Cookie- og privatlivspolitik


Lav flotte høje paneler

Følg med, når vi viser, hvordan du laver klassiske høje paneler med perlestaf. Opstillingen her angiver fodpanel og dørindfatning, hvor fagmanden starter med at markere en panelhøjde på 88 cm.

Med et vaterpas slås der en vandret streg, så vi er sikre på, at panelet bliver helt lige. Nu hvor højden kendes, kan alle profilbrædderne skæres til i længden. Panelet købes under navnet perlestaf og fås typisk i fyrretræ med en bredde på enten 86 mm eller 108 mm.

Når alle brædderne er skåret til, skal der montagelim på væggen. Her bruger vi en almindelig vandbaseret montagelim. Du bør i øvrigt altid lime på skrå, så hvert bræt får fat i flere limstreger, da det giver den bedste vedhæftning. Samtidig skal du også undgå at lukke limfugerne i enderne. For hvis det er en ydervæg, kan der stå lidt kulde, som ikke må lukkes inde mellem limbanerne.

Der skal være ca. 15-20 cm mellem hver limstreg. Når først limen er på væggen, har du 5-20 minutter, afhængigt af underlag og temperatur, til at få brædderne på, inden limen hærder. Det nemmeste er at samle tre til fire af profilbrædderne og så montere dem på væggen. På den måde undgår du at tvære limen rundt, når fer og not samles. Panelerne skal trykkes godt ind i limen, så du er sikker på, at de sidder solidt fast.

Når de næste brædder skal monteres, skal du være omhyggelig med at få slået de to stykker godt sammen, så samlingen bliver helt tæt. Er væggen en smule skæv, kan du lige give et par af brædderne et lille dykkersøm i bunden for at holde brædderne helt tæt til væggen, mens limen hærder.

På samme måde arbejder du dig støt gennem hele rummet. I bunden stødes perlestafpanelerne blot ned til fodpanelet. Perlestafprofilbrædder stikker med deres tykkelse på 15,5 mm 0,5 mm ud over toppen på et standard fodpanel, hvilket giver en flot skyggeeffekt. Som afslutning i toppen kan man fx sætte en hulkelliste og en kvartliste som vist her.

Vi har dog valgt en anden løsning. Først lægges der en stribe montagelim på toppen af brædderne. Ovenpå lægges der et stykke 21 x 43 mm stigetræ som afslutning. Det giver en flot afslutning på toppen. Overgangen mellem paneler og stigetræ lukkes med en 9 x 9 mm kvartstafliste, der fastgøres med små dykkere. Samme type liste kan du også sætte i overgangen mellem stigetræ og væg.

Tilbage er blot at give panelerne en gang maling. Denne type paneler er et godt valg, hvis du vil lave et klassisk ”svensk”-inspireret højt panel langs væggen.

Relaterede artikler

 • Nemt panel i indfatninger

  Nemt panel i indfatninger

  19/08 VIDEO: Hvis du gerne vil have paneler, men tanken om at skulle bruge meget tid på at sætte dem op afskrækker dig, så er et panel i profillister måske noget for dig.

 • VÆG: Sådan laver du flotte fyldingspaneler

  VÆG: Sådan laver du flotte fyldingspaneler

  19/08 VIDEO: Vil du give stuen et eksklusivt præg, så se her, hvordan du laver høje paneler på en eftermiddag. På en mdf-plade markerer vi 77,5 cm, som er højden på fyldingen i begge ender af pladen.

 • Træpaneler er blevet hipt igen!

  Træpaneler er blevet hipt igen!

  12/2016 Er du til ægte sommerhus- stemning, så se her! Efter årtier i skammekrogen er træpanelerne på vej tilbage, og nogle af dem er endda i en fremragende kvalitet.

 • Skjul kabler i panelet

  Skjul kabler i panelet

  12/2016 VIDEO: Det gamle panel er revnet og grimt og skal udskiftes, så hvorfor ikke skjule det grimme kabel samtidig? Det gør vi ved selv at lave et panel med indbygget kabelskjuler.

 • VIDEO: Træt af løse ledninger?

  VIDEO: Træt af løse ledninger?

  12/2016 Med et særligt fodpanel er det muligt at skjule ledninger på en let og elegant måde. Se hvordan.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os