Cookie- og privatlivspolitik


Luk hullet i gipsvæggen

Der kan nemt komme et hul i den porøse gipsvæg, men det kan repareres – og det endda så flot – at man ikke kan se, at der nogen sinde har været et hul. Hullet skal lappes med et stykke gipsplade, der er en smule større end selve skaden, så fagmanden starter med at måle ud.

Det er en fordel med en trekantet lap, da den er lettere at tilpasse. Lappen skæres ud af et stykke gipsplade. Skær med en hobbykniv, og brug en tømmervinkel til at skære efter. Det trekantede stykke bukkes ned, og pappet på bagsiden skæres igennem.

Derefter renses kanterne med en gipsrasp – på alle tre sider. Det trekantede stykke holdes over skaden, og omkredsen tegnes op. Hold godt fast, så opstregningen bliver helt præcis. Med opstregningen kan du sikre dig, at trekanten dækker hele hullet, inden du går videre.

Nu skal gipspladens tykkelse tegnes ind, og det gør du lettest ved at bruge det afskårne stykke. Hold det præcist op til stregen, og marker derefter tykkelsen.
Gør det samme på de to andre opstregninger.

Nu skal der saves ud, og det gøres lettest med en såkaldt multicutter. Sav så præcist som muligt langs den inderste streg hele vejen rundt. Pil den afsavede løse gips ud, inden du fortsætter med at skære.

Denne gang skal du skære i den yderste opstregning og i et ca. 45 graders smig. Gipsen krakelerer en smule, men det gør ikke så meget. Brug en hobbykniv til at rense afskæringen for den løse gips, men stadigvæk så du bibeholder det skrå snit. På det trekantede gipsstykke tegner fagmanden nu en streg hele vejen rundt. Stregen har en afstand til kanten, der svarer nogenlunde til gipspladens tykkelse.

Det yderste paplag skæres med hobbykniven i opstregningen. Skær helt ud til kanterne. Nu skal disse kanter også skæres i smig, og det gøres også nemmest med en hobbykniv. Pas på, at hjørnerne ikke bliver ødelagt. Når alle tre sider er skåret til, pudses kanterne med raspen.

Nu har du en trekant, der passer nogenlunde til trekanten i væggen. Kan den ikke komme helt ind og ligge plant med væggen, må du lige skære hullet lidt til. Trekanten skal limes fast i hullet med en gipsbaseret spartelmasse.Hæld en smule spartelmasse i en plastpose og en smule vand i et glas.

Hæld vandet i posen, og ælt til en let flydende masse. Sørg for, at der ikke er tørre gipsklumper i blandingen. Når gipsmassen er klar, skærer du et lille hul i posens ene hjørne, og nu har du en god sprøjte. Fyld godt med gips på trekantens skrå flader – hellere for meget end for lidt.

Giv også hullets kant en omgang af gipsblandingen. Tryk trekanten på plads.Sidder den ikke helt plant med væggen, så brug et stykke plade til at få den helt på plads. Med en god, bred spartel skal hele området nu have et godt lag gipsspartel, som med fordel kan købes færdigt. Spartl grundigt, så der kommer spartelmasse helt ind i revnern, og skrab godt af bagefter, så der ikke sidder for meget spartelmasse og tørrer på væggen. Det giver bare mere slibearbejde bagefter.

Skær nu en tynd skrå stribe af den trekantede lap hele vejen rundt. Det vil gøre overgangen fra lappen mindre synlig. Den afskæring betyder nemlig, at spartelmassen, som nu lægges på, kommer ned i revnerne og giver en flot, glat overgang.

Nu er spartlingen færdig, og du må vente nogle timer – helst et døgn – med at gå videre. Slib den tørrede spartelmasse af med et stykke fint sandpapir – fx korn 120. Når slibningen er helt glat og jævn, kan du male hele det reparerede område.Nu er reparationen færdig, og ingen kan se, at der engang var et hul her.

Relaterede artikler

 • VÆG-TIP: Sådan skruer du i gipsplader

  VÆG-TIP: Sådan skruer du i gipsplader

  23/08 VIDEO: Det er ikke svært at få skruerne igennem en gipsplade. Det er næsten for let. Kun med stor forsigtighed kan man få skruerne til at sidde perfekt, så de ikke går igennem pappet og langt ind i pladen, hvilket giver en ...

 • Skær og form gipsplader

  Skær og form gipsplader

  22/08 VIDEO: Gipspladen er et fantastisk byggemateriale og da også det mest brugte til indvendig beklædning af vægge og lofter. Det er også forholdsvis nemt at arbejde med gipsplader, men kun hvis man bruger det rigtige værktøj og ...

 • SÅ LET: Gipsvæg sikrer din fladskærm

  SÅ LET: Gipsvæg sikrer din fladskærm

  09/01 Undgå at dit tv ender på gulvet. Vi viser dig, hvor let det er at bygge en gipsvæg, der kan bære en fladskærm.

 • Sådan spartler du gipsplader

  Sådan spartler du gipsplader

  14/2016 GUIDE: Gipsplader giver flotte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Solidt ophæng i gipsplader

  Solidt ophæng i gipsplader

  14/2016 VIDEO: Det er svært at få almindelige skruer til at sidde ordentlig fast i en gipsvæg. Så vil man være sikker på, at det, man skal sætte op, ikke falder ned igen, skal man bruge de specielle dyvler og bøsninger, der findes til ...

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reparation af spillemaskiner

Hej, jeg søger lidt hjælp til at få repareret ...

Glas i drivhus

Hej Nogle der har en god ide til, hvordan man ...

Tegning af vugge.

Hej.Jeg skal være farfar, og vil gerne bygge ...

Skydelåger til indbygget skab passer ikke

Jeg er for nylig flyttet ind på et ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os