, hvis træet ikke overholder de præcise dimensioner. Streg bredden af den øverste bjælke op på den nederste bjælke.

Streg så bredden af den nederste bjælke op på den øverste bjælke. Da begge bjælker er 10 cm høje, måler håndværkeren halvt ned – altså 5 cm – på den ene bjælke og afsætter dybden af hakket. For at opnå en præcis opstregning bør du benytte en bænkvinkel til at strege markeringerne op med.

Bemærk, at der streges op på begge sider af tømmeret. I bunden benyttes bænkvinklen til at forbinde de to lodrette streger, så du kan se, hvor langt ned der skal saves.

Takket være den grundige opstregning er det ganske nemt at save klodsen ud. Her benytter vi en almindelig fukssvans med en god skarp klinge.

Følg nøje stregerne, og pas på ikke at save for dybt. Bemærk, at håndværkeren holder saven vandret, så han skærer i samme dybde på både for- og bagside. Slut savningen et par millimeter før stregen.

Det sidste stykke skal nemlig stemmes væk, da arbejdet med stemmejernet er mere præcist end med saven. Vend stemmejernet med den skrå flade opad, og marker med et par lette slag på opstregningen i begge sider. Nu kan klodsen med ganske få slag slås ud.

Klodsen er brækket af med træets fibre, så for at få en ren flade skal hakket renses med stemmejernet. Denne gang vendes stemmejernets flade side opad, så der ikke flækker mere af i dybden.

Mål strøen fra udskæringens bund, og afsæt dette mål på den anden bjælke. På den måde er du sikker på, at højden på de to strøer, når de er sat sammen, svarer til højden på en hel strø.

Opstregning foretages i øvrigt lige så grundigt som på den første strø, inden der saves og klodsen stemmes ud.

Når du har savet, stemt og renset det andet hak lige så grundigt som det første, kan de to strøer samles. Og som det ses, passer de perfekt ind i hinanden. Hak i hak-samlingen er færdig, holdbar og flot.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Granitskærver i haven som bålplads

Hej GDS Jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg har ...

Inddækning, terrassetag mod sternbræt/tagrende

Jeg har bygget en overdækning til terrassen, ...

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os