Cookie- og privatlivspolitik


Skær og form gipsplader

Gipspladen er et fantastisk byggemateriale og da også det mest brugte til indvendig beklædning af vægge og lofter. Det er også forholdsvis nemt at arbejde med gipsplader, men kun hvis man bruger det rigtige værktøj og ved, hvordan man opnår de pæneste resultater. Her vil fagmanden vise, hvor lidt værktøj der skal bruges, og hvordan det skal bruges.

En tommestok, en gipsrasp, en tømrerblyant, et målebånd, en tømmervinkel og en hobbykniv. Mere skal man ikke bruge for at skære og forme pladen, som man ønsker det. Det er fx meget lettere at skære et pænt lige snit i en gipsplade end i en finérplade.

Når du har målt op og markeret, hvor pladen skal skæres, er det bare om at fatte tømmervinklen og hobbykniven og skære igennem det tynde lag pap på den ene side af pladen. Når det er gjort, holder du bare pladen over en kant, der hvor snittet er, og trykker let ned. Pladen knækker præcist, hvor du ønsker det.

Med hobbykniven skærer du igennem pappet på den anden side af pladen, og nu har du præcis den størrelse plade, du skal bruge.Hvis pladen skal have helt rene og pæne kanter, klarer du let det med gipsraspen. Den tager godt af, uden du skal trykke for hårdt, og resultatet bliver pænt.

Skal pladen fx bruges til en væg, skal du lige affase kanten, og det gøres også nemt med hobbykniven. Hold den i den ønskede vinkel, og træk den i et jævnt træk hen over hjørnekanten. Begge plader skal affases, og pladerne monteres op mod hinanden med 1-2 mm’s mellemrum, så spartelmassen kan komme ned mellem pladerne og derved give en stærk samling.

Hvis der skal skæres så lidt af pladen, at du ikke kan knække det af, skal hobbykniven erstattes af en almindelig håndsav. Det er heller ikke svært. Håndsaven går let igennem den sprøde gips og er meget nem at holde til stregen. Pappet kan flosse lidt, men det skærer du bare rent med hobbykniven. Hvis du skal skære et hjørne af gipspladen, er det også bedst at bruge en håndsav.

Men kun til den ene skæring. Den anden skæring klarer du meget nemmere med tømmervinklen og hobbykniven. Når den er skåret, trykker du let ned og skærer af i den anden side, og også her skærer du rent med hobbykniven.

Det er også nemt at skære rundt i en gipsplade. Når snittet er tegnet, kan du med stor fordel bruge stiksaven. Brug en slank klinge, så er du sikker på et godt resultat. Gipspladen kan også formes ved hjælp at lidt sulfovand. Bland lidt opvaskemiddel i vandet, og smør det ud over hele pladen med en god, stor pensel. Sulfoen gør, at vandet ikke straks løber af, og dermed holder pladen sig længere fugtig.

Efter et kort stykke tid begynder pladen at bukke, og du kan nu vælge, hvor meget du vil have den rundet, ved enten at stille pladen op på højkant, når formen er passende, eller ved at give den endnu mere sulfovand og vente, til den har den passende bøjning. Denne gipsplade er 12,5 mm tyk, men du kan også bruge en 6,5 mm, som er lidt hurtigere at få i rette form.

Relaterede artikler

 • VÆG-TIP: Sådan skruer du i gipsplader

  VÆG-TIP: Sådan skruer du i gipsplader

  23/08 VIDEO: Det er ikke svært at få skruerne igennem en gipsplade. Det er næsten for let. Kun med stor forsigtighed kan man få skruerne til at sidde perfekt, så de ikke går igennem pappet og langt ind i pladen, hvilket giver en ...

 • Luk hullet i gipsvæggen

  Luk hullet i gipsvæggen

  22/08 VIDEO: Der kan nemt komme et hul i den porøse gipsvæg, men det kan repareres – og det endda så flot – at man ikke kan se, at der nogen sinde har været et hul. Hullet skal lappes med et stykke gipsplade, der er en smule større ...

 • Byg en gipsvæg der kan bære alt

  Byg en gipsvæg der kan bære alt

  05/2017 Vi viser dig, hvor let du bygger en forstærket gipsvæg. En træplade bag gipsen giver styrke til, at du også kan hænge tunge ting op på gipsvæggen.

  Sværhedsgrad 2/4
 • Hvordan forlænger jeg en gipsplade?

  Hvordan forlænger jeg en gipsplade?

  03/2017 Jeg skal sætte gipsplader op i vores entré, hvor der er meget højt til loftet. Hvordan gør jeg det på den bedste måde?

 • Genialt pudslag - hærder på 4 timer!

  Genialt pudslag - hærder på 4 timer!

  03/2017 Har du brug for et pudslag, som man hurtigt kan gå på og kommer videre med, har Ardex lavet en smart løsning. Læs mere her!

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os