Cookie- og privatlivspolitik


Fremtidens tagspær er limet sammen af finer

En ny type spær gør det langt lettere at rejse et tag. I stedet for et åbent gitter består spærene af formstabile finerplader indrettet på de nye tiders høje isoleringskrav.

Man kunne fristes til at tro, at de fi nerede tagspær fra Finnforest var udviklet specielt med henblik på selvbyggere som Henrik Poulsen. Spærene er ganske vist nogle tunge størrelser at slæbe rundt på, selv om man får lokket et par venner til at hjælpe sig, men de letter arbejdet med at lægge tag gevaldigt for førstegangsbyggere. Faktisk ligner de ikke spær, som Henrik havde forestillet sig dem, da han planlagde sin tilbygning på 36 kvadrat-meter. Den ene tagfl ade med hældning væk fra det eksisterende hus skulle vel bæres af store bjælker eller gitterspær. Men Gør Det Selv’s arkitekt Peter Svendsen havde en anden løsning med, da han troppede op hjemme hos Henrik for at snakke tag. Det kunne ligne en meget tyk krydsfi nerplade, men som Peter viste, lå de mange 3 mm tykke fi nerlag i samme retning – og pladen var kun en stump af en mange meter lang, 40 cm høj og 51 mm tyk spærbjælke.

Isoleringen styrer spærene

“Princippet kan ikke være enklere,” forklarede arkitekten Henrik. På en tegning skitserede han hurtigt, hvordan han og Henrik af de høje, smalle spærbjælker oven på indervæggen nærmest ville bygge en 40 cm høj kasse og fylde den næsten op med mineraluld.

“Når du har samlet de her bjælker, er hele konstruktionen klar. På oversiden lægger du tagplader af krydsfi ner. På undersiden skruer du loftspladerne op. Og i mellemrummet lægger du de 350 mm isolering, som man kræver i dag. Tilbage er der 5 cm luft til ventilation. Du skal faktisk ikke spekulere over ret meget.”

Den faldt Henrik for. Han hørte kun halvt efter, mens arkitekten begyndte at udrede, hvor kompliceret det med traditionelle spær og bjælker er at række over et spænd på 6 meter, skaffe plads til nye tiders tykke lag isolering og rette op på træets små og store unøjagtigheder. Henrik var allerede i gang med et nyt kapitel i beretningen om sin tilbygning.

Relaterede artikler

 • Støbt fundament - helt fra bunden

  Støbt fundament - helt fra bunden

  10/2006 Henrik Poulsen besluttede at gøre sit hus en halv gang større. Så han fattede en spade og gik i gang med at grave - for hvor svært kan det være at bygge et hus?

 • Byg til huset, del 2: Terrændæk

  Byg til huset, del 2: Terrændæk

  11/2006 Et støbt terrændæk skal meget mere end lægge ryg til et gulv. Det skal sikre, at gulv og vægge ikke suger fugt fra jorden, det skal holde varmen inde i huset, det skal holde radon ude, og det skal varme rummet op!

 • Byg til huset, del 3: Indervæg

  Byg til huset, del 3: Indervæg

  12/2006 Byg dit hus i multiplader, det er lige så let som at samle legoklodser - bare med lim, lød rådet fra arkitekten, da Henrik nåede til væggene i sin tilbygning. Og gør du det rigtigt, er det let at pakke huset ind i mursten ...

 • Byg til huset, del 5: Ydermur

  Byg til huset, del 5: Ydermur

  14/2006 At bygge med mursten er en ny verden for Henrik, men ved at forenkle opgaven de rigtige steder gør han det til en leg at mure ydervæggen til sin nye tilbygning.

 • Byg til huset, del 6: Tag

  Byg til huset, del 6: Tag

  15/2006 Falsede metaltage har gennem århundreder været ­forbeholdt erfarne blikkenslagere, men den moderne udgave med navnet ClickFals fra Corus kan selvbyggeren lægge på utrolig kort tid.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Fremtidens tagspær er limet sammen af finer
 • Fremtidens tagspær er limet sammen af finer

Få gratis nyhedsbrev

Få din egen laserafstandsmåler

Få din egen laserafstandsmåler

Værktøj

Bestil Gør Det Selv og få en laserafstandsmåler, der sikrer dig nøjagtige måleresultater.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Energioptimering = Penge

Hej Folks Hvis i skal til at lave nogle ...

Isolering af gasbeton

Jeg vil isolere mit sommerhus udefra med ...

Knirkefri trappe?

Vi har to trapper derhjemme.. en der går fra ...

Gipsloft oven på gipsloft samt dampspær lappes

Hej LDSJeg har brug for hjælp.Jeg har et ...

Mest læste i forum

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os