Cookie- og privatlivspolitik


Erstat beslaget men solid træsamling

Vil du undgå grimme beslag, når rækværket skal fastgøres til stolperne, kan du med fordel samle dem med en rundstok af fyrretræ. På denne prøveopstilling viser håndværkeren, hvor enkelt det gøres.


Fastgør først stolpe og overligger med en lang skrue med torxkærv. Skruen skal senere ud igen, så derfor vælger håndværkeren torx, så er han sikker på at kunne skrue den ud. Med et 16 mm sneglebor gennemborer han stolpen og borer langt ind i overliggeren.

Det kan være nødvendigt at køre boret lidt frem og tilbage, så træspånerne kan komme ud af borets snegl.Som det ses, er der boret ca. 15-20 cm ind i overliggeren, hvilket nok skal give en solid samling.

Nu skal rundstokken på plads. Smør lim i både hullet og på rundstokken. Limen skal være en trælim, der er godkendt til udendørs brug.

Rundstokken er ligesom snegleboret 16 mm i diameter, og med en hammer slås den så langt ind som muligt. Tør den overskydende lim af med det samme, og skru den lange skrue ud. For at opnå en stabil samling skal der monteres to rundstokke.

Derfor skal der bores endnu et 16 mm hul. Arbejdsprocessen er præcis den samme som før. Et lille fif kan være at spidse rundstokken en smule i den ene ende, så glider den lettere ind i hullet og fordeler limen bedre.

Brug altid rundstokke af ubehandlet blødt træ, fx fyr, når du skal bruge dem til samlinger. De udvider sig nemlig en smule, så de bider sig bedre fast, i modsætning til rundstokke af hårdt træ.

Sav enderne af rundstokkene af med en fintandet håndsav, og afslut med en fil eller et stykke sandpapir.I stedet for kedelige metalbeslag har du nu en flot og klassisk træsamling, der holder mindst lige så godt.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os