Cookie- og privatlivspolitik


Smart hylde af bordplade

Har du lidt træ tilovers, fx afskær fra en bordplade, som her, kan du nemt lave en smuk boghylde med skjulte samlinger. Samlinger kan enten laves med træ, der er skåret i smig eller bare er skåret lige over. Her vil fagmanden vise begge muligheder.

Spænd hyldebund og hyldeside godt sammen, inden du går i gang med at måle op til samlingerne. Sørg for, at de to dele sidder helt præcist sammen. Pladerne her er 40 mm tykke og 20 cm brede og skal samles med skjulte samlinger to steder.

Fagmanden måler 5 cm ind fra begge sider. Fra bunden måler han 2 cm op i begge sider, så det hul, han skal bore, rammer lige midt i underpladen. Som bor bruger han et 12 mm sneglebor, som han vil bore 10 cm ind gennem begge emner. For at snegleboret skal have størst effekt, må man en gang imellem tage det ud og fjerne det træmateriale, som sætter sig fast i snegleborets gevind-spids.

Af en 12 mm fyrretræsrundstok skærer han to stykker a 9 cm. De to stykker spidses lidt i den ene ende med en hobbykniv, så de nemmere glider ind i hullerne og presser limen ned langs siderne. På endestykket smøres godt med trælim i et bølgemønster, og der kommes også lidt lim i hullerne.

Sidepladen spændes igen fast, og hullerne får lidt trælim. De to stykker rundstok skubbes ind og slås det sidste stykke med en hammer, indtil der kun rager et lille stykke ud. Du kan også samle bund- og sidestykke, som er skåret i 45 graders smig. Det giver en flot afslutning. Også her skal hullerne placeres 5 cm inde fra siderne og 2 cm fra bunden.

Vi bruger et 12 mm forstnerbor, som kun bores halvt, altså 2 cm, ned i træet. For at sikre sig, at side- og bundstykke kommer til at passe præcist sammen, fastgøres begge plader grundigt, inden der bores for til skruerne. Nu bores igennem og et par centimeter ind i bundbrættet med et 4 mm bor.

Når der er boret for, skilles pladestykkerne, og den skrå afskæring på bundstykket smøres godt ind i trælim. Smør i bølgeform, og giv træet en ekstra stribe lim helt oppe i den øverste kant. På sidestykket skal der blot trækkes en stribe lim på det stykke, der skal vende nedad. Saml de to stykker, og klem dem godt sammen.

Nu kan stykkerne samles med to 5 x 70 mm træskruer. Tør straks den overskydende lim af. Det er meget lettere at få af nu, end når limen er tørret. Nu skal skruerne skjules, og til det vil vi bruge et par træpropper. De skal bores ud med et propbor. Propboret er den modsatte del af det sæt, som også indeholder det forstnerbor, han borede for med. I dette tilfælde har vi brugt et propboresæt i 12 mm. Propperne skæres ud af et stykke træ af samme træsort, som hylden er lavet i.

Propperne er et par millimeter længere end hullerne. De stemmes helt enkelt af med et stemmejern. Kom en smule trælim på endestykket, og skub proppen på plads. Slå til slut propperne ind med lidt lette hammerslag.

Nu skal propperne skæres til, og det gøres med et stemmejern. Start lidt ude, så du ikke risikerer, at der knækker for meget af proppen. Til slut slibes propperne og pladen med en excentersliber og et stykke fint sandpapir, fx korn 180. Propperne her er næsten usynlige, og giver man træet en gang olie, er det meget svært overhovedet at se dem. Excentersliberen er også god til lige at affase de skarpe kanter.

På denne prøvemodel er hylden samlet med fyrretræspropper i den anden ende, hvilket også giver en flot effekt. Om man vil samle hylden i smig eller i en 90 graders samling eller vil have lyse eller mørke propper, er en smagssag – begge samlinger holder lige godt.

Relaterede artikler

 • Placer hyldeknægtene rigtigt

  Placer hyldeknægtene rigtigt

  23/08 VIDEO: Vil du være sikker på, at hylden hænger solidt, skal du bruge fagmandens regel om, hvordan hyldeknægten skal placeres. Hyldeknægten skal som udgangspunkt dække minimum ¾ af hyldens dybde, hvilket disse hyldeknægte opfylder.

 • Placer hyldeknægtene rigtigt

  Placer hyldeknægtene rigtigt

  23/08 VIDEO: Vil du være sikker på, at hylden hænger solidt, skal du bruge fagmandens regel om, hvordan hyldeknægten skal placeres. Hyldeknægten skal som udgangspunkt dække minimum ¾ af hyldens dybde, hvilket disse hyldeknægte opfylder.

 • Flot væg med gulvbrædder

  Flot væg med gulvbrædder

  10/2017 Er du træt af kedelige, hvide vægge? Vi viser, hvordan du bryder de hvide flader med en rustik væg af mørkt træ. Det er let at sætte op og kan gøres på en dag.

  Sværhedsgrad 2/4
 • Spartling mellem gipspladerne

  Spartling mellem gipspladerne

  10/2017 VIDEO: Det mellemrum, der er mellem pladerne på en gipsvæg, skal spartles, inden man kan tapetsere eller male, og det er faktisk ikke den nemmeste opgave. Det kan gøres på to måder – med 50 mm papirstrimmel eller med 50 mm ...

 • OPHÆNG: Forstærk ophænget med en dyvel

  OPHÆNG: Forstærk ophænget med en dyvel

  10/2017 VIDEO: Skal du lave et ophæng i en mdf-plade, har håndværkeren her et lille tip til, hvordan du kan styrke dit ophæng betydeligt. Den almindelige måde er også den mest ligetil, man borer for i mdf- pladen og skruer derefter ...

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os